godul1 17.08.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 mnie ysie bardzo szybko zwróciło:-)A jakie są predyspozycje samochodowe do takiej instalacji? Bo GZ ma 120 liczbe oktanów i podobno trzeba przerabiac rozrząd i głowice. Co do sprezarki to w stanach to podobno kosztuje ok 2000 USD9tankowanie trwa kilka godzin). Rajcowałoby mnie gdyby mozna gdzieś założyc taka instalke w takiej cenie jak piszesz:-), a butla pozwalała na przejechanie bez tankowania 120-150 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 17.08.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Nie wiem jak u was ale na stacji gdzie ja robię przegląd chłopaki robia to bardzo dokładnie i w cenie jest regulacja LPG. NIe da sie przejśc kontroli spalin z wypalonym katalizatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 17.08.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Godul - wszystko się da. A raczej jak się da to się zrobi A ja wlaśnie dzisiaj byłem u swojego gazownika. Opowiedziałem mu o tych swoich (a raczej samochodu) nierównych obrotach i jak to wyglądało. Ja miałem wrażenie, że zalewa się silnik po prostu. I rzeczywiście!!! Była zbyt bogata mieszanka. Dkładnie wyregulowaliśmy. I gra muzyka. Autko jeździ naprawdę OK. Obroty nie spadają. Silnik nie gaśnie ani nie robi wrażenia jak by chciał zgasnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 18.08.2005 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 teraz napisze Fizyk, że i tak to nie ma znaczenia czy 1 czy VII generacja i tak wychodzi na to samo ... Ech ty prowokatorze. Ale chciałem jeszcze zwrócić uwagę, że i tak to nie ma znaczenia ..... i tak wychodzi na to samo A nie mówiłem ... Wiedziałem !!! A przy okazji zapytam o ile jest większe spalanie przy założeniu instalacji gazowej w porównaniu z benzynką o słyszałem że wzrasta ale o ile ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 18.08.2005 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 wiesz nie bede juz mieszał , ale zrobiłbym to jeszcze inaczej wymiana kolektora , zwykła instalacja , usuniecie silniczka krokowego (zwykła regulacja na srube) ...ale Ty jednak zamont.sobie 4-edycje zresztą napisz jakiej firmy chce Ci to zamontowac , bo te 3 tysiące to albo jest za duzo albo za mało ......jezeli to jest ta o ktorej mysle to warto, a jesli to jest 3-edycja to wole swoje rozwiązanie Wystarczy jak się zapytam o firmę ? Bo jeżeli nie to musiałbyś mi laikowi napisać o co mam jeszcze zapytać bo sam od siebie to wiesz nie bardzo coś wymyślę ... No chyba że o pogodę go zapytam tego gazownika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 18.08.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Dobrze ustawiony gas to zużycie zwiekszone w stosunku do benzyny o około 15-20%. Mój silniczek 1,3 na gaxniku pali benzyny ok. 8-8,3 litrów - gazu wciaga niecałe 10. Generalnie - jezeli nie będzie palił wiecej gazu niż benzyny to znaczy, że trzba go wyregulowac bo inaczej poleci sonda, a potem uszczelka pod głowicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 18.08.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Zużycie paliwa rzeczywiście trochę wzrasta. Gaz ma mniejszą kaloryczność niż benzyna. Określa się wzrost o około 10-15%. Ale im nowsza instalacja tym różnica jest mniejsza. Moja Zafira (sekwencja) pali 10 l/100km. W trasie - jak mi się zdarzy jecać wolno i bez klimy to 8-9 litrów. Benzyny palił około litra mniej.W Suzuki nie sprawdzałem zużycia na benzynie. Gazu pali 9-10 litrów (przy rozłączonym napędzie 4x4) w mieście. Jak chcę się pobawić 4x4 to potrafi spaliś 12-13 litrów.Na zbiorniku w Felce potrafiłem zrobić 400-480 km (zbiornik toroidalny 45 l). Z tym że zbiornika gazu nie napełnisz do "pełna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 18.08.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Niech Ci dokładnie napisze za co płacisz , pełną specyfikacje do tego niech zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 18.08.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 Niech Ci dokładnie napisze za co płacisz , pełną specyfikacje do tego niech zrobi No już widzę minę gościa. Selimku gdyby to było takie proste Ale dam z siebie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 18.08.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 To zadna łaska bo jak zrobisz to i tak dostaniesz to na homologacji. Zreszta pewnie ma opis zestawu montażowego, który może ci skserować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 18.08.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2005 znam przypadek ze załozyli gosciowi starą instalacje jak sie podpieli do komp. to wyszło pare ładnych godzin pracy powiedz mu otwarcie ze chcesz dokladna rozpiske z czego i za ile po to by porownac jego oferte z konkurencją - jak bedzie miał obiekcje to lepiej sobie odpusc na wstepie. To on z Ciebie zyje a nie odwrotnie musisz pamietac ze 70% warsztatow to naciągacze i oszusci , jak drapną dyletanta to nie mają miłosierdzia własciwie to wyboru nie ma ...serwis - to wymieniacze, tam nie myslą niezalezny warsztat - dobry znalesc ciezko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 19.08.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Zgadzam się z Selimem. Oprócz jednego. 75% warsztatów to oszuści . Poproś o xero homologacji. Ewentualnie o kontakt z kimś kto zamontował w podobnym do Twojego auta gaz u nich. Wtedy pogadasz tez z właścicielem. W końcu, jeśli gościowi zalezy na zarobieniu paru groszy, to niech się wykarze. Jak Cię oleje teraz, to jak Cię potraktuje przy jakimkolwiek problemie??? powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lafcadio 19.08.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Dziękuję serdecznie Panom Z tego co piszecie przez telefon tego nie zdziałam a ani dzisiaj ani tym bardziej jutro nie uda mi się tam wyrwać więc przełożona wizyta a następny tydzień O wynikach i efektach z pewnością poinformuję Jeszcze raz dzięki.Można na Was liczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 19.08.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Dziękuję serdecznie Panom To ja się zastanawiam, czy sie obrazić za tego Pana, czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 25.08.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Jak wczesniej pisałem, mam instalcje sprzed dwoch - trzech lat - monowtrysk. Taka niekomplikowana konstrukcja, przez to niezawodna. Po przejechaniu ponad 80 tys km oceniam ją na bdb. Te instalacje kolejnych generacji czasem mają problemy zwłaszcza z roznymi dziwnymi reakcjami ukladow elektronicznych sterowania silnika (zob. forum o LPG). Proponuje jednak osobom rozwazającym gaz, ktore nie robią strasznie duzych przebiegow i nie mają super samochodow, aby sobie kupily taką zwykłą prosta instalacje w dobrym, doswiadczonym i renomowanym zakladzie i cieszyły sie tanią i bezawaryjną jazdą na LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 25.08.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Od momentu regulacji zrobiłem ponad 1000 km i wszystko jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 26.08.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 I tak p[owino być. ja moim gaxnikowcem zrobiłem już 120 tys na gazie i jest wszystko ok. Regulacje robią mi przy przeglądzie. W tym czasie wymieniłem raz parownik i pare razy filtr gazu. Silnik ma juz 160 przebiegu i chodzi jak brzytwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 26.08.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 To ja też sie pochwalę - Zafirką przejechałem 60 tys km (3 lata) - i jedyne problemy - to sprawy ekspoatacyjne i regulacyjne. Acha - wysiadł mi wskaźnik poziomu gazu (zespolony z wyłacznikiem). Tzn jedna dioda nie działa. Ale ponieważ ma to kosztować 140 zł - na razie jeżdżę z uszkodzonym (już drugi rok ). I tak ma być !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.08.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 przejechałam 1500km od zalożenia gazu. Jest juz po regulacji. mało pali - jakieś 8-9 na 100km, ale według mnie czuć gaz Teraz jest lato więc okna mamy otwarte, ale zaraz bedzie zimno Radźcie, co to, żebym nie zamordowała od razu mechanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 26.08.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 przejechałam 1500km od zalożenia gazu. Jest juz po regulacji. mało pali - jakieś 8-9 na 100km, ale według mnie czuć gaz Teraz jest lato więc okna mamy otwarte, ale zaraz bedzie zimno Radźcie, co to, żebym nie zamordowała od razu mechanika Majka - gazu zdecydowanie nie powinno być czuć!!! Niech Twój luby pojedzie do majstra. On ma takie urządzonko - detektor gazu. Znajdzie miejsce nieszczelności. Ja tez na początku tak miałem, po prostu trzeba było obejmę dokręcić. Niech szuka aż znajdzie. !!!! Czasami czuć gaz z samochodu który jedzie przed tobą. I to jest normalny objaw. Podobnie jak zapach gazu z rury wydechowej. To tez jest norma (niecałkowite spalanie). Ale w samochodzie w innych przypadkach kategorycznie gazu ma się nie czuć (czy gramatyka jest OK??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts