Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Auto na gaz? Jakie minusy?

Gagata

Recommended Posts

Godul - ale rzecz dzieje się tylko wtedy kiedy silnik jest zimny. Co prawda teraz udało mi się go troszkę podregulować - i jest znaczna poprawa, ale obroty w takiej sytuacji zawsze spadają, a od silnika krokowego zależy czy utrzyma je na właściwym poziomie. Czasem niestety mu się nie udaje.

Zresztą - nie ma się co spierać. Część silników poprostu ciężko jest wyregulować po zagazowaniu.

• Odpowiedzi 316
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale przeciez silnik krokowy mie ma udziału w regulacji obrotów a jedynie dostosowanie składu mieszanki w zależności od obciażenia i obrotów silnika.

No i właśnie w tym sęk. Nagła zmiana obciążenia silnika (przy niezmienionej mieszance - ze względu na bezwładność występującą w zasilaniu gazem) powoduje, że przy nagłym spadku obrotów mieszanka jest zbyt uboga aby utrzymały się wolne obroty. Silnik krokowy niestety nie zdoła dostosować mieszanki. Dlatego zawsze w gazie jest takie wahnięcie obrotów. I od bezwładności mieszanki (to zależy od konstrukcji systemu dolotu) w pewnych opisanych przeze mnie sytuacjach, niestety "Tąpnięcie" obrotów jest na tyle duże, że silnik kr nie zdąży dostosować składu i ... odpalamy silnik ponownie :wink: .

Choć ostatnio mi się udało trochę poregulować gaz i pracuje troche lepiej.

• 4 weeks później...

cześć

dołączam do gaziarzy :D

Choć jak Was czytam to tu sama profesura

ja tylko użytkuję i liczę zaoszczędzone zł :D

przejechałem moją astrą (1.4 8v '92 kombi) już 110000km (20000km/rok) na gazie i nie mam wątpliwości że to był super wybór :)

Nic nie śmierdzi, silniczek super, przewody i świece częściej, raz regenerowałem parownik.

Pozdrówka

ps a te str znacie

http://autokacik.pl/postlist.php?Cat=&Board=lpg

jak sie nie otwiera to zalogujcie sie tu

http://autokacik.pl/

• 2 weeks później...
Co ile kilosów wymieniacie ściecie przy inst gazowej ciekaw jestem.

U mnie zaczynają się schody po ok. 10k.

to zależy od rodzaju i jakości świec, ja jeżdzę obecnie na Bosch Platinium natłukłem na nich 50k km i nadal są w stanie dobrym, gdzie na wcześniejszych świecach 15k km to było max.

od wczoraj przeszliśmy na gaz 8)

Citroen berlingo, butla pod autem w miejscu koła zapasowego. :wink:

przy dzisjejszych cenach benzyny (a to się nie zmieni) to najmądrzejszy wybór

właśnie sobie podliczyłem i na gazie zaoszczędziłem już 10kzł, do tego minus koszt instalacji i przeglądów corocznych przez 4 lata, to mam na czysto już z 8 tysięcy, co mi daje 2tyś zł czystego zysku na rok :D . A jak ktoś jeżdzi więcej to moze śmiało drugie tyle zaoszczędzić. Zysk jest dużo większy niż potencjalny koszt naprawy silnika (silnik troszkę szybciej pada od gazu).

to zależy od rodzaju i jakości świec, ja jeżdzę obecnie na Bosch Platinium natłukłem na nich 50k km i nadal są w stanie dobrym, gdzie na wcześniejszych świecach 15k km to było max.

(...)

Zysk jest dużo większy niż potencjalny koszt naprawy silnika (silnik troszkę szybciej pada od gazu).

Jeżdże na NGK, które są raczej uważane za dobre świece. Pękają im oprawki ceramiczne i naturalnie sa do wymiany - na pewno szybciej niż po 50k.

Co do zysków - właśnie dzisiaj zapłacę za wymianę pompy paliwowej 550pln. Mechanik powiedział wprost, że jego zdaniem winna jest instalacja, a to już nie pierwsza naprawa w ciągu roku w wyniku stosowania gazu.

Nie to żebym teraz narzekał na instalacje, ale coraz częściej się zastanawiam czy instalować gaz w następnym aucie, bo:

Zał., że auto spala 8l/100 benzyny i że naspala 30% więcej gazu mamy:

Kosz benzyny 8*4,2=33,6pln

Koszt gazu 8*1,3*1,85=19,24pln

Różnica -14,36pln

Rocznie przejeżdżam ok 22k czyli daje to 220 (stukilometrowych) porcji paliwa, więc rocznie różnica wynosi -3159,2pln

Podsumowałem sobie koszty napraw wg mechanika wynikających ze zmiany w stosowaniu paliwa, wyszło ok. 1000 pln w ciągu półtora roku (instalka luty'04). Instalacja gazu kosztowała mnie równo 2 tysie.

Oszczędziłem więc pół powyższej kwoty czyli jakieś 1,5kpln.

Przed instalacją u mechaniora bywałem raz na pół roku. Po - nie rzadziej niż co 2 miechy, straciłem mnóstwo czasu i nerwów (kilka razy auto psuło sie w trasie) nie mówiąc o ciągłym tłumaczeniu się przed szefem.

Ot i tyle. Warto czy nie warto?

(...)

Zysk jest dużo większy niż potencjalny koszt naprawy silnika (silnik troszkę szybciej pada od gazu).

Jeżdże na NGK, które są raczej uważane za dobre świece. Pękają im oprawki ceramiczne i naturalnie sa do wymiany - na pewno szybciej niż po 50k.

Co do zysków - właśnie dzisiaj zapłacę za wymianę pompy paliwowej 550pln. Mechanik powiedział wprost, że jego zdaniem winna jest instalacja, a to już nie pierwsza naprawa w ciągu roku w wyniku stosowania gazu.

Nie to żebym teraz narzekał na instalacje, ale coraz częściej się zastanawiam czy instalować gaz w następnym aucie, bo:

Zał., że auto spala 8l/100 benzyny i że naspala 30% więcej gazu mamy:

Kosz benzyny 8*4,2=33,6pln

Koszt gazu 8*1,3*1,85=19,24pln

Różnica -14,36pln

Rocznie przejeżdżam ok 22k czyli daje to 220 (stukilometrowych) porcji paliwa, więc rocznie różnica wynosi -3159,2pln

Podsumowałem sobie koszty napraw wg mechanika wynikających ze zmiany w stosowaniu paliwa, wyszło ok. 1000 pln w ciągu półtora roku (instalka luty'04). Instalacja gazu kosztowała mnie równo 2 tysie.

Oszczędziłem więc pół powyższej kwoty czyli jakieś 1,5kpln.

Przed instalacją u mechaniora bywałem raz na pół roku. Po - nie rzadziej niż co 2 miechy, straciłem mnóstwo czasu i nerwów (kilka razy auto psuło sie w trasie) nie mówiąc o ciągłym tłumaczeniu się przed szefem.

Ot i tyle. Warto czy nie warto?

Majka,

jeśli u ciebie pomaranczowa kontrolka to rezerwa, to się nie przejmuj

w naszym też się szybko zapala, a samochód jedzie jeszcze przez ok. 250km

generalnie nam wychodzi ok. 350 - 390 km za 50 złotych :D :D :D

Jeżeli kontrolka jest rzeczywiście lampką informującą o rezerwie gazu, proponuję wyjeździć gaz do końca, zatankować z 10 litrów i pojechać do gazownika, żeby wyregulował moment włączania się kontrolki.

Osobiście wiem, że na zbiorniku przejeżdżam +/- 400 km. Za każdym tankowaniem kasuję podlicznik. Ale jest to uciążliwe. Nie mam czasu pojechać do gazownika żeby mi ustawił. :oops: .

Zresztą wybieram się do niego jeszcze z innych powodów.

Co do zysków - właśnie dzisiaj zapłacę za wymianę pompy paliwowej 550pln. Mechanik powiedział wprost, że jego zdaniem winna jest instalacja , a to już nie pierwsza naprawa w ciągu roku w wyniku stosowania gazu.

jakie masz auto ?, ale według mnie masz masz nieprawidłowo zainstalowaną, może nawet dobraną instalację gazowo do tego auta + kilka błędów i na koniec niewłaściwa eksploatacja auta na gazie.

Mechnik Ci herezje opowiada instalacja gazowa nie ma bezpośredniego wpływy na uszkodzenie pompy paliwa, bardziej przyczyną uszkodzenia jest benzyna w baku, np. zbyt mała jej ilość, kiepska jakość, powinni Ci zainstalować odcięcie pompy paliwa w czasie pracy na LPG, to znacząco wydłuża jej pracę.

Najgorsza to jest mała ilosc paliwa , niechec do jazdy na nim :lol:

swiece tylko NGK ......Bosh juz praktycznie wyleciał jako dostawca na pierwszy montaz , trafił za to do marketow co swiadczy o ich polityce.

Owszem mogą wytrzymac długo ale nie spełnią tych parametrow co powinny.Wracając do NGk to jesli jest instalacja zle dobrana i zamontowana to lepiej bedzie chodzic jednak na "uniwersalnej swiecy"

ps. jako ciekawostke podam ze Bosh np. nie daje gwarancji na pompe paliwa jesli jest gaz zamontowany ( własciwie to nie słyszałem zeby wogle jakąs uznali :wink: )

Z pompami paliwa to było tak, że ludzie jeździli zupełnie bez benzyny (znam takich co nawet wyrzucili zbirniki na benzynę). Szczególnie pierwszy przypadek jest bardzo szkodliwy dla pompy p., bo pompka jest smarowana samym paliwem. W momencie uruchamiania silnika - pompoa pracuje (jeśli nie mam benzyny to pracuje bez smarowania). I często się zaciera. Przed takimi uszkodzeniami próbują się producenci chronić.

MOże to mieć miejsce w starszych generacjach urządzeń - czyli do wtrysku ciągłęgo. W nowych instalacjach (sekwencja i nowsze) - takiego ryzyka nie ma, bo silnik zawsze odpala się na benzynie, przez co smarowanie pompy jest zapewnione.

jaką metodę macie na przełączanie z paliwa na gaz?

U mnie można przełączyć zwiększając obroty powyżej 3tyś lub ręcznie przełącznikiem. Jak zrobie to w trakcie jazdy to czuć szarpnięcie :roll:

Jak dzisiaj zrobiłam stojąc w miejscu to zgasł mi silnik.

Regulacja po 2 tygodniach :roll:

Owszem mogą wytrzymac długo ale nie spełnią tych parametrow co powinny.

Co do świec kiedyś uległem reklamie i kupiłem czeskie Briski, mało że szybko padły to jeszcze mogły uszkodzić silnik. Zwykłe Bosche może i nie są rewelacyjne, ale sprawdzone, natomiast ja śmigam na Bosch Platinium, które są świetne do gazu i pozwalają nawet 100k km śmignąć, niestety wadą jest ich cena :( , ale na dłuższą metę się zwracają