Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym wiedzieć jak to powinno wyglądać ze sztuką...a nie polegać wyłącznie na intuicji mojego majstra...

Drugie pytanie z podobniej beczki...

Jak maxymalnie długa, czy raczej jaka zalecana, optymalna długość może być jedna pętla rury ogrzewania podłogowego??

Gość 1950

potrzeba albo wrzucić w komputra albo samemu wyliczyć z nomogramówna podstawie obliczeniowego zapotrzebowania na ciepło.

w zależności od producenta z reguły od 100-120 mb

kosciel

Jak zwykle podłogówka na oko instalatora, a potem problemy :evil:

Zapewne masz zamiar wykonać całą instalację CO. Pomyślałeś o projekcie instalacji ? Koszt projektu w stosunku do problemów jakie mogą i napewno się pojawią jest niewielki. W projekcie masz wyliczone straty ciepła poszczególnych pomieszczeń, optymalnie dobrane grzejniki wraz z nastawmi, rozrysowane pętle ogrzewania podłogowego z odpowiednim rozstawem rur i wartością przepływu itd.

Moja rada pomyśl o projekcie bo warto.

VPS

Wiem, że zgodnie ze sztuka masz absolutną rację, ale w mojej okolicy ani żaden z hydrauklików, ani budujących się domów projektu z obliczeniami nie widział. No a tak w ogóle - czy rozstaw rurek w podłogówce rzeczywiście aż tak bardzo zalezy od obliczeń, czy też jest jednak jakaś "złota średnia"?

Jeśli jest to jedno pomieszczenie to moim zdaniem możesz się za bardzo nie przejmować. Jeśli jednak podłogówka występuje w wielu miejcach o zróżnicowanym zapotrzebowaniu na ciepło to pokusiłbym się o obliczenia ponieważ nie dasz rady tego później wyregulować i w jednym miejscu będziesz miał przegrzewy a w innym zimną podłogę.

Z tego co ja dowiedziałem się przed ułożeniem swojej podłogówki:

-pętla nie powinna być dłuższa niż 100m

-przy ścianach co 10 cm w środku co 15 cm

-róznice grzania poszczególnych petli mozesz korygować na rozdzielaczu.

PS.

Mnie te różnice zbytnio nie przeszkadzały, no może oprócz jednej w kuchni gdzie nie mam jeszcze docelowej zabudowy i pod przyszłymi szafkami nie mam ogrzewania a stoi tam teraz zlewozmywak.

Straszna róznioca jak się staje gołą stopą. Wtedy docenia się ciepłą podłogę.

:D Senser, odbierz pocztę. Tylko trochę cierpliwości, bo załączniki "ważą" parę MB.

Tylko wiesz co...nic do mnie nie dotarło...może za duże pliki??

Ale plz. podrzuć to aż do skutku :-)

Zamówiłam projekt ogrzewania podłogowego w pewnej firmie sprzedającej rury do ogrzewania podłogowego. Niedawno go odebrałam. Projekt podpisany przez mgr inż przewiduje jedną pętlę o długości 15 m, a drugą o długości 150 m. :o Nawet moim laickim okiem widzę, że chyba nie jest to ok.
Zamówiłam projekt ogrzewania podłogowego w pewnej firmie sprzedającej rury do ogrzewania podłogowego. Niedawno go odebrałam. Projekt podpisany przez mgr inż przewiduje jedną pętlę o długości 15 m, a drugą o długości 150 m. :o Nawet moim laickim okiem widzę, że chyba nie jest to ok.

Jeżeli długość wężownicy przekracza 120 [m], lub opory przepływu przekraczają 20 [kPa] to wtedy najlepiej strefę brzegową zaprojektować jako oddzielną wężownicę (z zalecanym spadkiem temperatury zasilanie/powrót maks. 6 stopni).