PIPI 27.04.2005 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Jestem w trakcie budowy domu. We wrześniu poprzedniego roku przeprowadziłem się do nigo, mimo że nie jest wykończony. W Muratorze przeczytałem, że z tego powodu mogą mnie ukarać wysoką grzywną. W tym roku chciałbym zgłosić do Inspekcji Budowlanej zakończenie prac i przemeldować się, ale mam problem. Po pierwsze nie zakończyłem i nie zakończę w najblizszym czsie budowy. Po drugie w trakcie budowy poczyniłem pewne zmiany (dotyczace okien, ogrzewanie podlogowe, kocioł na paliwo stale). co muszę zrobić abym mógł zamieszkać w domu legalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 28.04.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 a gdzie twój kierownik budowy?jak są zmiany istotne to trzeba zrobić aneks do projektu i uzyskać pozwolenie zamiennejeżeli nie istotne - to wpisy o tym do dziennika + kopie rysunków ze zmianami (potrzebne przy zgłoszeniu odbioru budynku) co do zamieszkania: albo kierownik uzna, że wszystko już zrobione i zrobi wpis że budowa skończona + inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza - wtedy zgłaszasz zakończenie prac i po 21 dniach możesz się meldować (rzadko występuje kontrola)albo zgłaszasz odbiór częściowy (musi się nadawać do zamieszkania: w praktyce 1 pokój, kuchnia, łazienka), wszystkie niebezpieczne rzeczy odpowiednio zabezpieczone (np. schody bez barierek). to drugie rozwiązanie jest mniej korzystne z dwóch powodów: napewno po zgłoszeniu masz kontrolę, czy faktycznie można zamieszkać i już po zakończeniu całej budowy - drugą. a wiadomo jak to, z kontrolą. tak czy siak, tyłek z tyłu, ale zostawienie to, w takim stanie też nie jest korzystne - wystarczy ktoś życzliwy i masz taką karę że hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts