Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy cekolowa? ?ciany z g-k?

ewa

Recommended Posts

Co zapytam to słyszę inną opinię. Do tej pory myślałam, że trzeba zaszpachlować tylko łączenia i śruby a potem już tylko malować. Teraz już sama nie wiem.

Szykujemy się do stawiania ścianek na poddaszu i troszkę nam się spieszy więc gdyby nie trzeba było cekolować byłoby to nam na rękę. Ale no właśnie - trzeba czy nie? I to samo z gruntowaniem.

Czy gruntuje się ściany przed malowaniem (i te g-k i te zwykłe)?

Poradźcie proszę.

Ściany z gipskartonu lepiej " zacekolować", ale nie koniecznie, za to koniecznie trzeba pokryć gruntem - są takie farmy np. Śnieżka biała grunt. Jest to specjalna farba gruntująca która wyrównuje chłonność itd. Nie pomyl tego gruntu np. z preparatem Unigrunt - on służy do czego innego. Pamiętaj farba gruntująca. Pzdr.

Nie jestem budowlańcem a że zawsze słyszę "cekolować" to i używam tego zwrotu. Dla mnie oznacza to nakładanie cekolu i kojarzy się z ogromnym stresem, straconym czasem i pyłem w całym domu bo niestety cekol trzeba szlifować. Także wiadomość, że ściany g-k nie muszą być koniecznie cekolowane to dobra wiadomość i pokrzepienie dla mojej duszy :smile:

Ja u siebie mam nie cekolowane - ale bardzo dokładnie ale to bardzo trzeba szpachlować łączenia. I oczywiście farba gruntująca - tego nie możesz pominąć. I nie daj sobie wmówić w sklepie że wystarczy do tego zwykła biała emulsja. Farba gruntrująca jest innej gęstości, posiada mniej pigmentów i więcej substancji klejących. Zobaczysz jak kupisz - słabo kryje kolorem ale za to wyrównuje drobne nierówności - bardzo drobne -

On 2002-10-17 12:45, Tomaszos wrote:

... I oczywiście farba gruntująca - tego nie możesz pominąć. I nie daj sobie wmówić w sklepie że wystarczy do tego zwykła biała emulsja. Farba gruntrująca jest innej gęstości, posiada mniej pigmentów i więcej substancji klejących. Zobaczysz jak kupisz - słabo kryje kolorem ale za to wyrównuje drobne nierówności - bardzo drobne -

Tomaszos! Co znaczy, że nie zwykła biała emulsja? Mi w sklepie tak właśńie powiedzieli! "pomaluj Pan na biało zwykłą emulsją, a dopiero na to kolor".

Postanowiłem najpierw zagruntować Unigruntem (tak dokładniej to substytu innej firmy, bodajże renogrunt firmy Marlfarb) - rozcieńczony z wodą 1:1.

Po gruntowaniu postanowiłem całość pomalować białą emulsją akrylową (taką z wyższej półki np. Decoral Acrotix lub Jedynka GOLD, które podobno kryją po jednokrotnym malowaniu).

Dopiero tak pomalowane płyty będę malować właściwym kolorem (Dulux, Sigma lub Beckers).

Na razie pomalowałem sufit w kotłowni i jest O.K. Z resztą domu czekam, aż zakończę prace "kurzogenne".

Co o tym sądzicie?

Czy to dobry czy zły wybór?

Pozdrawiam,

Krzysztof

Ewa! spokojnie sie zastanow. Plyta G/K jest odpowiednikiem tynku

Jesli dobrze zrozumialem cokolowac - czyli nakladac warstwe gladzi gipsowej jeszcze raz .Po co? wyrownuje sie powierzchnie po wkretach i tasmie , kladziesz primer lub inaczej farbe podkladowa pozniej swiecac lampa od dolu sciany zobaczysz nierownosci ,wyprowadzisz je szpachla gipsowa, w miejscu gdzie szpachlowalas popraw podkladem i nastepnie pomalujesz farba jaka chcesz dwa razy .Powtorzysz to co 3do 5 lat / tylko farba /jesli chcesz miec czysto i ladnie. Proste? Nie sluchaj specjalistow od hydrauliki ktorzy znaja sie na malowaniu.Jesli chcesz zrobic komus przyjemnosc ktoma normalny tynk na scianach zewnetrznych wez latarke i zaswiec po scianie od dolu do gory bedzie wielce zdziwiony. pozdrawiam . Rich.

Niestety wiem coś o normalnych tynkach bo takie mam w sypialniach. W części dziennej zastanowimy się baaardzo poważnie nad g/k. A na poddaszu robimy tylko g/k. Do niedawna byłam pewna, że się ich nie cekoluje ale jak się słyszy tyle różnych opinii to lepiej zapytać niż później poprawiać. A do tego to niecekolowanie jest nam bardzo na rękę :smile:

Ach poprawiacie mi humor :smile: Wielkie dzięki.