Asia_w 27.04.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Witam, Nie wiem jak umiejscowić dom na działce. Działka jest narożna - ulice (bardzo lokalne) są od południa i od zachodu. Ponieważ ja uwielbiam zachodzące słońce, to postanowiliśmy już, że wjazd zrobimy od południa (południe zwichnięte o 20 stopni na wschód), tak aby mieć widok z salonu na zachodnie słońce i żeby ogród nie był zacieniony. Od strony południa działka ma ponad 48 metrów długości, a od zachodu - 30 metrów (krawędź przy skrzyżowaniu lekko ścięta). Planujemy zbudować dom z projektu Korona II. No i teraz zastanawiamy się - czy postawić dom przysunięty maksymalnie do prawej czyli wschodniej strony i zostawić ogród z zachodniej i północnej strony domu, czy może ustawić go mniej więcej na środku szerokości działki i otoczyć się ogrodem od zachodu, północy i wschodu? Plusem, jaki sobie wyobrażam, pierwszego rozwiązania jest potencjalnie duży ogród w jednej bryle (ok. 27 x 30 metrów). Plusem drugiego rozwiązania jest możliwość zrobienia dwóch ogrodów - zachodniego (np. 18 x 30 m) i wschodniego (np. 13 x 30 m). We wchodnim można by odpoczywać w super-cieniu w najbardziej upalne dni albo np. odizolować się z książką, gdy pies gania się z dziećmi w zachodniej części. Dodam jeszcze, że od północy będzie również spora przestrzeń - bo ok. 10 m od domu do ogrodzenia - czyli jest jak ewentualnie przejść od jednego do drugiego ogrodu. A więc - co jest lepsze? Jeden duży ogród czy dwa mniejsze? Czy ktoś może mi coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/32509-jak-ustawi%C4%87-dom-na-dzia%C5%82ce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enter 27.04.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Asiu lepiej byloby jakbys przeslala jakies zdjecia i link do tego projektu. Generalnie zasada jest taka, ze salon powinien byc na poludniowy-zachod, aby jak najdluzej bylo tam swiatlo. Unika sie pokoi gdzie jest okno na polnoc. No a wejscie musisz juz dostosowac do Waszego projektu. Sypialnia moze byc na wschod- wtedy masz piekne slonce budzace Cie rano. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/32509-jak-ustawi%C4%87-dom-na-dzia%C5%82ce/#findComment-626133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia_w 27.04.2005 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Enter, Ja już wiem, jak będą usytuowane pomieszczenia do stron świata, bo wjazd na pewno zrobię od południa. Nie wiem tylko jak bardzo odsunąć się od prawej granicy działki - mogę postawić dom 4 metry od granicy i zostawić 27 metrów z lewej strony, albo starać się postawić dom na środku. No i nie wiem jak byłoby lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/32509-jak-ustawi%C4%87-dom-na-dzia%C5%82ce/#findComment-626180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts