Gość 09.11.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Rury masz przecież w izolacji - więc nie ma prawa się wtapiać. A jak nie masz w izolacji to jak najszybciej ją załóż są w izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregori 20.11.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam, mam dylemat? Dzisiaj ekipa zaczęła robić wylewki. Mam tradycyjne zbrojenie siatką chyba coś około 3 mm. Na moje pytanie dlaczego nie wiążą drutem poszczególnych arkuszy siatki dostałem odpowidź, że się "tego nie robi". A mnie to jakoś nie pasuje. Kto ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 20.11.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Zakładka jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 20.11.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam, mam dylemat? Dzisiaj ekipa zaczęła robić wylewki. Mam tradycyjne zbrojenie siatką chyba coś około 3 mm. Na moje pytanie dlaczego nie wiążą drutem poszczególnych arkuszy siatki dostałem odpowidź, że się "tego nie robi". A mnie to jakoś nie pasuje. Kto ma rację? Lepiej chyba nie wiązać. Podobno przy ogrzewaniu podłogowym rozciągliwość posadzki wynosi 5mm na chyba 6 mtrb, jakoś tak mówił gość od wylewek. Po to m.in. daje się dylatacje przy ścianach o grubości 10 mm o których nikt wcześniej nie wspomniał. Aha, dylatacja z foliowym fartuchem wykładanym na folię alu w kratkę [ nie jakąś tam czarną ] w celu uniknięcia wlewek z betonu pod styropian [ nie chodzi o mostki termiczne tylko żeby góra nie urosła ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 20.11.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 powiedzcie co to jest ten jastrych no nie wierzę.........http://www.google.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 20.11.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Jeszcze w temacie folii pod rurki. Zalecam jednak alu w kratkę [ nie systemową bo to niepotrzebne koszty ] a to z innego może dla niektórych marnego powodu. Otóż ja prowadzę dość szczegółową dokumentację foto całej budowy i wyobrażcie sobie jak to się póżniej przydaje. Po wykonaniu wylewki można z dokładnością do 5 cm określić położenie takiej rurki w podłodze [ wspomniana kratka to jakaś skala ] A jesli zechcemy coś przykręcić do podłogi?? bo np w pralni wyjdzie nam wolne miejsce na np. saunę , i co dalej?? nie zakładam bo się boję wiercić w podłodze itp......To może sporadyczny przypadek ale zawsze lepiej wiedzieć niż się domyślać....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaJak05 20.11.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 AA czy po wylaniu jastrychu na dylatacjach pomiędzy podłogą ogrzewaną i nieogrzewaną ma prawo dochodzić do ugięcia? Ja wczoraj wchodząc do łazienki zauważyłem, że nastąpiło ugięcie i słyszałem charakterystyczny dźwięk styropianu. Po tym zdarzeniu przyjrzałem się dokładniej wszystkim dylatacjom i stojąc po obu jej stronach przenosząc ciężar z jednej nogi na druga zauważam ruch co prawda poniżej 1 mm ale jednak się rusza. Czy może mieć to wpływ na planowane położenie terakoty? Czy robić tam jakąś specjalna fugę ? Czy zmusić wykonawcę do poprawy tych jastrychów? Prawdopodobnie grubość warstwy jest mniejsza od minimalnej zalecanej czyli 65 mm. Nie powinno pracować, nie ma znaczenia czy grzana czy nie. Proponuję wywiercić otworek i dokonać pomiaru grubości obydwu płyt wylewki......Należało przypilnować jak mierzył poziomy [ i czym - najpewniej elektroniczną szlauchwagą czy jak ją tam zwią] i zobaczyć do jakiego poziomu dociąga żeby było równo. Wiadomo że 2-3 cm różnicy na pow. 100 mtr2 to ileś łopat do mixa i czasu więcej do skończenia pracy a cena za mtr2 stała....... Przemyślcie to.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 18.01.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witam Jaki powinien być stosunek grubości styropianu na gruncie do grubości jastrychu przy podłogówce i czy istnieje taka zależnosć ? Planuję ok 15 cm styro. PAPA TERMOZGRZEWALNA FOLIA BUDOWLANA STYROPIAN 10 CM W DWÓCH WARSTWACH FOLIA POD PODŁOGOWKĘ RURY Z PODŁOGÓWKI JASTRYCH Z DODATKIEM WŁÓKIEN I PLASTYFIKATORA Jakie warstwy powinna mieć posadzka na piętrze przy ogrzewaniu podłogowym ? Z któych warstw, oprócz papy termozgrzewalnej, można zrezygnować. Ile dać styropianu ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadolek 14.07.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Witam Jaki powinien być stosunek grubości styropianu na gruncie do grubości jastrychu przy podłogówce i czy istnieje taka zależnosć ? Planuję ok 15 cm styro. PAPA TERMOZGRZEWALNA FOLIA BUDOWLANA STYROPIAN 10 CM W DWÓCH WARSTWACH FOLIA POD PODŁOGOWKĘ RURY Z PODŁOGÓWKI JASTRYCH Z DODATKIEM WŁÓKIEN I PLASTYFIKATORA Jakie warstwy powinna mieć posadzka na piętrze przy ogrzewaniu podłogowym ? Z któych warstw, oprócz papy termozgrzewalnej, można zrezygnować. Ile dać styropianu ? Pozdrawiam Jezeli wysokosc drzwi, schodki pozwola na to najczesciej wychodzi srednio 5-6.5 cm wylewki , 4-10 cm styropianu pod ogrzewaniem w zaleznosci od rownosci stropow i jego typu ... Kraza opinie o przecieraniu spodniej folii, o zapewnieniu poslizgu na styropianie... a co z rurkami? Przeciez zatopione nie pozwola plywaniu posadzki...z reszta ona sie rozszerza i kurczy powoli .. Ja nie jestem za rozkladaniem folii pod styropianem i na styropianie, bo dziala to wg mnie jak kompres i powstanie pod spodem wiecznie wilgotna przestrzen, z czasem smierdzaca. Jest ogrzewanie podlogowe pod nim jest folia z powierzchnia odblaskowa i to starczy.. Wg. mnie mozna zrezygnowac z folii i papy pod styropianem, ale to juz zostawiam samym inwestorom i projektantom... Oczywiscie na kazdym forum kazdy chce doradzic jak najlepiej i najmadrzej. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 14.07.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 U mnie ekipa od posadzek nawet nie chciała słyszeć o włóknach polipropylenowych. Twierdzili, że maszyna się zakleja i zapycha. "Poszła" więc tylko siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadolek 14.07.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 U mnie ekipa od posadzek nawet nie chciała słyszeć o włóknach polipropylenowych. Twierdzili, że maszyna się zakleja i zapycha. "Poszła" więc tylko siatka. Jedynie przy wloknie stalowym zapycha sie mix. Wlokno nalezy rozpuscic w wodzie, przed zmixowaniem w krecie. Siatka 0,3 jest niebezpieczna ! Bylem swiadkiem, jak waz od mixa najpierw zagial rog a pozniej czlowiek przebil sobie nia dlon.. Z reszta kilka powodow wyzszosci wlokna: -czas pracy -bezpieczenstwo -wlokno jest rownomiernie rozprowadzone i zbroi w 3D pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelas 14.07.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 jak byłem w zeszłym roku w Bieszczadach, to widziałem na własne oczy jak pod chudziaka kładli poziomo puste szklane butelki, w celu izolacji termicznej, spotkał się ktoś z tym??Nie pochwalam i nie ganie ciekaw jestem Waszych opinii PozdrawiamGelas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 14.07.2007 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 siatka pod rurami spełnia tylko rolę prowadnicy dla rury. Można mocować rurę klipsami ale wtedy styropian musi być klasy FS 20 jeśli inwestor zakupi tylko FS 15 to klipsy kiepsko trzymają i najlepiej położyć wtedy siatkę do której wiąże się rury. Wtedy zbrojenie kładzie się na rury bo to pod rurami nie wzmacnia wylewki. Folia musi być pod rurą z tego powodu że rura musi być zalana betonem. Proponuje aby nie kłaść zbrojenia na rury tylko do wylewki dosypać włókien polipropylenowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 15.07.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 siatka pod rurami spełnia tylko rolę prowadnicy dla rury. Można mocować rurę klipsami ale wtedy styropian musi być klasy FS 20 jeśli inwestor zakupi tylko FS 15 to klipsy kiepsko trzymają i najlepiej położyć wtedy siatkę do której wiąże się rury. Wtedy zbrojenie kładzie się na rury bo to pod rurami nie wzmacnia wylewki. Folia musi być pod rurą z tego powodu że rura musi być zalana betonem. Proponuje aby nie kłaść zbrojenia na rury tylko do wylewki dosypać włókien polipropylenowych. FS15 nie stosuje się do posadzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 15.07.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 siatka pod rurami spełnia tylko rolę prowadnicy dla rury. Można mocować rurę klipsami ale wtedy styropian musi być klasy FS 20 jeśli inwestor zakupi tylko FS 15 to klipsy kiepsko trzymają i najlepiej położyć wtedy siatkę do której wiąże się rury. Wtedy zbrojenie kładzie się na rury bo to pod rurami nie wzmacnia wylewki. Folia musi być pod rurą z tego powodu że rura musi być zalana betonem. Proponuje aby nie kłaść zbrojenia na rury tylko do wylewki dosypać włókien polipropylenowych. FS15 nie stosuje się do posadzek Ok wiem że się nie stosuje ale to co obsrewuję na budowach to większość inwestorów i cała rzesza wylewkarzy o tym nie wie, nie dociekałem nigdy czemu tak jest bo w końcu co mi do tego mam ułożyć podłogówkę to układam. Jaki styropian inwestor mi da to taki układam, często jest już ułożony bo inwestor chce zaoszczędzić. Pewnie mógłbyś mnie potępić ,że nie wymagam żeby np. zamienić na fs20 czy tłumaczyć że 15 nie powinna być. Z perspektywy lat na budowach doszedłem do wniosku że lepiej czsaem przemilczeć pewne sprawy bo wierz mi " najgorszy jest posłaniec co złe wieści przynosi " nieraz zwracałem inwestorowi uwagę na błędy jakie popełnili fachowcy którzy robili coś wcześniej i wielokrotnie kończyło się to tym że ja byłem zły bo kombinuję i mówię że żle zrobione a "teść i szwagier " już kilka domów pobudowali i wszysko jest dobrze. Robię co do mnie należy i buzia na kłódkę, a moja poprzednia wypowiedz podyktowana była tym co widze na budowach a nie tym co piszą w książkach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 15.07.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Witam Jaki powinien być stosunek grubości styropianu na gruncie do grubości jastrychu przy podłogówce i czy istnieje taka zależnosć ? Planuję ok 15 cm styro. PAPA TERMOZGRZEWALNA FOLIA BUDOWLANA STYROPIAN 10 CM W DWÓCH WARSTWACH FOLIA POD PODŁOGOWKĘ RURY Z PODŁOGÓWKI JASTRYCH Z DODATKIEM WŁÓKIEN I PLASTYFIKATORA Jakie warstwy powinna mieć posadzka na piętrze przy ogrzewaniu podłogowym ? Z któych warstw, oprócz papy termozgrzewalnej, można zrezygnować. Ile dać styropianu ? Pozdrawiam Jezeli wysokosc drzwi, schodki pozwola na to najczesciej wychodzi srednio 5-6.5 cm wylewki , 4-10 cm styropianu pod ogrzewaniem w zaleznosci od rownosci stropow i jego typu ... Kraza opinie o przecieraniu spodniej folii, o zapewnieniu poslizgu na styropianie... a co z rurkami? Przeciez zatopione nie pozwola plywaniu posadzki...z reszta ona sie rozszerza i kurczy powoli .. Ja nie jestem za rozkladaniem folii pod styropianem i na styropianie, bo dziala to wg mnie jak kompres i powstanie pod spodem wiecznie wilgotna przestrzen, z czasem smierdzaca. Jest ogrzewanie podlogowe pod nim jest folia z powierzchnia odblaskowa i to starczy.. Wg. mnie mozna zrezygnowac z folii i papy pod styropianem, ale to juz zostawiam samym inwestorom i projektantom... Oczywiscie na kazdym forum kazdy chce doradzic jak najlepiej i najmadrzej. pozdro oto odpowiedz dlaczego folia nie jest izolacją od wilgoci kapilarnej http://images6.fotosik.pl/29/1be85e1d50e66956m.jpg http://images6.fotosik.pl/29/44a361bec23e2aefm.jpg http://images6.fotosik.pl/29/ba11c7a2c837e742m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.07.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 to o co tu chodzi?jaki blad popelniono?cos peklo czy az tyle sie wody skroplilo?....ten temat bede niedlugo przerabiac i wole juz zdobyc wiedzy..praktycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 15.07.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 to o co tu chodzi?jaki blad popelniono?cos peklo czy az tyle sie wody skroplilo?....ten temat bede niedlugo przerabiac i wole juz zdobyc wiedzy..praktycznej brak papy termozgrzewalnej pod styropianem oraz za cienka warstwa jastrychu na ogrzewaniu podłogowym JZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.07.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 czyli folia na chudziak pod styropian to rozwiazanie niewlasciwe?ale czy papa termozgrz. nie oddzialywuje ze styro?jak ulozyc warstwy styro po 5 cm plyty a podlogowke?docelowo mam miec 15 cm styro termoorganiki podloga,jak maja wygladac w tym przypadku warstwy pod podlogowka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.07.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 nie dawaj siatki zbrojeniowej, daj włókna na właściwą wylewkę.... i pierwsze co słysze aby zbrojenie pod rurki?!? Kiedyś zawsze musi być pierwszy raz http://www.basf-cc.pl/NR/rdonlyres/AFB15BBD-1824-4FBA-96B1-287C6ECB1F64/91242/armiermatte1.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts