Wciornastek 10.05.2005 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Alu takich kosztów jak Twoje się nie spodziewam. Będą pewnie wyższe bo Poznań generalnie jest drogi. Do tego parterówka dość jamnikowata i jeszcze piwniczka + niestety trzeba zrobić drenaż wokół fundamentów bo glina i spadek terenu, żeby woda spływała niżej a nie zatrzymywała się na fundamentach. Ale działam i szukam dalej. Czekam na kolejne oferty co i za ile dana ekipa zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.05.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Drenaż na gliniastym podłożu? Gdzieś tu czytałem, że dzieki temu robi się małą fosę wokół domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.05.2005 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Mariuszu drenaż - tu chodzi o taką opaskę z rur i żwiru. Nie wiem czy dobrze używam nazwy "opaskowy drenaż". Może wiesz coś więcej. Mam to cudo w projekcie bo wg. architekta tak powinno być a może coś poradzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.05.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem intencję osób, które wypowiadały się o drenażu na podłożu gliniastym, ale wypowiadały się o tym dość negatywnie. Chyba w tym wątku http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=42885 o tym czytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.05.2005 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Dzięki Mariusz. Ale jak zwykle zdania naukowców są podzielone. Z drugiej strony u mnie nie ma wysoko wód gruntowych - górka, może rzeczywiście niepotrzebnie dodatkowy drenaż a wystarczy tylko dobra izolacja. Na ogrodzie nigdy woda nie stoi. Nawet w dole na beczki gdzie na spodzie jest glina jeśli deszcz napada to szybko wsiąka (po 2-3 dniach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 10.05.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Na działce na głębokości 40cm mam już podłoe gliniate. Nie mam zamiaru robić drenażu. Solidną izolację - owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.05.2005 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Mariuszu mój małżonek mne zlinczuje z ty,i wszystkimi wątpliwościami. A co do izolacji to muszę to przemyśleć. Myślę, że dobrze radzisz, tym bardziej że koszt takiego drenażu to parę tys. a grosik do grosika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts