Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Auto na gaz? Jakie minusy?

Gagata

Recommended Posts

czemu w serwisie nie podlegaja reklamacji tarcze ham.ktore biją po 20-30 tyś ? i jeszcze jest wzmianka w instrukcji ze rozrząd rowniez :o ....

część eksploatacyjna ulegająca naturalnemu zużyciu nie podlega wymianie, a tarcze można szybko załatwić (zwłaszcza nowe), wystarczy je nagrzać i wjechać w kałuże

• Odpowiedzi 316
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czemu w serwisie nie podlegaja reklamacji tarcze ham.ktore biją po 20-30 tyś ? i jeszcze jest wzmianka w instrukcji ze rozrząd rowniez :o ....

część eksploatacyjna ulegająca naturalnemu zużyciu nie podlega wymianie, a tarcze można szybko załatwić (zwłaszcza nowe), wystarczy je nagrzać i wjechać w kałuże

w/g tego toku myslenia mozna produkowac dowolne gowno i umywac od tego ręce :wink:

kupujac w normalnym sklepie dostajesz gwarancje taką jaka jest w uni

Rrmi - nie ma sensu się sprzeczać. Z jednej strony masz rację, że filtra nie da się oczyścić z zanieczyszczeń w postaci pyłu kurzu itp. Jednak otwarcie obudowy filtra niekoniecznie musi się wiązać z jego wymianą. Ja twierdzę (i tu jest między nami różnica zdań jak sądzę), że czasami wystarczy usunąć z OBUDOWY zanieczyszczenia w postacji liście (szczególnie w sezonie jesiennym). Ponadto pisałem, że nie przy każdym przeglądzie (corocznym - nie mylić z pieczątką w dowód) jest potrzeba wymiany filtra. Ty twierdzisz że powinno się to robić nawet częściej (tak pisałaś). Tu jest miejsce gdzie się nie zgadzam z Tobą. Jak widać nieścisłości mogą wynikać z faktu, że niedokłądnie przeczytałaś moje posty.

W sprawie błędów - każdy z nas je popełnia (najczęściej z pośpiechu) i nikt nawet nie zwraca na to uwagi innym - wytykając je. Większość z nas pisze w wordzie więc błędy same się poprawiają (takie czasy :wink: ).

Nie muszę mieć ostatniego zdania, ale poczułem się zlekceważony (być może było to moje subiektywne odczucie).

Nie wiem jak dla Ciebie - ale dla mnie blisko 5 lat przpracowanych w Fordzie (od sprzedawcy do kierownika serwisu) to wystarczająca chwila :wink: .

Akurat temat wątku nie dotyczył wymiany filtra powietrza. Wydawało mi się (do tej chwili), że niewiele trzeba pisać na temat filtra. Nawet najgłębsza wiedza nie spowoduje zmiany faktu, że podczas procesu projektowania pojazdu, pewien inżynier obliczył (przy pewnych założeniach) jaką porcję kurzów, pyłów itp może pochłonąć filtr powietrza. Wyliczył również, po jakim przebiegu pojazdu filtr taką ilość syfu przyjmie. Pomnożył to przez współczynnik bezpieczeństwa (najczęściej 0,7-,08). Z teoretycznych wyliczeń wyszło że filtr będzie do wyrzucenia po (strzelam) 40 tys km. Więc przyjęto do obsługi np - 30 000 km. Tak mniej więcej to wygląda. Ale jest jedna ważna sprawa - obliczenia były przprowadzone dla filtra oryginalnego. Niestety filtry No Name-y - tych parametrów nie spełnią i pójdą do kosza wcześniej. Czy teraz jakość mojej wypowiedzi jest wystarczająca?? :wink:

A propo propozycji objęcia posady króla - niestety żyjemy w demokratycznym kraju :D

A i jeszcze kwestia przechwalania. Wydaje mi się, że należy potrafić odróżnić przechwalanie się od stwierdzenia kilku faktów. Zresztą przczytałem swój post jeszcze raz. Nie widzę tam przechwałek.

Selimm - z tego co woem - to nawet klocki i amortyzatory można zareklamować. Klocki mogą piszczeć. Jest to wada nie wynikająca ze zużycia eksploatacyjnego. W przypadku amortyzatorów - wystarczy, że będą stukać lub pojawi się wyciek. Więcej na ten temat nie potrzeba pisać. Co do tarcz, to jeżeli tarcza jest krzywa i bije (pomimo małego zużycia), to powinna zostać wymieniona. Ale wszystko zależy do kogo trafisz w serwisie. Z paskiem rozrządu - widać chcą się zabezpieczyć przed zerwaniem w wyniku uruchamiania z zaciągu (lub popychu). Nie znam aktualnych zasad gwarancji (w Fordzie przestałem pracować w listopadzie 2001 roku). Wtedy wymienialiśmy pasek na gwarancji bez problemów.

Co do firmy Ford - zgadzam się we wszytkich punktach. :wink:

Mnie tylko zastanawia, czemu takie głupoty piszą w książce serwisowej, tarcze sie mogą np. zużyć naturalnie, ale nie mają prawa mieć po 20 tys. takiego bicia, ze kierownicy nie można utrzymać :wink: ...I to tak, sie już w fordzie od sierry ciągnie.Najlepszy numer jak mi koleś wmawiał ze wycieraczki nowe dobrze nie zgarniają, bo sie muszą dotrzeć :evil: .Jednym słowem piszą pierdoły w tych swoich gazetkach, które nie mają poparcia prawnego a jak ktoś nie ma ochoty sie wyklucac to buli za to, co mu sie nalezy.Swego czasu sie zastanawiałem jak renault sprzedaje tyle, samochodow , pomimo ze nie robi dobrych aut ...Sukces tkwi w reklamie i w sprawnym serwisie / bez szemrania wymieniają nawet klocki na nowe i nie pie****zadnych farmazonów przy tym

Rrmi - nie ma sensu się sprzeczać.

NO PEWNIE , ZE NIE :lol:

Jednak otwarcie obudowy filtra niekoniecznie musi się wiązać z jego wymianą

Po raz pierwszy wspominasz o obudowie .

Oczywiscie , ze z obudowy od wewnatrz trzeba usunac zanieczyszczenia.

Niektorzy mechanicy smaruja od wewnatrz po obwodzie cienka warstwa oleju.Ma to na celu wychwycenie wiekszych zanieczyszczen.

Filtra sie nie czysci , poniewaz nie ma takiej mozliwosci .

Nie ma tez mozliwosci stwierdzenia w jakim stopniu filter jest zanieczyszczony .

Ty twierdzisz że powinno się to robić nawet częściej (tak pisałeś).

Ja napisalam , ze powinno sie wymieniac filtr zgodnie z zaleceniami producenta , a to jak wiadomo zalezne jest od przebiegu .

Zmanipulowales w ten sposob , a takze zmieniles sens mojej wypowiedzi.

A i jeszcze kwestia przechwalania. Wydaje mi się, że należy potrafić odróżnić przechwalanie się od stwierdzenia kilku faktów. Zresztą przczytałem swój post jeszcze raz. Nie widzę tam przechwałek.

Tu zacytuje to co sam napisales :

Więc powiem tak - skoro nie masz własnych doświadczeń w pracy w motoryzacji i swoją wiedzę opierasz na opinii czyjejś tam - to jakim jesteś autorytetem w trej dziedzinie?? Prawdę mówiąc żadnym. Przynajmniej dla mnie. Przykro mi, ale żeby dyskutować o motoryzacji, nie wystarczy jakaś wiedza teoretyczna. Do tego potrzeba teorii połączonej z praktyką. Kilka wątków, przeczytanych na innych stronach (dotyczących samochodów) nie wystarczy.

Ja temat motoryzacji zgłębiam od lat 15-tu. I nadal uważam, że wiem bardzo mało, ale zdecydowanie więcej niż ty.

Wiem, że pisząc to - nie jestem skromny, ale sama to sprowokowałaś

Konfabulujesz na temat mojej wiedzy , a ja nigdzie nie napisalam czym sie zajmuje, ani czym sie zajmowalam , ani jakie doswiadczenie posiadam

Wiec nie zgaduj w tym temacie , bo moge Cie znowu zaskoczyc :lol:

Poza tym spowiedziewalam sie , ze inzynier piszac o filtrze , mysli o filtrze , a nie o jego obudowie.

Dawniej to szlo...a w domysle Lenin

Wydaje mi sie , ze temat zostal wyczerpany , bo tematu bledow poruszac wiecej nie bede.Pozostaje przy swoim zdaniu .

Na mojej maturze 3 bledy dawaly ocene niedostateczna , tym zamykaly droge do dalszej nauki.

Tak naprawde to fakt czy ktos robi bledy , nie ma dla mnie wiekszego znaczenia . Podobnie jak wyksztalcenie jakie posiada .Liczy sie sens wypowiedzi

Zycze milego weekendu

Witam.

... ze inzynier piszac o filtrze , mysli o filtrze , a nie o jego obudowie. ...

Rrmi, pozwól, że na zakończenie naszej dyskusji (która zmierza chyba w prawidłowym kierunku) pozwolę sobie zacytować moją wypowiedź o o obudowie filtra (pierwszy post na tej stronie wątka)

... Ważne jest (przy ekstremalnej eksploatacji) raz na jakiś czas zajrzeć do obudowy i do filtra. Chociażby (tak jak już napisałem) usunąć duże zanieczyszczenia w postaci liści, papierków itp. Jeżeli okaże się że filtr jest "zabity" pyłem - wtedy trzeba go wymienić. Też nie polecam czyszczenia z pyłków (nawet nie wiem jak to trzeba by zrobić - odkurzaczem czy wytrzepać? :D ).

...

I jeszcze jedno, wydaje mi się że trochę się niezrozumieliśmy, ponieważ inaczej zinterpretowałem twojego posta. Dla mnie wynikało to, że jesteś zwolenniczką dodatkowej wymiany pomiedzy dwoma przeglądami. A tu chyba chodziło o lata.:

... Dodam tylko , ze widze zwiazek (co jest oczywiste) pomiedzy przebiegiem , a wymiana filtra

Tzn . czasem bedzie to rok , czasem dwa pomiedzy wymianami (zaleznie od przebiegu) ...

... Na mojej maturze 3 bledy dawaly ocene niedostateczna , tym zamykaly droge do dalszej nauki. ...

Ma mojej maturze było tak samo. :D Może ni byłem orłem z języka polskiego, ale zdałem dość dobrze i mogłem kontynuować naukę. :wink:

... Tak naprawde to fakt czy ktos robi bledy , nie ma dla mnie wiekszego znaczenia . ...

To po co zwracałaś na to uwagę?? :roll: Gdybym miał zamiar lekceważyć moich współforumowiczów, poprostu nie pisałbym. Zupełny brak odpowiedzi jest dla mnie lekceważeniem rozmówcy. Mam nadzieję, że Twoje błędy również nie wynikają z lekceważenia nie tylko mnie ale również i innych.

Przecież forum służy do wspierania się wzajemnie, a nie do sprzeczek. :D A jestem przekonany, że obojgu nam chodzi o wzajemną pomoc, a nie o kłótnie.

I tego się trzymajmy.

Życzę wszystkim miłej soboty :D

... Tak naprawde to fakt czy ktos robi bledy , nie ma dla mnie wiekszego znaczenia . ...

To po co zwracałaś na to uwagę??Życzę wszystkim miłej soboty :D

Po zlosci , bo mnie trafilo , ze przyznajesz mi racje , a udajesz , ze nie .

Chodzmy na piwo , ja przepraszam za zaczepki.

I to jest dobry pomysł :lol:

Lafcadio stawia :wink: ....no bo przeca trza oblac te jego instalacje

Dobra dobra...

zrozumiałem ...

Wasze zdrowie

i zapraszam

http://www.bractwopiwne.pl/humor/2/raj.jpg

A tak przy okazji

instalka na razie (na razie :wink: ) super

żadnej różnicy w porównaniu z benzynką

raczej nie odczuwam spadku mocy czy jakiegoś szarpania przy przechodzeniu na gaz

żadnego zapachu gazu

no po prostu ekstra

aż się boję że to miłe złego początki

ale może nie będzie tak źle

tylko spalanie cosik małe bo bierze ok. 7,8 l/100 km

może cza cosik poprawić ??? :roll: :roll: :roll:

a swoją drogą nie mówiłem że z rrmi będą dymy

http://www.cosgan.de/images/smilie/haushalt/g040.gif

ale wszystko zakończyło się pomyślnie

i tak trzymajmy ...

I to jest dobry pomysł :lol:

A tak przy okazji

instalka na razie (na razie :wink: ) super

żadnej różnicy w porównaniu z benzynką

raczej nie odczuwam spadku mocy czy jakiegoś szarpania przy przechodzeniu na gaz

żadnego zapachu gazu

no po prostu ekstra

aż się boję że to miłe złego początki

ale może nie będzie tak źle

tylko spalanie cosik małe bo bierze ok. 7,8 l/100 km

może cza cosik poprawić ??? :roll: :roll: :roll:

.

to gratuluję.

A swoja instalacją jednak się martwię. A najbardziej wqrza mnie mój szanowny, który wydał kupe kasy, a teraz nie chce mu się jechać do warsztatu :evil:

Lafcadio, wyluzuj-za 1000 km pojedziesz na bezpłatny przeglądzik i ci finalnie dostroja instalację. A swoją drogą może ci noga zmiekła po tych wszystkich przestrogach z forum:-). Różnice w mocy poczujesz przy pełnej obsadzie na pokładzie i wjeżdżaniu pod górkę:-). W końcu silniczek 1,8 w golfie ma spory zapas mocy przy normalnej eksploatacji.

Majka - trzeba starego pogonić. Wjechać mu na ambicję. Albo zagrozić, że mu nie dasz .... np kolacji :wink: .

on nie taki stary, starszy ode mnie tylko o 22 dni 8) :D

czy Wy faceci też tak macie?

mówię:

- po zmianie kół "ściaga mnie na lewo" - T na to: to asfalt jest krzywy, wydaje ci się

8)

- po założeniu gazu "czuć w aucie" - to smierdzi z auta jadącego przed nami, 8)

itp, itd

godul - toż to ja wiem 8)

Jestem starym kierowcą

T. w końcu pojechał na stacje obsługi i okazało się, że xle wyważyli koła.

A gazem smierdziało również jak stanęłam autem pod domem 8)

On kiedyś zginie smiercią tragiczną, a mnie wsadzą do pudła :lol: