Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

villeroy bosch /koło /keramag jaka różnica?

Heliodor

Recommended Posts

Teoretycznie droższe znaczy lepsze i na ogół tak jest, ale ja mam bardzo złe doświadczenia z glazura VB. Kupilam 2 odcienie tej samej glazury i okazalo sie, ze roznily sie szerokosca - 1,5 mm. Przedstawiciel VB nie uznal tego za powod do reklamacji zaslaniajac sie polska norma. A ja musialam zmieniac projekt lazienki i efekt nie jest taki jak mial byc, w zwiazku z tym nie planuje juz wiecej zakupow glazury VB. Wiem, ze takie wpadki zdarzaja sie wszystkim, tylko moim zdaniem jest to ewidentny powod do rekalmacj, a jakbym chciala plytki spelniajace polska norme, to bym poszla do Castoramy, a nie do VB.

Pozdrawiam

Na czym polega różnica miedzy produktami tych firm?

Jesli chodzi o ceramike, to wybralismy VB, bo byl 'ladniejszy' jak stal obok Kola (to ocena subiektywna). Poza tym cenowo wyszlo nam to samo (VB Omnia).

Jesli chodzi o kafle, to nie wiem.

W nawiazaniu do posta powyzej o roznicy w wielkosci kafli. Mamy np. gres Nowa Gale poler i mat. Nam sprzedawca zwrocil uwage na numer kalibracji kafli przy zakupie (maja chyba 3 rozne). Musielismy czekac na sprowadzenie obu typow z tej samej serii. Moze VB tez tak ma?

Gorath

[quote name="Gorath

W nawiazaniu do posta powyzej o roznicy w wielkosci kafli. Mamy np. gres Nowa Gale poler i mat. Nam sprzedawca zwrocil uwage na numer kalibracji kafli przy zakupie (maja chyba 3 rozne). Musielismy czekac na sprowadzenie obu typow z tej samej serii. Moze VB tez tak ma?

Gorath[/quote]

No wlasnie moze i tak ma, tylko nam sprzedawca nie zwrocil nam na to uwagi :( . Ceramike tez mamy, chyba tez Omnia i nie mamy zadnych zastrzezen.

• 6 months później...

Mmarysia, muszę Cię rozczarować, nie zupełnie to ta sama jakość. Inne szkliwo, sposób wypalania w piecu. Inaczej sprawuje się w praktyce, nie mówiąc o powłokach na szkliwie w Keramagu, których nie ma Koło.

Brodziki też są różne.

Proszę, nie wprowadzajcie w błąd, jeśli nie macie kompletnej wiedzy...

SARNA ma rację - jestem użytkownikiem VB od 5 lat. Nie żółknie !!! Sąsiad ma polskie i nie jest tak białe jak mój VB. Design jest nie powtarzalny no i to logo - skłania gości do pokory :lol:

Przedewszystkim po umyciu jest jak nowe - błyszczy się, jest białe tak jak 5 lat temu. NIE MATOWIEJE !!