Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płot z klinkieru - grubość 12 czy 24 cm ?!

nurni

Recommended Posts

Wymyśliłem sobie płot od frontu (w relacji cena/jakosć):

1. Podmurówka trochę powyżej terenu (ok. 10 cm)

2. Słupy z Bogdanki 37x37 cm, na 4 cegły patrząc z góry, ze zbrojeniem w środku co ok. 2,5 m

3. W miejscu furtki i bramy wjazdowej, słupy zewnętrzne a brama i furtka z pionowych elementów metalowych (16x16mm)

4. Pozostałe wypełnienie między słupami, do wys. 1,50-1,60 m wymyśliłem sobie z Bogdanki, ale grubość muru 12 cm (cegła układana płasko wzdłuż linii muru)

I terez pytanie:

Czy ktoś mi powie na ile wytrzymała będzie ściana z tak ułożonej cegły?

A może ktoś ma już tak zrobione?

PS.

W okolicy mojego mieszkania jest taki kawałek muru między garażami - ok. 10 metrów. Ułożony z białej cegły, do wysokości ok 2,5 metra. Jeszcze ja jak byłem szczaw to graliśmy o ten mur w piłkę i grają tam do dzisiaj.

Na dzień dzisiejszy mur bez remontu (min. 25 lat) jest lekko popękany.

W mój płot nikt nie będzie napieprzał prze 25 lat piłką więc może dłużej wytrzyma?

:D

4. Pozostałe wypełnienie między słupami, do wys. 1,50-1,60 m wymyśliłem sobie z Bogdanki, ale grubość muru 12 cm (cegła układana płasko wzdłuż linii muru)

Mała podpowiedź: cegły klinkierowe (kratówki/dziurawki/pełne) mają zazwyczaj tylko TRZY boki ładne (dwa krótsze i jeden dłuższy) - drugi dłuższy bok często jest ryflowany. Wynika to z technologii (w trakcie wypalania cegła leży na tym właśnie boku).

Jeżeli chcesz mieć ogrodzenie ładne z DWÓCH stron (od drogi i od domu), to musisz je zrobić na szerokość dwóch cegieł wzdłóż, albo jednej w poprzek. Tak czy owak 25 cm (a nie 24 cm, bo 12+1cm spoiny+12 =25).

No chyba że użyjesz cegieł połówkowych (rzadkie zjawisko w przyrodzie, zazwyczaj niedostępne w wymarzonym kolorze).

Biała cegła, czyli pewnie silikaty, jest produkowana w innej technologii i może mieć wszystkie 4 czy nawet 6 boków ładne.

...cegły klinkierowe (kratówki/dziurawki/pełne) mają zazwyczaj tylko TRZY boki ładne (dwa krótsze i jeden dłuższy) - drugi dłuższy bok często jest ryflowany. Wynika to z technologii (w trakcie wypalania cegła leży na tym właśnie boku).

Jeżeli chcesz mieć ogrodzenie ładne z DWÓCH stron (od drogi i od domu), to musisz je zrobić na szerokość dwóch cegieł wzdłóż, albo jednej w poprzek. Tak czy owak 25 cm (a nie 24 cm, bo 12+1cm spoiny+12 =25)...

Nie do końca :wink:

Bogdanka - konkretnie Jantar melanż miodowy - ma ładne wszystkie cztery boki :o :o :o . Za to na kilku cegłach w palecie jest stempel na dłuższym boku. I te cegły należy wyłapać i włożyć w słupek.

Mam z tej cegły część elewacji stąd wiem tyle o jej wyglądzie.

damiang - klinkiery rzeczywiście mają trzy boki ładne, ale Bogndanka jest "takim trochę innym klinkierem" :D :D :D

Pozdrawiam