Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece akumulacyjne + kominek...

Opaves

Recommended Posts

Co sądzicie o takim systemie ogrzewania:

elektryczne piece akumulacyjne (ewentualnie w łazienkach i holu zamiast nich podłogówka elektryczna), a dodatkowo kominek z wkładem i systemem rozprowadzania gorącego powietrza. Jak to wygląda od strony kosztów, zakładając, że piece będą pobierały prąd w nocy (nocna taryfa)? Domek 120m2, z poddaszem użytkowym, Porotherm 30 + ocieplenie.

Pozdrowienia,

Marek

My wlasnie tak bedziemy mieli!!! Ale nie wiem jak to sie sprawdzi w praktyce.

Piece akumulacyjne po pompie ciepla, sa najekonomiczniejsze w kosztach eksploatacji a sama ich instalacja w cenie tez jest OK. My za 150m2 domku z Ytonga 36,6 zaplacimy cos 13tys.Wybralismy Inproela, bo polski producent (naszej budowie przyswieca haslo "Teraz Polska")i sa najciensze. Choc kilka grubych (tzn 25cm)tez kupimy bo mozna je zabudowac meblami.

Ponewaz bilans energetyczny naszej chalupy wypadl sredniawo (mamy 10 okien do ziemi!!!) planujemy dogrzanie kominkiem, ale tylko na czesc domu (tj salon na parterze z otwartym holem i kuchnia oraz salon na poddaszu). Jak juz spadna mrozy stulecia, to lepiej miec niedogrzane sypialnie (ale to tylko osobista preferencja). No i jestesmy na etapie wkladu kominkowego i zupelnie nie mamy kocepcji, za duzo tego jest na rynku.

No a w lazienkach damy maty grzejne (choc sa dosc drogie), ale niektorzy polecaja dmuchawe. Nie jestem do niej przekonana, moze ktos takowe ma i cos sie wypowie?

>Piece akumulacyjne po pompie ciepla, sa najekonomiczniejsze w ?>kosztach eksploatacji a sama ich instalacja w cenie tez jest >OK.

>

Skąd masz informacje, że piece akumulacyjne są najekonomiczniejsze pod względem kosztów eksploatacji?

>My za 150m2 domku z Ytonga 36,6 zaplacimy cos 13tys.Wybralismy >Inproela, bo polski producent (naszej budowie przyswieca >haslo "Teraz Polska")i sa najciensze. Choc kilka grubych (tzn >25cm)tez kupimy bo mozna je zabudowac meblami.

>

Tak się zastanawiam "na szybko" a więc bez dokładniejszych obliczeń... Piece akumulacyjne 13 tys., kominek z rozprowadzeniem powietrza z tego co się dowiadywałem na targach minimum 7,5 tys. Razem daje to ok. 20 tys. Dostałem ofertę na pompę ciepła za 20 tys. zł razem z instalacją (patrz post "Pompa ciepła...", jednak do tego na pewno trzeba doliczyć koszt instalacji podłogówki - tutaj jestem zielony, nie wiem ile to kosztuje). Tak więc dylemat mam nadal...

Co do wkładów, firmy instalujące kominki polecały mi norweskiego Jotula, ponoć różnica w cenie między takim wkładem a francuskim o tej samej mocy to ok. 1 000 zł, jednak ten norweski znacznie dłużej trzyma żar, ok. 8 godzin od naładowania.

Pozdrowienia,

Marek

To ze piece sa bardzo ekonomiczne to nie zadna rewelacja, wystarczy spytac uzytkownikow (choc trudno o takich bo nie sa one tak rozreklamowane). My znamy kilku i wszyscy sa b. zadowoleni, ogrzewanie piecykami wychodzi ich 1zl/m2/mies (ale to dane tylko z dwoch ostatnich sezonow).

Poza tym mamy sasiada, ktory jest dealerem pomp ciepla, a jednoczesnie ich fanatykiem, i ostatnio sam przyznal, ze jedyna konkurencja w kosztach grzania sa piecyki akumulacyjne, dynamiczne na nocna taryfe G12.

Bylam na tej stronie ktora podales, i cos slabej mocy sa te pompy. O ile sie orientuje, to na domek potrzeba 20kw a tam najmocniejsza ma 9kw (czyli albo dla domow pasywnych, albo dla krasnoludkow).

Co do kosztow instalacji, to wcale piecykow nie trzeba wspomagac kominkiem, ale jak juz sie zachcialo nam kominka w salonie, to juz niewiele wiecej bedzie nas kosztowalo rozprowadzenie tego ciepla (calosc mamy wyceniona wstepnie na 5tys, a nie 7,5tys- pewnie dla Jotula). Wszystko zalezy od mocy grzewczej, ktora mozesz dowolnie sobie dobrac. My bedziemy mieli tez rekuperator, wiec sila rzeczy, obnizylismy moce piecykow, choc caly czas zastanawiamy sie jaka dobrac ich moc do poszczegolnych pomieszczen.

Jedynym mankamentem piecykow, jest fakt, ze nie mozna ich niczym zastawic, choc mozna je zabudowac meblami, pozostwiajac na dole 15-20cm.

Koncze i pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam Was!!!

No nie wiem czy ogrzewanie akumulacyjne należy do najtańszych,ale nie będe się spierał.

Sprzedaję oraz montuję ogrzewanie promiennikowe.Promienniki takie montuje się na suficie,lub na ścianach w formie obrazów,które grzeją!Możecie sobie Państwo obliczyć ile miesięcznie płacilibyście rachunek za ogrzewanie.Otóż mnożymy 0,0132*pow.w m2*8=koszt ogrzania Waszego mieszkania na dobę. Teraz ten wynik mnożymy razy ilość dni w miesiącu 30 lub 31.Sam mam mieszkanie 30m2 i płacę 100zł/miesiąc w okresie grzewczym.

Jeżeli oboje chcecie mieć kominek to SUPER!!!Bo w każdym pomieszczeniu instaluje się regulator(termostat),który włącza i wyłącza promiennik.Wiec jeżeli jesteście w domu i palicie w kominku to wzrasta temperatura w pomieszczeniu.Automatycznie wyłącza się promiennik i jest tak długo wyłączony jak utrzymuje się temp.dzięki kominkowi.Jak wyjdziecie z domu,kominek zacznie stygnąc,to promienniki się włączą.

Promienniki emitują ciepło w postaci niewidocznych promieni podczerwonych (identyczne jak występują w przyrodzie np.Słońce).Promienie ogrzewają bezpośrednio osoby, zwierzęta,przedmioty, ściany,meble itp.Dzięki czemu w pomieszczeniu nie musi być tak gorąco.

Na ten temat mogę mówić jeszcze dłużej,ale nie będę się rozpisywał - jeżeli zainteresowało to chodz trochę Państwa to proszę o kontakt e-mailem: [email protected] .Ogrzewanie to jest ekonomiczniejsze o ok.20-30% od tradycyjnych systemów grzewczych oraz zdrowe.