Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wniosek o wydanie warunkow zabudowy

duru33

Recommended Posts

Czy Urzad ma prawo odmowic przyjecia "Wniosku o wydanie warunkow zabudowy"?? Rozumiem ze ma prawo odrzucic, ale nie przyjac w ogole?? Dodam ze na tym terenie gdzie miesci sie moja dzialka nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego. Czy nie powinni w takim wypadku przyjac wniosku i zaopiniowac go wg jakis bieglych??

Prosze o porade co moge w tej sytuacji zrobic(poza czekaniem :cry: )

Michal

Gość M@riusz_Radom

Wystapić na piśmie z prośba o wytłumaczenie czemy Twój wniosek został odrzucony bez wstępnego rozpatrzenia.

Ale na odpowiedż pewnie tez będziesz musiał poczekać. Jakieś 30 dni.

Urząd nie ma prawa odmówić przyjęcia wniosku.

Procedura w przypadku braku Planu jest ściśle określona - urząd przyjmuje wniosek i ma prawo zawiesić postępowanie do czasu uchwalenia Planu lecz niedłużej niż na 12 miesięcy. Po tym terminie urząd musi wydać WZiZT. Termin biegnie od dnia złożenia wniosku.

Urząd musi przyjąć twój wniosek i się do niego ustosunkować tj. wszcząć postępowanie lub je zawiesić.

A który to taki kompetentny urząd, jeśli wolno spytać? :roll:

Czy Urzad ma prawo odmowic przyjecia "Wniosku o wydanie warunkow zabudowy"?? Rozumiem ze ma prawo odrzucic, ale nie przyjac w ogole?? Dodam ze na tym terenie gdzie miesci sie moja dzialka nie ma aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego. Czy nie powinni w takim wypadku przyjac wniosku i zaopiniowac go wg jakis bieglych??

Prosze o porade co moge w tej sytuacji zrobic(poza czekaniem :cry: )

Michal

Nie ma prawa "nie przyjąć" - chyba że wniosek nie spełnia wymogów (nie zawiera wymaganych załączników, mapek itp). To jest sprawdzane przy przyjmowaniu. Ale jeśli to masz to nie ma problemu - w takim razie nie zapomnij uzyskać potwierdzenia przyjęcia wniosku z datą - będziesz miał w przyszłości punkt odniesienia ile trwa wydawanie WZ :-) z przerwami na "zawieszanie" - powodzenia i spokoju życzę (też czekam :-). )Pozdrawiam

No nie, co za Bezczelny Urząd. :evil: A jak Ten Ich Głupi Plan utknie na 2 lata w NSA to kto zapłaci za szkodę z tytułu niewydania Decyzji w terminie???

Albo pójdziesz z ostrą awanturą do naczelnika, albo ze skargą do Przełożonego Naczelnika, albo umówisz się z innym urzędem, że Ty złożysz a oni - zgodnie z KPA - prześlą temu, komu powinni. Potrzebny Ci tylko stempelek na wniosku.

No i nie wiem co mam zrobic. Czekac niewiadomo ile? A co do szczegolow to Pani w Urzedzie powiedziala, ze maja zakaz przyjmowania wnioskow wzizt do czasu uchwalenia nowego planu zagospodarowania przestrzennego. :(

To jakaś bzdura! Wniosek musi przyjąć i ewentualnie zawiesić wydanie warunków zabudowy na rok - jeśli gmina uchwaliła, że w tym czasie powstanie nowy plan zagospodarowania przestrzennego. Musisz dostać odpowiedź na piśmie. Może nie być możliwości ustalenia warunków zabudowy ( zasada dobrego sąsiedztwa ) - ale wówczas także musi wniosek przyjąć i musisz dostać odpowiedź na piśmie.

Ja proponuję nie zanosić wniosku osobiście, tylko wysłać pocztą z potwierdzeniem odbioru :lol: i spokojnie poczekać, aż urząd odpowie, a odpowiedzieć musi, a więc, albo jak wyżej wszyscy zgodnie napisali, że będzie wszczęcie i zawieszenie postępowania, albo...poda powody z podstawą prawną do odrzucenia wniosku :lol: weż to na miękko :wink: ...urzędników trzeba czasem fortelem ....

• 1 month później...

a czy po roku zawieszenia gmina ma prawo odmówić po raz kolejny wydania WZIZT? czy jest jakiś przepis, który na takie postępowanie zezwala?

Ja czekam od początku grudnia i właśnie się dowiedzialam, że jednak została wydana odmowna decyzja (jeszcze jej fizycznie nie otrzymałam, ale widziałam już ją podpisaną), gdyż przystąpiono do planu miejscowego (w 1997 roku w odpowiedzi na moje pismo też tak mi napisali :evil: więc baaardzo długo to trwa i nie wierzę, że do końca roku plan zostanie uchwalony). W urzędzie powiedziano mi także, że w projekcie planu miejscowego jest budowa domów jednorodzinnych, a ja taki chcę wybudować i nie rozumiem dlaczego wstrzymują mi decyzję skoro moja budowa ma być zgodna z projektem planu?

Czy możecie mi pomóc w odpowiedzi na te pytania? Czy po roku należy ponownie skladać taki sam dokument o wydanie WZIZT? w wydzile urbanistyki nie otrzymałam odpowiedzi na to pytanie :x

a czy po roku zawieszenia gmina ma prawo odmówić po raz kolejny wydania WZIZT? czy jest jakiś przepis, który na takie postępowanie zezwala?

Ja czekam od początku grudnia i właśnie się dowiedzialam, że jednak została wydana odmowna decyzja (jeszcze jej fizycznie nie otrzymałam, ale widziałam już ją podpisaną), gdyż przystąpiono do planu miejscowego (w 1997 roku w odpowiedzi na moje pismo też tak mi napisali :evil: więc baaardzo długo to trwa i nie wierzę, że do końca roku plan zostanie uchwalony). W urzędzie powiedziano mi także, że w projekcie planu miejscowego jest budowa domów jednorodzinnych, a ja taki chcę wybudować i nie rozumiem dlaczego wstrzymują mi decyzję skoro moja budowa ma być zgodna z projektem planu?

Czy możecie mi pomóc w odpowiedzi na te pytania? Czy po roku należy ponownie skladać taki sam dokument o wydanie WZIZT? w wydzile urbanistyki nie otrzymałam odpowiedzi na to pytanie :x

Basiu - nie orientuję się w tym temacie wystarczająco szczegółowo żeby Ci pomóc ale czytałem kiedyś, że Romi 25 zna się na rzeczy i chętnie pomoże. może więc skontaktuj się z nim i albo da Ci nadzieje albo ją odbierze. Podaję link do postu który proponuję przeczytać http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=706793&highlight=#706793

Pozdrawiam.

No i nie wiem co mam zrobic. Czekac niewiadomo ile? A co do szczegolow to Pani w Urzedzie powiedziala, ze maja zakaz przyjmowania wnioskow wzizt do czasu uchwalenia nowego planu zagospodarowania przestrzennego. :(

Duru - i jak się sprawa toczy ? Napisz jakieś info co zrobiłeś i co uzyskałeś w Urzędzie. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Basiu - nie orientuję się w tym temacie wystarczająco szczegółowo żeby Ci pomóc ale czytałem kiedyś, że Romi 25 zna się na rzeczy i chętnie pomoże. może więc skontaktuj się z nim i albo da Ci nadzieje albo ją odbierze. Podaję link do postu który proponuję przeczytać http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=706793&highlight=#706793

Pozdrawiam.

Dziękuję za pomoc i podpowiedź. Juz korzystam z pomocy Romiego. Jestem bardzo zadowolona.

Pozdrawiam