Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zacz?? szuka? dzia?k? ?

ged

Recommended Posts

Zgromadziłem sobie około 1/3 kwoty przeznaczonej na działkę. Szacunek według cen w wybranej okolicy i przewidywanej powierzchni. Cała kwotę będę miał w okoliczy stycznia. Przeglądam oferty, ale nie rozmawiam z właścicielami czy pośrednikami, bo głupio mi jakoś powiedzieć że nie mam jeszcze tyle kasy. No i mam dylematy: Oferty są atrakcyjne, konkurencja nie śpi, kto pierwszy ten lepszy. Co mam robić, czy wypada mi zawracać im głowę ? Ile trwaja takie negocjacje. Ile trwa sama tranzakcja, sprawdzanie w urzędach, planach zanim nastąpi przekazanie gotówki?

Ged

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spokojnie możesz zaczynać.Wcale nie musisz mówić, że nie masz całej kasy. Często są podpisywane umowy przedwstępne i dopiero za jakis czas dokonuje się transakcji. To moze trwać i parę miesięcy.Sprawdzanie wszyskiego trwa, negocjacje też.

Dlatego zależnie od sytuacji wybierz jakąć wersję. Często właściciel może poczekać i wtedy szczerze możesz powiedzieć o swoich dylematach. A styczeń już niedaleko.

Tak, tak, zaczynaj już teraz. Im więcej działek zobaczysz tym lepiej będziesz wiedział, czego chcesz, a czego nie chcesz. Oglądaj działki o różnych porach dnia i nocy. (skoro i tak nie śpisz). Nie bój się rozmów ze sprzedającymi, kupił nie kupił - pogadać zawsze można. Im więcej rozmów przeprowadzisz tym pewniej będziesz się czuł przy transakcji. Księgi wieczyste sprawdzaj obowiązkowo i osobiście! Koniecznie idź do wydziału arch-bud gminy. Rozmawiaj nie tylko z właścicielem ale i z sąsiadami. Pytaj wszystkich i o wszystko, nawet o największe głupoty. Zagaduj, węsz, sprawdzaj. Po prostu bądź detektywem.

Ja jeszcze mogę dodać, że koniecznie sprawdzaj już teraz plany zagospodarowania przestrzennego w gminie - co jest planowane w okolicy, czy są jakieś zmiany planu w toku itp.(oczyszczalnia ścieków?). Poza tym z mojego doświadczenia wiem, że pośrednicy niewiele wiedzą o oferowanych działkach i właściwie trzeba wszystko sprawdzać samemu. Po dwóch miesiącach intensywnych poszukiwań wiedziałam o wiele więcej o okolicy i działkach do sprzedaży niż wszystkie biura pośrednictwa w promieniu 30 km. Aha, warto jeszcze obejrzeć teren pod kątem tzw. niskej emisji, tj. czy przyszli sąsiedzi przez przypadek nie opalają swych domów najgorszym śmieciem (smród i smog w okolicy) - teraz jest czas na taki rekonesans. Ja szukałam działki mniej intensywnie przez 3 lata, a intensywnie - przez 6 miesięcy.

Pozdrowienia,

Gaga2

Gorąco popieram przedpiszców.

Im więcej zobaczysz tym lepiej.

Sprzedawcy z czasem odpuszczają.

Nie musisz kupować - wystarczy notarialna umowa przedwstępna z zaliczką i prawem pierwokupu.

Największym błędem kupujących jest chęć udawania króla węgla, nafty i azbestu - gościa co to pieniądze na działkę wyciąga z kieszeni zawinięte gumką recepturką.

Dobra rada: nawet jak sprzedawca zaproponuje cenę dwa razy niższą niż byłbyś skłonny zapłacić to udaj niezadowolenie - przeważnie jeszcze trochę odpuści ;o)

O dzięki serdeczne !!!! Jak się tylko uporam z rozruchem nowego sezonu w firmie to natychmiast biorę się za działeczkę. Mniej więcej od 10 listopada. Będę opisywał dokładnie moje poczynania i przygody. Ale będzie ubaw :smile: Miałem opory, bo z moimi klientami zawsze gram w otwarte karty, a klient to ważna osoba, bo kasę przynosi ...

Ged

• 2 weeks później...

Ja zacząłem szukac w połowie grudnia. Dlaczego?

Z dwóch powodów.

1. ważna rzecz to sniegi. gdy znalazłem swoja działke (wtedy gdy byłem tam pierwszy raz nie wiedziałem , że to właśnie ta)droga asfaltowa była odśnieżona(później sie dowiedziałem dlaczego - jeździ nią gimbus wiozący dzieci do szkół.

2. byłem na kilku ogladanych działkach w tym samym czasie. i w marcu gdy były roztopy przekonałem sie i dokonałem wyboru własnie tej. woda nie stała na działce było tylko trochę grząsko. trzy działki , które odwiedziłem szukajac tej jednej wymarzonej były zalane woda, która wsiakała do połowy kwietnia.

Oczywiście brałem pod uwage równiez komunikację i media.

Ponieważ wszyscy każą szukać już, więc nie mogę się wyłamać :wink: Skoro często gęsto działki szuka się 2 lata (ja też tyle szukałem), to co znaczy kasa w styczniu - pikuś. Małoż to zawiera się umów z późniejszym terminem realizacji?

To proste.

Po 2 miesiącach szukania obejrzałem wszystko i nic odpowiedniego nie było. Potem w międzyczasie się coś znalazło, ale rozmowy, sprawdzanie dokumentów to też trwa, a w dodatku to było nie to, co chciałem.

W koncu po 10 miesiącach natrafiłem na "moją" działkę (wcześniej nie była w sprzedaży). Jeszcze minęło ze 2 miesiące od pierwsej wizyty na działce do podpisu u notariusza i tak minęło pełne 12 miesięcy.

On 2002-10-27 23:49, ged wrote:

Trochę nie kapuje dlaczego działkę szuka się 2 lata. Jeśli jest kasa - odnajduję wszystkie oferty w interesującym mnie rejonie, oglądam, sprawdzam, negocjuję cenę i warunki, podejmuję decyzję i kupuję.

Nie do końca tak to wygląda. Z wszystkich ofert po obejrzeniu i sprawdzeniu szczegółów zostało do wyboru 0! Można więc było albo obniżyć kryteria poszukiwań, albo poczekać. I wybraliśmy to drugie.