Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w projekcie w czasie budowy

PIPI

Recommended Posts

Jestem w trakcie budowy domu. We wrześniu poprzedniego roku przeprowadziłem się do nigo, mimo że nie jest wykończony. W Muratorze przeczytałem, że z tego powodu mogą mnie ukarać wysoką grzywną. W tym roku chciałbym zgłosić do Inspekcji Budowlanej zakończenie prac i przemeldować się, ale mam problem. Po pierwsze nie zakończyłem i nie zakończę w najblizszym czsie budowy. Po drugie w trakcie budowy poczyniłem pewne zmiany (dotyczace okien, ogrzewanie podlogowe, kocioł na paliwo stale). co muszę zrobić abym mógł zamieszkać w domu legalnie.

a gdzie twój kierownik budowy?

jak są zmiany istotne to trzeba zrobić aneks do projektu i uzyskać pozwolenie zamienne

jeżeli nie istotne - to wpisy o tym do dziennika + kopie rysunków ze zmianami (potrzebne przy zgłoszeniu odbioru budynku)

co do zamieszkania: albo kierownik uzna, że wszystko już zrobione i zrobi wpis że budowa skończona + inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza - wtedy zgłaszasz zakończenie prac i po 21 dniach możesz się meldować (rzadko występuje kontrola)

albo zgłaszasz odbiór częściowy (musi się nadawać do zamieszkania: w praktyce 1 pokój, kuchnia, łazienka), wszystkie niebezpieczne rzeczy odpowiednio zabezpieczone (np. schody bez barierek). to drugie rozwiązanie jest mniej korzystne z dwóch powodów: napewno po zgłoszeniu masz kontrolę, czy faktycznie można zamieszkać i już po zakończeniu całej budowy - drugą. a wiadomo jak to, z kontrolą.

tak czy siak, tyłek z tyłu, ale zostawienie to, w takim stanie też nie jest korzystne - wystarczy ktoś życzliwy i masz taką karę że hej.