Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Zakładając ten wątek mam nadzieję, że ktoś przerabiał już taki problem i jego uwagi i spostrzeżenia pomogą mi dokonać wyboru sposobu wykończenia przewodów kominowych. Za cegłami klinkierowymi przemawiają przede wszystkim trwałość, płytki są tańsze, wyglądem nie ustępują a jak z ich trwałoscią? Słyszałem też opinię, ze płytki pozornie są tańsze. Co o tym sądzicie?

Ubek poszukaj, bo dużo jest na forum.

Ja zrobiłem z klinkieru, bo płytki spadną. Zaraz ktoś napisze, że mu nie spadło, ale sam widziałem mnóstwo kominów z ubytkami i wiele tych kominów to nie starocia.

Nie, no generalnie klinkier jest debesciak - najlepiej murowany na zaprawe cementową, bez wapna.

Owszem - wykwity to jedyny problem, wiec trzeba pilnować żeby klinkier byl w tonacji niezbyt ciemnej - ja mam ceglastoczerwony i wykwity są ledwo widoczne. Sąsiadka ma prawie czarny i ma duzy problem z bialymi wykwitami. Nie dawajcie plytek, bo lubią odpadac - komin jest newralgiczny od spodu cieply, z wierzchu zimny i na dodatek często te temperatury sie wahają, zależnie od pracy kotła/pieca.

Zalezy od ruchu powietrza (uksztaltowania dachu i wysokości komina). U jednego z sąsiadów komin jest pośrodku polaci dachowej, a nie na szczycie, jest może też troche za niski, skutkiem czego dym (z węgla) zapaskudzil mu nie tylko komin, ale i dach. Jeżeli komin bylby w kalenicy, to może manewr sie powiedzie.
W kwestii brudzenia komina - mam Schiedla i po paleniu w kozie zauważyłem, że metalowa nasadka jest lekko okopcona. Podejrzewam, że przy normalnym też by to wystąpiło, Czy deszcz to zmyje? Nie wiem, ale przy otynkowanym może by się pojawiły zacieki. Komin jest blisko kalenicy, oczywiście powyżej.

Zdecydowanie klinkier, trzeba pilnować tylko dobrej zaprawy bez wapna. Możemy budować z klinkieru tzw. dziurawki (tańszy) pamiętać należy żeby ostatnie 3 - 4 warstwy pod czapą komina wybudować z pełnego klinkieru. Oczywiście komin w środku domu budujemy z pełnej normalnej cegły klasy 150.

pozdrawiam Tomek123

Pierwotnie tak myślałem i chyba tak właśnie zrobię. Co do zaprawy, to znajomy mi mówił, ze tylko gotowa wchodzi w rachubę. Worek wystarcza na 0,5 m^2 muru i kosztuje koło 20 pln.