BOBO1 27.04.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Chcę w salonie - ok. 50 m kw. położyć jasny parkiet z drzewa egzotycznego: badi lub guatambo. Fachowcy różnie się wypowiadają. Ogólnie badi jest bardziej polecane, ale też bardziej ciemnieje jak się polakieruje. Nie powstają też szczeliny po jakimś czasie. Wolałbym ze względu na kolor (jest ładniejszy, a deski są w zasadzie w jednym kolorze, a nie jak przy badi od jasnych do ciemnych, a taka mozaika na podłodze mnie się nie podoba) guatambo, ale jeżeli mają z tym być problemy to kupię badi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik73 27.04.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Nie wiem który z tych materiałów jest lepszy. My też myśleliśmy o guatambo. Jednak specjalista w sklepie z drewnem egzotycznym ostrzegał nas przed tym rodzajem drewna. Podobno bardzo pracuje i istnieje duże ryzyko, iż powstaną szpary. Ostatecznie zostaniemy chyba przy swojskim jesionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 27.04.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Nie wiem który z tych materiałów jest lepszy. My też myśleliśmy o guatambo. Jednak specjalista w sklepie z drewnem egzotycznym ostrzegał nas przed tym rodzajem drewna. Podobno bardzo pracuje i istnieje duże ryzyko, iż powstaną szpary. Ostatecznie zostaniemy chyba przy swojskim jesionie. Z tym guatambu to prawda jest to gatunek mało stabilny, szczególnie jeżeli sa położone deski. Mozaika przemysłowa mniej pracuje. Do jasnych gatunków drewna należą jeszcze: - bambus - klon i wałśnie jesion jasny. pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I-Z-B-A 28.04.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Chcę w salonie - ok. 50 m kw. położyć jasny parkiet z drzewa egzotycznego: badi lub guatambo. Badi nie jest wcale takie jasne. Jest bardziej pomarańczowe. jasne gatunki to takie jak wymienił Maciek... i ewentualnie Havea. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts