Wciornastek 26.04.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Wiem takich postów jest wiele, ale ponieważ ceny i wszystko zmienia się a do starych postów nikt nie zagląda więc proszę o łaskawy rzut okiem. Dostałam właśnie wstępny kosztorys - będzie to parterówka, bez poddasza urzytkowego, wielkośc z garażem 170 m kw, do tego 40 m kw piwnica pod garażem. Zamieszczam tutaj fragment wyceny robocizny do stanu "0" Obmiar (m3, m2, szt) zł Zdjęcie humusu 300 - 3 000 wykopy 420 - 12600 podbeton 6 - 630 fundamenty 24 - 1440 Izolacja pozioma - 90 - 180 zbrojenia 1500 - 750 Ściany fundamentowe 175 - 7000 Izolacja pionowa 350 - 700 Ocieplenie ściany 140 - 2520 Zasypanie fundamentów 70 - 1400 kanalizacja 10 - 1000 Podbeton (posadzka) 153 - 1836 Strop nad garażem 40 - 2400 Schody wewnętrzne 14 - 1400 Schody zewnętrzne 16 - 1280 Razem 37866 W sumie za stan surowy, ze ściankami działowymi i dachem wyszo 80 000 zł za robociznę, a za materiały 130 000. Czy negocjować, czy szukać innego wykonawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 26.04.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Wiem takich postów jest wiele, ale ponieważ ceny i wszystko zmienia się a do starych postów nikt nie zagląda więc proszę o łaskawy rzut okiem. Dostałam właśnie wstępny kosztorys - będzie to parterówka, bez poddasza urzytkowego, wielkośc z garażem 170 m kw, do tego 40 m kw piwnica pod garażem. Zamieszczam tutaj fragment wyceny robocizny do stanu "0" Obmiar (m3, m2, szt) zł Zdjęcie humusu 300 - 3 000 wykopy 420 - 12600 podbeton 6 - 630 fundamenty 24 - 1440 Izolacja pozioma - 90 - 180 zbrojenia 1500 - 750 Ściany fundamentowe 175 - 7000 Izolacja pionowa 350 - 700 Ocieplenie ściany 140 - 2520 Zasypanie fundamentów 70 - 1400 kanalizacja 10 - 1000 Podbeton (posadzka) 153 - 1836 Strop nad garażem 40 - 2400 Schody wewnętrzne 14 - 1400 Schody zewnętrzne 16 - 1280 Razem 37866 W sumie za stan surowy, ze ściankami działowymi i dachem wyszo 80 000 zł za robociznę, a za materiały 130 000. Czy negocjować, czy szukać innego wykonawcy? Szukaj dalej. My mamy 179 m z użytkowym poddaszem. Daliśmy projekty do kilku hurtowni budowlanych żeby wycenili nam materiały. Z jednej już mamy odpowiedź: materiały na stan surowy z dachem:80 tys. Robocizna? Oferty też mieliśmy za 80 tys. Bez presady. Pogadałam z ludźmi na forum(w klubach budujących), uruchomiliśmy kontakty ze znajomymi po budowie i znaleźliśmy ekipę górali : 30 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 parterowka i ekipa?czlowiekutaki barak to postawisz w pare miesiecychyba ze nei lubisz prac recznych?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 26.04.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 taki barak to postawisz w pare miesiecy Leon, pomyliles posty? czy forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 26.04.2005 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Ludziska, na temat. Każdy z was gdy zaczynał budowę miał taki dylemat. Podałam dlatego szczegółowy kosztorys aby można to było ocenić. Bo w wielu postach jest tylko enigmatyczne stwierdzenia fundamenty lub stan 0. A może rzeczywiście gdy doliczy się wszystkie bajery tupu ocieplenie itp. to taka cena jest realna? Dlatego jeszcze raz proszę o uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 chyba ty cos pomyliles.... roznie to bywa sa faktycznie ludzie co sie boja wszystkiego i nawet smieci wyniesc nie potrafia ja z drugiej strony nie boje sie niczego i moj maly dworek mam zamiar wybudowac sam natomiast taki parterak, czyli barak inaczej mowiac to kurcze jest sprawa an kilka weekendow oczywiscie mowimy o stanie surowym, bo wykonczenie jest jednakowe dla jednego i drugiego ( choc przy baraku jest tego najczesciej mniej ) dawac 80 tys za postawienie baraku to juz nic innego jak dobroczynnoc chyba sie do ciebie zglosze jak bedzie u mnie krucho z kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jednorazowy nick 26.04.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Lełos lepiej sie nie głoś ....no wiesz z Twoimi pomysłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 26.04.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Dostałam właśnie wstępny kosztorys - będzie to parterówka, bez poddasza urzytkowego, wielkośc z garażem 170 m kw, do tego 40 m kw piwnica pod garażem. Nic Ci nie pomoge ale ciekaw jestem tej parterówki, mozesz dac jakiegos linka do projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 26.04.2005 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Dostałam właśnie wstępny kosztorys - będzie to parterówka, bez poddasza urzytkowego, wielkośc z garażem 170 m kw, do tego 40 m kw piwnica pod garażem. Nic Ci nie pomoge ale ciekaw jestem tej parterówki, mozesz dac jakiegos linka do projektu. Niestety z linka nici bo to projekt na miarę. Ale układ wyglada tak, że rzut stanowią trzy prostokąty, z których jedna jest częścią dzienną a druga nocną. Garaż jest kolejnym prostokątem trochę cofniętym. Jak chcesz to prześlę Tobie scan na e-maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 26.04.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Niestety z linka nici bo to projekt na miarę. Ale układ wyglada tak, że rzut stanowią trzy prostokąty, z których jedna jest częścią dzienną a druga nocną. Garaż jest kolejnym prostokątem trochę cofniętym. Jak chcesz to prześlę Tobie scan na e-maila Chetnie, bo zacząłem sie interesować parterówkami Z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 26.04.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 ...Zamieszczam tutaj fragment wyceny robocizny do stanu "0" Obmiar (m3, m2, szt) zł Zdjęcie humusu 300 - 3 000 wykopy 420 - 12600 podbeton 6 - 630 fundamenty 24 - 1440 Izolacja pozioma - 90 - 180 zbrojenia 1500 - 750 Ściany fundamentowe 175 - 7000 Izolacja pionowa 350 - 700 Ocieplenie ściany 140 - 2520 Zasypanie fundamentów 70 - 1400 kanalizacja 10 - 1000 Podbeton (posadzka) 153 - 1836 Strop nad garażem 40 - 2400 Schody wewnętrzne 14 - 1400 Schody zewnętrzne 16 - 1280 Razem 37866 O mamusiu !!!! Czy oni będą zdjemować humus i robić wykop łyżeczkami do herbaty? Za same roboty ziemne chcą od Ciebie ponad 15 kawałków Zapytaj np. Whispera (on trzy tygodnie temu zaczynał budować parterówkę) o cenę za godzinę pracy koparki i ile czasu zajęło przygotowanie fundamentów. Powiem jedno - szukaj dalej. Za te 37 tys. to Ci postawią cały dom, a nie stan zero (i też całkiem nieźle zarobią). Pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.05.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Rozumiem, że ta cena 37.000 to razem z zakupem działki. to jedyne racjonalnye wytłumaczenie jak dla mnie.. Drugie to takie, że budujesz na lotnych piaskach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 06.05.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 a moim zdaniem wykopy bedzie robic ekipa archeologow. na koniec roboty dostanie 30 stronicowy raport, co bylo w wykopanej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 06.05.2005 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Rozumiem, że ta cena 37.000 to razem z zakupem działki. to jedyne racjonalnye wytłumaczenie jak dla mnie.. Drugie to takie, że budujesz na lotnych piaskach.. Oj dobre, i jeszcze te lotne piaski. Jak niektórzy potrafią pocieszyć. Fakt facet oszalał. I powiem jeszcze według niego stan surowy otwarty to circa 210 tys. A ja naiwna myślałam, że to bedzie coś ok 120 tys i to zakładając najgorszy scenariusz. Ale serio parę telefonów, trochę rad Forumowiczów i moi drodzy robocizna domu po pierwszym telefonie i wysłaniu paru obrazków (niezeskalowanych) spadła do 22 tys. Jak się okazuje "szukajcie a znajdziecie" Tylko jedno mnie martwi, że może to tacy partacze że tak tanio. Ale ja zawsze mam wątpliwości - taka moja natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 06.05.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Wciornastek z tymi wykopami to trochę przesada. Ja miałem tak: - za godzinę pracy Caterpillara 70 zł (a potem znalazłem nawet tańszego - 300zł za 5 godzin). Wybranie humusu zajęło 3 godziny. Ponieważ warstwa była dość gruba (50 cm), ręcznie zrobiłem wykop pod ławy i zaszalowałem. - Podbetonu na fundamenty nie robiłem - wydaje mi się, że to trochę przesada. Zmoczyłem tylko piach, żeby nie wyciągał za mocno wody z betonu, a potem lałem kilka razy dziennie. - Izolacje poziome też można zrobić samodzielnie (żadna filozofia)- murarza mam tanio, bo po znajomości, więc nie wypowiadam się co do kosztów murowania, stropów i wykonania zbrojeń. Można też zaoszczędzić na pomocnikach, jeżeli masz kogoś z rodziny chętnego do pomocy (u mnie jest ich aż nadto). Tak czy inaczej mogę powiedzieć, że za sumę którą podałaś będę miał wykonane mury+stropy (czyli stan surowy otwarty bez dachu), i to razem z materiałem. Tyle że dom trochę mniejszy (128m2+garaż 19m2). Czy na prawdę jesteś gotowa wyrzucić tak dużo pieniędzy na pracę, która zajmuje kilka dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 06.05.2005 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Pasco gdybyśmy mieli jakiegoś pomocnika i czas - przedewszystkim czas to byśmy tak robili, ale ponieważ siła robocza czyli Aciu (małżonek) pracuje w systemie polskim tj 12 na 12 a czasami i 52 godziny non stop to odpada. Cóż na coś trzeba wydać te piniądze Ostatnio w domu za budowlańca robię ja. Szukam, handluję, załatwiam.......... A propo kopania - wrzuć na priva namiary kopacza, może akurat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 06.05.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Pasco gdybyśmy mieli jakiegoś pomocnika i czas - przedewszystkim czas to byśmy tak robili, ale ponieważ siła robocza czyli Aciu (małżonek) pracuje w systemie polskim tj 12 na 12 a czasami i 52 godziny non stop to odpada. Cóż na coś trzeba wydać te piniądze Ostatnio w domu za budowlańca robię ja. Szukam, handluję, załatwiam.......... A propo kopania - wrzuć na priva namiary kopacza, może akurat No cóż. Moja żona też robi za "załatwiacza", bo się lepiej targuje , a ja pracuję po "pół polsku" - 10 godz. dziennie Ale te 52 godz. to pobił mój rekord (22h), i to znacznie. Rozumiem, że pomocników w postaci ojca lub teścia nie masz w pobliżu? Ja miałem to szczęście. Namiary na koparę poszły na Priv, ale poszukaj w swojej okolicy (im bliżej tym taniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 06.05.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 parterowka i ekipa? czlowieku taki barak to postawisz w pare miesiecy chyba ze nei lubisz prac recznych?.... Dajcie mi tu Jana Badurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 09.05.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 chyba ty cos pomyliles.... roznie to bywa sa faktycznie ludzie co sie boja wszystkiego i nawet smieci wyniesc nie potrafia ja z drugiej strony nie boje sie niczego i moj maly dworek mam zamiar wybudowac sam natomiast taki parterak, czyli barak inaczej mowiac to kurcze jest sprawa an kilka weekendow oczywiscie mowimy o stanie surowym, bo wykonczenie jest jednakowe dla jednego i drugiego ( choc przy baraku jest tego najczesciej mniej ) dawac 80 tys za postawienie baraku to juz nic innego jak dobroczynnoc chyba sie do ciebie zglosze jak bedzie u mnie krucho z kasa Leos, to fajnie, ze sobie postawisz. Gratuluje. A nie przyszlo Ci do glowy, ze niektorzy po to glowa pracuja, zeby rekami juz nie musiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala28 10.05.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Wciornastek,moje koszty robocizny do stanu O:-koparka - zdjęcie humusu- 70 zł/h-fundamenty - wykop, zbrojenie, zalanie, izolacje, ściany fundamentowe z bloczków, izolacje, styropian, siatka, folia kubełkowa - 3000,00 zł-długość fundamentów 40 mb-rozprowadzenie kanalizy i chudziak - 400,00 złpozdrawiam,Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts