Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak mądrze zarządzać budżetem ?.

BERGER

Recommended Posts

Moi drodzy

Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów, którzy są szczęśliwcami kończącymi budowę.

Ostatnio dostałem wstępną wycenę stanu surowego otwartego (dom z poddaszem powierzchnia całkowita 250 m2 razem z piwnicą i garażem). Jednoczęsnie od jedego z budowlańców dowiedziałem się, że koszt stanu surowego otwartego to zaledwie 30 % całego domu. Instalacje wewnętrzne, tynki, wykończenie (kafle, parkiety), okna itp. czyli wszystko to co niezbędne jest do zamieszkania stanowi pozostałe 70 % wydatków.

Wiem, że pytanie może być dość ogólne bo są różne standardy wykończenia, ale czy to prawda, że większość kosztów (70 %) ponosi się po wybudowaniu stanu surowego otwartego ? :( Jeśli to prawda to muszę bardziej zacząć zaciskać pasa :wink:

Podaję koszty wg projektu;

Więcej nt masz TUTAJ

A moim zdaniem przy skromnym wykończeniu to 50%

Koszt budynku o standardowym wyposażeniu "pod klucz" dla rozwiązania podstawowego w poziomie cen III 2004 wg średnich "Jednostkowych Cen i Stawek Robót Budowlanych i Instalacyjnych" (ceny nie zawierają podatku VAT):

Data wykonania kosztorysu: III 2004

Roboty budowlane: 311.548,00 zł

Roboty instalacyjne: 50.782,00 zł

Ogółem - całkowity koszt budowy: 362.329,00 zł

... w tym stan surowy zamknięty: 183.791,00 zł

... w tym stan surowy otwarty: 156.301,00 zł

... w tym roboty wykończeniowe: 155.246,00 zł

Podane powyżej koszty przewidują wykonanie robót systemem zleconym przez przedsiębiorstwo budowlane. Koszt ten ulegnie obniżeniu przy wykonawstwie systemem gospodarczym, w zależności od wielkości własnego wkładu pracy i użytych materiałów.

Rozkład kosztów:

ROBOCIZNA: 102.532,00 zł

MATERIAŁY: 197.782,00 zł

SPRZĘT: 11.234,00 zł

ROBOTY BUDOWLANE: 311.548,00 zł