Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moi drodzy

Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów, którzy są szczęśliwcami kończącymi budowę.

Ostatnio dostałem wstępną wycenę stanu surowego otwartego (dom z poddaszem powierzchnia całkowita 250 m2 razem z piwnicą i garażem). Jednoczęsnie od jedego z budowlańców dowiedziałem się, że koszt stanu surowego otwartego to zaledwie 30 % całego domu. Instalacje wewnętrzne, tynki, wykończenie (kafle, parkiety), okna itp. czyli wszystko to co niezbędne jest do zamieszkania stanowi pozostałe 70 % wydatków.

Wiem, że pytanie może być dość ogólne bo są różne standardy wykończenia, ale czy to prawda, że większość kosztów (70 %) ponosi się po wybudowaniu stanu surowego otwartego ? :( Jeśli to prawda to muszę bardziej zacząć zaciskać pasa :wink:

https://forum.murator.pl/topic/32542-jak-m%C4%85drze-zarz%C4%85dza%C4%87-bud%C5%BCetem/

Podaję koszty wg projektu;

Więcej nt masz TUTAJ

A moim zdaniem przy skromnym wykończeniu to 50%

Koszt budynku o standardowym wyposażeniu "pod klucz" dla rozwiązania podstawowego w poziomie cen III 2004 wg średnich "Jednostkowych Cen i Stawek Robót Budowlanych i Instalacyjnych" (ceny nie zawierają podatku VAT):

Data wykonania kosztorysu: III 2004

Roboty budowlane: 311.548,00 zł

Roboty instalacyjne: 50.782,00 zł

Ogółem - całkowity koszt budowy: 362.329,00 zł

... w tym stan surowy zamknięty: 183.791,00 zł

... w tym stan surowy otwarty: 156.301,00 zł

... w tym roboty wykończeniowe: 155.246,00 zł

Podane powyżej koszty przewidują wykonanie robót systemem zleconym przez przedsiębiorstwo budowlane. Koszt ten ulegnie obniżeniu przy wykonawstwie systemem gospodarczym, w zależności od wielkości własnego wkładu pracy i użytych materiałów.

Rozkład kosztów:

ROBOCIZNA: 102.532,00 zł

MATERIAŁY: 197.782,00 zł

SPRZĘT: 11.234,00 zł

ROBOTY BUDOWLANE: 311.548,00 zł

https://forum.murator.pl/topic/32542-jak-m%C4%85drze-zarz%C4%85dza%C4%87-bud%C5%BCetem/#findComment-627053