Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły c.o. Ulrich - kto uzywa i co o nich powie

juras

Recommended Posts

Witam,

Wiosna za oknem a ja o ogrzewaniu chałupy, ale pół roku szybko minie i wtedy będzie za późno na instalacje.

Kto posiada Ulricha z zasobnikiem lub bez, jakie ma na jego temat opinie, ile gazu tej dość niezłej zimy zużywał i przy jakim metrażu mieszkania.

Ogólnie warto, czy raczej sobie tą marką darować.

juras

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Wiosna za oknem a ja o ogrzewaniu chałupy, ale pół roku szybko minie i wtedy będzie za późno na instalacje.

Kto posiada Ulricha z zasobnikiem lub bez, jakie ma na jego temat opinie, ile gazu tej dość niezłej zimy zużywał i przy jakim metrażu mieszkania.

Ogólnie warto, czy raczej sobie tą marką darować.

juras

Tak w skrócie plastikowo-metalowa zabawka produkcji koreańskiej. Poszukaj w postach wcześniej -było trochę tego.

Mam od 4 lat kocił kondensacyjny Ulricha KO 21 i jak dotąd żadnych problemów. Jest oszczędny, u mnie przy pow. 100 m.kw. spala za ok. 130 zł/miesiąc w sezonie grzewczym.

KO 21 jest dwufunkcyjny i u mnie grzeje wodę bez zasobnika, ale o ile to możliwe warto mieć zasobnik, bo temperatura wody nie jest stała i trzeba chwilę zaczekać aż się ogrzeje. To tylko kwestia kasy, i to niedużej (względnie) bo za ok. 1800 zł można podłączyć zasobnik.

Sam Gamgee - to rewelacyjny wynik ! Tez mam 100 m2 (parter) ale w sezonie grzewczym płacę po 550 zł za 2 miesiące (co, cwu, gotowanie). Kominka praktycznie nie uzywam.

Jak masz ocieplony dom i jaką temp. wewnątrz (ew. ile gazu zużyłeś np. od początku października 2004 do teraz) ?

pozdr - Krzysiek

Sam Gamgee - to rewelacyjny wynik ! Tez mam 100 m2 (parter) ale w sezonie grzewczym płacę po 550 zł za 2 miesiące (co, cwu, gotowanie). Kominka praktycznie nie uzywam.

Jak masz ocieplony dom i jaką temp. wewnątrz (ew. ile gazu zużyłeś np. od początku października 2004 do teraz) ?

pozdr - Krzysiek

Te dane są chyba bardziej miarodajne

Mamm znajomego który ma ten kocioł kondensacyjny i jest zadowolony (trudno byc niezadowolonym z wyboru jaki sie dokonało - ja mam Viessmanna i też musze byc zadowolony - choc wolałbym napewno kondesata - ale przeważyły względy ekonomiczne). Z tego co wiem pierwszy sezon chodzi ten kocioł raczje bezawaryjnie - ma zasobnik ale kocioł i tak włacza sie przy kazdym poborze wody przepływowo - jest to kocioł dwufunkcyjny do którego na siłe dołożono zasobnik - dlatego ne jest chyba polecany.

W zasadzie rady fachowców mnie nie interesują, bo takich tu mam pełno w okolicach, którzy owszem polecają każdy kocioł, których ma dużo na magazynie.

A w zasadzie z takimi fachowcami to jest jak ze specami od samochodów. Osobiście jestem od kilku lat zauroczony japońską techniką i wkurza mnie jak każdy mechanior mówi że to jednorazówki do 10 lat - bzdura !!!.

Z tego powodu szukam opini użytkowników a nie "speców".

Celowo porównuję do samochodów, bo porównując różne marki akurat japońskie wyróżniają się b.dobrymi osiągami i na dodatek wielką oszczędnością paliwa, więc moim życzeniem byłby taki kocioł - oszczędny, wydajny i niezawodny.

:D

Nikt nic nie pisze! Zapewne dlatego, że Ci którzy go posiadają wstydzą się przyznać, natomiast Ci którzy mają inne kotły nie chcą Cię obrażać... :wink:

Ja się nie będę obrażać na kogoś kto dobrze doradzi.

Mój kolega ma ciekawe rozwiazanie: piec viessmann + zasobnik galmetu 140l. z trzema grzałkami i oczywiście wężownicą od pieca, więc niejako uniezależnia się od awarii jedego z mediów i przy tym efektywnie zarządza wodą i ogrzewaniem. Bardzo chwali sobie to rozwiazanie (a jak go znam to na pewne za całą kotłownie nie zapłacił dużo, bo rozsądny i oszczędny gość) i nie wykluczone że pomysł od niego ściągnę.

Akurat jest promocja na Ulricha i się przymierzam do zakupu jakiegoś kotła, więc pytam o opinie na jego temat.

Zaznaczam, że chcę informacji konkretnych uzytkownikow a nie postów w stylu "słyszałem, że"

...Akurat jest promocja na Ulricha i się przymierzam do zakupu jakiegoś kotła, więc pytam o opinie na jego temat.

Zaznaczam, że chcę informacji konkretnych uzytkownikow a nie postów w stylu "słyszałem, że"...

:D Promocją bym się nie przejmował. Skończy się jedna, będzie druga- jeszcze lepsza.

Nie jestem użytkownikiem Ulricha, ponieważ nie mam za grosz zaufania do tej marki. Podszywanie się z koreańskim kotłem pod bliżej nieokreśloną "japońską technologię" na dodatek z niemieckojęzyczną nazwą wygląda mi na szukanie potencjalnych łosi na polskim rynku. To tak jakby oferowanie na bazarze "ROLEXa" za 70 zł...

Pewne jest, że ten kocioł grzeje. I to ponoć ze sprawnością 110%! Zapytaj jednak, czy np. serwisanci mają odpowiednie komputerki (tak jak serwisanci innych markowych kotłów) do sprawdzenia rzeczywistej sprawności kotła Ulrich...

Piszesz, że chcesz informacji od konkretnych użytkowników kotłów.

Ja np. nie jestem użytkownikiem FIATA, a jednak wiem, że te samochody dalej rdzewieją o wiele szybciej niż inne znane i szanowane europejskie marki, pomimo hucznych zapowiedzi, że od początku lat 90-tych zmieniono całkowicie technologię i miały już tak szybko nie rdzewieć... :-?

Zresztą Twoje pieniądze i Twój biznes! Ja nie uważam, że wszyscy przeciwnicy "ULRICHa" stali tak bez powodu uosobieniem fobii wobec tej azjatyckiej marki...

pozdr - Krzysiek

Żeby nie być gołosłownym podaję dokładne dane z faktury za gaz za dwa miesiące luty i marzec 2004 roku - 259,47 zł, zużycie gazu 231 m3.

Ta kwota obejmuje także grzanie ciepłej wody gazem. Kuchnię mam elektryczną.

Podałem przykład z 2004 roku, bo w 2005 dom został rozbudowany i ma większą powierzchnię, i chociaż część dobudowana nie jest jeszcze ogrzewana to wzrosły straty ciepła.

Dom jest ocieplony standardowo - bez wodotrysków, ale jest segmentem środkowym, więc nie traci ciepła przed dwie z czterech ścian.

Nie jestem bynajmniej entuzjastą, fanem ani dystrybutorem kotłów Ulricha. Po prostu mam ten kocioł i tyle.

Śmieszą mnie wypowiedzi osób które powtarzają zasłyszane plotki o jakości tych kotłów.

Krytykują tylko ci co ich nie mają, ci co mają mówią o nich pozytywnie.

Kiedyś wyśmiewano się w USA z jakości japońskich magnetofonów SONY - teraz SONY ma w kieszeni cały Holyłud.

Pozdrawiam

Sam Gamgee - te 2 sciany + qchnia elektryczna co-nieco tłumaczy.

Dom z poddaszem uzytkowym (ogrzewanym) czy tylko parter ?

A może masz "wyniki" za np. cały rok (razem z latem) lub cały sezon grzewczy (np. pazdziernik - kwiecien) ?

U mnie wahania ilości gazu w kolejnych miesiącach bywają całkiem znaczne: np. jak wyjezdzam w weekendy - to nie gotuje/nie grzeje cwu/w domu 19 stC, a jak w weekend (lub poza nim) miewam gosc - cały czas gotuje/ grzeje cwu/w domu 23 stC - i zuzycie jest zasadniczo wyższe

pozdr - Krzysiek

W okresie, z którego podałem zużycie gazu był to dom 1-piętrowy ze stropodachem ocieplonym.

Dom był latem 2004 podniesiony o poddasze mieszkalne, dlatego podałem wynik z 2004 roku, bo wtedy jeszcze nie było nadbudowy.

Teraz mam jedno piętro więcej, a ponieważ poddasze było w zimie bez okien, więc znacznie wzrosły straty ciepła i zużycie gazu za sezon 2004/05 byłoby niemiarodajne dla charakterystyki kotła.

Poza tym zawsze w domu ktoś jest przez cały dzień, i w dni powszednie i weekendy, więc nie obniża się temperatury całego domu przy wyjazdach, tylko przykręca poszczególne zawory przy grzejnikach.

Poza tym, kocioł Ulrich ma bardzo dobre (pisali o tym w Muratorze) sterowanie. Sterownik pozwala na takie dobranie parametrów pracy, aby w pełni wykorzystać cechy kotła kodensacyjnego.

To znaczy, np. że lepsza jest praca przerywana (10 minut pracy/15 minut przerwy) przy temperaturze nastawionej na 50 st.C, niż praca ciągła przy 40 st.C. To można łatwo sprawdzić wylewając kondensat do wiaderka. W trybie pracy przerywanej zbiera się więcej kondensatu.

Można to wytłumaczyć w ten sposób, że woda bardziej się schładza w instalacji, a wracając wchodzi do wymiennika kondensacyjnego i obniża jego temperaturę, co wzmaga kondensację.

Pozdrawiam

Kupiłem jeden z najmniejszych WO15. Kierowałem się opinią kolegi z pracy, który grzeje U... już parę lat (dużo pali kominkiem). Jego co prawda jest inny (ze stali szlachetnej). Druga opinia naszego kierowcy z zakładu. Obaj grzeją i nie narzekają. Ich dodatkowy plus to możliwość przerobienia każdego na kocioł z zamkniętą komorą spalania. Pracują bardzo cicho (trzeba się wsłuchać czy pracują). Te cechy i dodatkowo to, że są to jedne z mniejszych na rynku przeważyły. Kupiłem. Znajomi są zadowoleni. Byłem oglądałem, rozmawiałem, dotykałem.

Kupiłem jeden z najmniejszych WO15. Kierowałem się opinią kolegi z pracy, który grzeje U... Kupiłem. Znajomi są zadowoleni. Byłem oglądałem, rozmawiałem, dotykałem.

O i o takie opinie mi chodzi. Konkretnie - używałem jest OK albo używałem jest do dupy (ops przepraszam za wyrażenie)

juras