Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o radę - bumerang czyli stan surowy

Wciornastek

Recommended Posts

Wiem takich postów jest wiele, ale ponieważ ceny i wszystko zmienia się a do starych postów nikt nie zagląda więc proszę o łaskawy rzut okiem. Dostałam właśnie wstępny kosztorys - będzie to parterówka, bez poddasza urzytkowego, wielkośc z garażem 170 m kw, do tego 40 m kw piwnica pod garażem. Zamieszczam tutaj fragment wyceny robocizny do stanu "0"

Obmiar

(m3, m2, szt) zł

Zdjęcie humusu 300 - 3 000

wykopy 420 - 12600

podbeton 6 - 630

fundamenty 24 - 1440

Izolacja pozioma - 90 - 180

zbrojenia 1500 - 750

Ściany fundamentowe 175 - 7000

Izolacja pionowa 350 - 700

Ocieplenie ściany 140 - 2520

Zasypanie fundamentów 70 - 1400

kanalizacja 10 - 1000

Podbeton (posadzka) 153 - 1836

Strop nad garażem 40 - 2400

Schody wewnętrzne 14 - 1400

Schody zewnętrzne 16 - 1280

Razem 37866

W sumie za stan surowy, ze ściankami działowymi i dachem wyszo 80 000 zł za robociznę, a za materiały 130 000.

Czy negocjować, czy szukać innego wykonawcy? :o :cry:

Wiem takich postów jest wiele, ale ponieważ ceny i wszystko zmienia się a do starych postów nikt nie zagląda więc proszę o łaskawy rzut okiem. Dostałam właśnie wstępny kosztorys - będzie to parterówka, bez poddasza urzytkowego, wielkośc z garażem 170 m kw, do tego 40 m kw piwnica pod garażem. Zamieszczam tutaj fragment wyceny robocizny do stanu "0"

Obmiar

(m3, m2, szt) zł

wykopy 420 - 12600

podbeton 6 - 630

fundamenty 24 - 1440

zbrojenia 1500 - 750

kanalizacja 10 - 1000

Razem 37866

W sumie za stan surowy, ze ściankami działowymi i dachem wyszo 80 000 zł za robociznę, a za materiały 130 000.

Czy negocjować, czy szukać innego wykonawcy? :o :cry:

Szukaj dalej. My mamy 179 m z użytkowym poddaszem. Daliśmy projekty do kilku hurtowni budowlanych żeby wycenili nam materiały. Z jednej już mamy odpowiedź: materiały na stan surowy z dachem:80 tys. Robocizna? Oferty też mieliśmy za 80 tys. Bez presady. Pogadałam z ludźmi na forum(w klubach budujących), uruchomiliśmy kontakty ze znajomymi po budowie i znaleźliśmy ekipę górali : 30 tys.

Ludziska, na temat. Każdy z was gdy zaczynał budowę miał taki dylemat. Podałam dlatego szczegółowy kosztorys aby można to było ocenić. Bo w wielu postach jest tylko enigmatyczne stwierdzenia fundamenty lub stan 0. A może rzeczywiście gdy doliczy się wszystkie bajery tupu ocieplenie itp. to taka cena jest realna? Dlatego jeszcze raz proszę o uwagi.

chyba ty cos pomyliles....

roznie to bywa

sa faktycznie ludzie co sie boja wszystkiego

i nawet smieci wyniesc nie potrafia

ja z drugiej strony nie boje sie niczego i moj maly dworek mam zamiar wybudowac sam

natomiast taki parterak, czyli barak inaczej mowiac to kurcze jest sprawa an kilka weekendow

oczywiscie mowimy o stanie surowym, bo wykonczenie jest jednakowe dla jednego i drugiego ( choc przy baraku jest tego najczesciej mniej )

dawac 80 tys za postawienie baraku to juz nic innego jak dobroczynnoc

chyba sie do ciebie zglosze jak bedzie u mnie krucho z kasa ;)

Dostałam właśnie wstępny kosztorys - będzie to parterówka, bez poddasza urzytkowego, wielkośc z garażem 170 m kw, do tego 40 m kw piwnica pod garażem.

Nic Ci nie pomoge ale ciekaw jestem tej parterówki, mozesz dac jakiegos linka do projektu.

Niestety z linka nici bo to projekt na miarę. Ale układ wyglada tak, że rzut stanowią trzy prostokąty, z których jedna jest częścią dzienną a druga nocną. Garaż jest kolejnym prostokątem trochę cofniętym. Jak chcesz to prześlę Tobie scan na e-maila

Niestety z linka nici bo to projekt na miarę. Ale układ wyglada tak, że rzut stanowią trzy prostokąty, z których jedna jest częścią dzienną a druga nocną. Garaż jest kolejnym prostokątem trochę cofniętym. Jak chcesz to prześlę Tobie scan na e-maila

Chetnie, bo zacząłem sie interesować parterówkami

Z góry dzieki

...Zamieszczam tutaj fragment wyceny robocizny do stanu "0"

Obmiar

(m3, m2, szt) zł

wykopy 420 - 12600

podbeton 6 - 630

fundamenty 24 - 1440

zbrojenia 1500 - 750

kanalizacja 10 - 1000

Razem 37866

O mamusiu :o :o :o !!!!

Czy oni będą zdjemować humus i robić wykop łyżeczkami do herbaty? Za same roboty ziemne chcą od Ciebie ponad 15 kawałków :o

Zapytaj np. Whispera (on trzy tygodnie temu zaczynał budować parterówkę) o cenę za godzinę pracy koparki i ile czasu zajęło przygotowanie fundamentów. Powiem jedno - szukaj dalej. Za te 37 tys. to Ci postawią cały dom, a nie stan zero (i też całkiem nieźle zarobią).

Pozdrawiam

Brzuzens

• 2 weeks później...
Rozumiem, że ta cena 37.000 to razem z zakupem działki. to jedyne racjonalnye wytłumaczenie jak dla mnie..

Drugie to takie, że budujesz na lotnych piaskach..

Oj dobre, i jeszcze te lotne piaski. Jak niektórzy potrafią pocieszyć. Fakt facet oszalał. I powiem jeszcze według niego stan surowy otwarty to circa 210 tys. A ja naiwna myślałam, że to bedzie coś ok 120 tys i to zakładając najgorszy scenariusz.

Ale serio parę telefonów, trochę rad Forumowiczów i moi drodzy robocizna domu po pierwszym telefonie i wysłaniu paru obrazków (niezeskalowanych) spadła do 22 tys. Jak się okazuje "szukajcie a znajdziecie" :wink:

Tylko jedno mnie martwi, że może to tacy partacze że tak tanio. Ale ja zawsze mam wątpliwości - taka moja natura :oops:

Wciornastek z tymi wykopami to trochę przesada. Ja miałem tak:

- za godzinę pracy Caterpillara 70 zł (a potem znalazłem nawet tańszego - 300zł za 5 godzin). Wybranie humusu zajęło 3 godziny. Ponieważ warstwa była dość gruba (50 cm), ręcznie zrobiłem wykop pod ławy i zaszalowałem.

- Podbetonu na fundamenty nie robiłem - wydaje mi się, że to trochę przesada. Zmoczyłem tylko piach, żeby nie wyciągał za mocno wody z betonu, a potem lałem kilka razy dziennie.

- Izolacje poziome też można zrobić samodzielnie (żadna filozofia)

- murarza mam tanio, bo po znajomości, więc nie wypowiadam się co do kosztów murowania, stropów i wykonania zbrojeń. Można też zaoszczędzić na pomocnikach, jeżeli masz kogoś z rodziny chętnego do pomocy (u mnie jest ich aż nadto).

Tak czy inaczej mogę powiedzieć, że za sumę którą podałaś będę miał wykonane mury+stropy (czyli stan surowy otwarty bez dachu), i to razem z materiałem. Tyle że dom trochę mniejszy (128m2+garaż 19m2).

Czy na prawdę jesteś gotowa wyrzucić tak dużo pieniędzy na pracę, która zajmuje kilka dni?

Pasco gdybyśmy mieli jakiegoś pomocnika i czas - przedewszystkim czas to byśmy tak robili, ale ponieważ siła robocza czyli Aciu (małżonek) pracuje w systemie polskim tj 12 na 12 a czasami i 52 godziny non stop to odpada. Cóż na coś trzeba wydać te piniądze :wink: Ostatnio w domu za budowlańca robię ja. Szukam, handluję, załatwiam..........

A propo kopania - wrzuć na priva namiary kopacza, może akurat

Pasco gdybyśmy mieli jakiegoś pomocnika i czas - przedewszystkim czas to byśmy tak robili, ale ponieważ siła robocza czyli Aciu (małżonek) pracuje w systemie polskim tj 12 na 12 a czasami i 52 godziny non stop to odpada. Cóż na coś trzeba wydać te piniądze :wink: Ostatnio w domu za budowlańca robię ja. Szukam, handluję, załatwiam..........

A propo kopania - wrzuć na priva namiary kopacza, może akurat

No cóż. Moja żona też robi za "załatwiacza", bo się lepiej targuje :wink: , a ja pracuję po "pół polsku" - 10 godz. dziennie :evil: Ale te 52 godz. to pobił mój rekord (22h), i to znacznie.

Rozumiem, że pomocników w postaci ojca lub teścia nie masz w pobliżu? Ja miałem to szczęście.

Namiary na koparę poszły na Priv, ale poszukaj w swojej okolicy (im bliżej tym taniej).

chyba ty cos pomyliles....

roznie to bywa

sa faktycznie ludzie co sie boja wszystkiego

i nawet smieci wyniesc nie potrafia

ja z drugiej strony nie boje sie niczego i moj maly dworek mam zamiar wybudowac sam

natomiast taki parterak, czyli barak inaczej mowiac to kurcze jest sprawa an kilka weekendow

oczywiscie mowimy o stanie surowym, bo wykonczenie jest jednakowe dla jednego i drugiego ( choc przy baraku jest tego najczesciej mniej )

dawac 80 tys za postawienie baraku to juz nic innego jak dobroczynnoc

chyba sie do ciebie zglosze jak bedzie u mnie krucho z kasa ;)

Leos, to fajnie, ze sobie postawisz. Gratuluje. A nie przyszlo Ci do glowy, ze niektorzy po to glowa pracuja, zeby rekami juz nie musiec... :o

Wciornastek,

moje koszty robocizny do stanu O:

-koparka - zdjęcie humusu- 70 zł/h

-fundamenty - wykop, zbrojenie, zalanie, izolacje, ściany fundamentowe z bloczków, izolacje, styropian, siatka, folia kubełkowa - 3000,00 zł

-długość fundamentów 40 mb

-rozprowadzenie kanalizy i chudziak - 400,00 zł

pozdrawiam,

Ala