Luc Skywalker 06.09.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Jest tylko jeden feler samochodu na cng- ograniczony zasięg. Cena tej Hondy to ok 20000$ wraz z kompresorem do tankowania. Zasieg na jednym tankowaniu to 320km. Zuzycie paliwa podaja na 30 mil z galona. Nawet w USA,gdzie benzyna do niedawna tansza byla niz barszcz,jazda na gazie ziemnym byla oplacalna. Jedyny minus jaki widze,to tankowanie wynosi 12 godzin. Czyli cala noc. No ale 320km na tym sie przejedzie. Acha. Informacja - bomba. Producent kompresorow juz teraz dostosowuje go do samochodow europejskich.A za chwile uruchamia swoje przedstawicielstwo we Francji. Mozna juz teraz kupic ten kompresor luzem,znaczy sie bez Hondy i zamontowac do dowolnego samochodu. Nie moglem wczoraj znalezc jego ceny,ale nie moze byc zbyt wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 06.09.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Luc kompresor to nie wszystko. zasilanie samochodu CNG wymaga większych przeróbek niz ma to miejsce przy instalacji LPG. W europie słyszałem o dwóch markach produkujacych samochody fabrycznie przystosowane do zasilania CNG: Volvo i fiat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 06.09.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 instalacja wysokociśnieniowa, wzmocnione przewody (stal, albo polimer), duże zbiorniki na gaz. W zasadzie to należało by wywalić zbiornik na benzyne i tam wstawić jeden zbiornik + w koło zapasowe drugi zbiornik + malutki awaryjny zbiorniczek na benzynę (5litr). Auto raczej na miasto, trasa odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 06.09.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Lista samochodow,do ktorych sprzedawane sa gotowe zestawy : UNITED STATES Honda: Civic GX General Motors: Sierra, Silverado -------------------------------------------------------------------------------- EUROPE Citroen: Berlingo, Berlingo Multispace Plus, C3, Jumper Kastenwagen 33 MH, Jumper Plus C3 Fiat: Doblo, Ducato, Multipla, Punto Ford: Focus C-Max, Focus 5-Door CNG, Focus Transit CNG, Focus Wagon CNG Mercedes Benz: E200 NGT Opel: Astra Break GNV, Manriva, Combo, Zaphira Peugeot: Boxer 206, Partner Renault: Clio, Kangoo Volkswagen: Golf Variant, Plus Caddy (2006), Touran (2006) Volvo: S60, S80, V70 Vehicle Conversions may also be available in your area. -------------------------------------------------------------------------------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.09.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 do mojego Berlingo pewnie nie za stary. Trochę sie martwię, że może coś mi paść w aucie, ale humor zawsze poprawia tankowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 07.09.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Nic sie nie bój! Ja przejechałem ponad 80 tys na LPG, a liccznik przebiegu wskazuje mi ponad 200 tys, a moja ASTRA II chodzi dalej swietnie. Wszystkie elementy sewisuje i wymieniam jak w przypadku zasilania benzyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.09.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Dzieki za pocieszenie. Jakoś mam kiepską opinie o majstrach i o moim plastkowym kolektorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 07.09.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Dzieki za pocieszenie. Jakoś mam kiepską opinie o majstrach i o moim plastkowym kolektorze Nic się nie martw Majeczko ja także już wkrótce będę się martwił żeby ceny gazu nie podnieśli (15.09 jestem umówiony na montaż instalki) dostanę sekwencję i mam gwarancję również na plastiokowy kolektor koszt 3000 - 3300 tak jak radził Fizyk zapytałem o upust i pan powiedział że się dogadamy - więc jestem dobrej myśli tylko żeby znowu czegoś z gazem nie wymyślili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 07.09.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Auto na gaz? Jakie minusy? Przy obecnych cenach benzyny i oleju napędowego , zaczynam widzieć same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 08.09.2005 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Dzisiaj znowu podrożał gaz na stacji wczoraj 1,78 a obecnie 1,83 Ciekawe dlaczego??? Przecież to ceny benzynki tak szaleją w górę. Czyżby nasz wrodzony popęd wyzyskiwania bliźniego (ile tylko wlezie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 08.09.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 LPG to produkt uboczny rafinacji ropy więc jego cena jest ściśle związana z cenami ropy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.09.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Dzisiaj znowu podrożał gaz na stacji wczoraj 1,78 a obecnie 1,83 Ciekawe dlaczego??? Przecież to ceny benzynki tak szaleją w górę. Czyżby nasz wrodzony popęd wyzyskiwania bliźniego (ile tylko wlezie)... Lafcadio, ja tankuję o wiele drożej Na mojej stacji 1l = 1,87 Gdzie jest taki tani gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 08.09.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Zresztą LPG zawsze drożeje przed sezonem grzewczym, a więc na jesieni i w zimie. Ale i tak podwyżki nie są bardzo dotkliwe. Jak kupowałem pierwszy samochód z gazem 3 lata temu w sierpniu. Gaz stał wtedy po 1,05 - 1,10. A w Krościenku był najdroższy jaki zobaczyłem - 1,33. Pamiętam do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 08.09.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Dzisiaj znowu podrożał gaz na stacji wczoraj 1,78 a obecnie 1,83 Ciekawe dlaczego??? Przecież to ceny benzynki tak szaleją w górę. Czyżby nasz wrodzony popęd wyzyskiwania bliźniego (ile tylko wlezie)... Lafcadio, ja tankuję o wiele drożej Na mojej stacji 1l = 1,87 Gdzie jest taki tani gaz? Najtańszy gaz zawsze był na trasie Puławy - Radom. Nie wiam z jakiego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 08.09.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Lafcadio - na jaki zbiornik się zdecydowałaś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 08.09.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Ja dzis tankowałem po 1,73 zł/l. Nie uwazam, aby te groszowe podwyzki były dotkliwe. Cen benzyny od dawna w ogole nie obserwuję, wiem jedynie, że ceny benzyny rosną znacznie bardziej niz LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
january 08.09.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Jaką instalację montować w Astrze 1,4 16V z 1996 roku. Zwykłą, czy sekwencyjną? Biorąc pod uwagę wiek samochodu, to nie wiem, czy pojeżdżę nim więcej niż dwa lata, więc instalacja sekwencyjna może się nie zwrócić, a robię jakieś 12 tysięcy rocznie. Jeszcze jedno, mam uszkodzony zawór recyrkulacji spalin. Można z tym jeździć, ale czy można montować gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 08.09.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 zakładac instalacje na 20 tys kilowetrów w twoim aucie sie nie opłaca. zysk-jeśli bedzie to minimalny. Zreszta sa kalkulatory opłacalności instalacji - policz sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 08.09.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 zakładac instalacje na 20 tys kilowetrów w twoim aucie sie nie opłaca. zysk-jeśli bedzie to minimalny. Zreszta sa kalkulatory opłacalności instalacji - policz sobie. Godul ma jak zwykla rację koszty eksploatacyjne będą niższe ale wydatek może się nie zwrócić ale ja decydując się na montaż wziąłem pod uwagę również to że auto zagazowane jest łatwiej sprzedać gdy już nie chcesz go mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 08.09.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Dzisiaj znowu podrożał gaz na stacji wczoraj 1,78 a obecnie 1,83 Ciekawe dlaczego??? Przecież to ceny benzynki tak szaleją w górę. Czyżby nasz wrodzony popęd wyzyskiwania bliźniego (ile tylko wlezie)... Lafcadio, ja tankuję o wiele drożej Na mojej stacji 1l = 1,87 Gdzie jest taki tani gaz? Najtańszy gaz zawsze był na trasie Puławy - Radom. Nie wiam z jakiego powodu. Drogi Fizyku to nie tu Majeczko ten tani gaz jest niemal u Ciebie za miedzą toże w Małopolsce Jak samopoczucie ? Mieszkańcy grodu Kraka kupują wycieczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts