BERGER 27.04.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Moi drodzy Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów, którzy są szczęśliwcami kończącymi budowę. Ostatnio dostałem wstępną wycenę stanu surowego otwartego (dom z poddaszem powierzchnia całkowita 250 m2 razem z piwnicą i garażem). Jednoczęsnie od jedego z budowlańców dowiedziałem się, że koszt stanu surowego otwartego to zaledwie 30 % całego domu. Instalacje wewnętrzne, tynki, wykończenie (kafle, parkiety), okna itp. czyli wszystko to co niezbędne jest do zamieszkania stanowi pozostałe 70 % wydatków. Wiem, że pytanie może być dość ogólne bo są różne standardy wykończenia, ale czy to prawda, że większość kosztów (70 %) ponosi się po wybudowaniu stanu surowego otwartego ? Jeśli to prawda to muszę bardziej zacząć zaciskać pasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 27.04.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Prawda - z własnego doświadczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 27.04.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Sama skorupa domu jest faktycznie tania, ale nie powiedzialbym, że to koniecznie 30%. Chociaż z drugiej strony ludzie nie liczą do kosztów inwestycji ogrodzenia, podjazdów, splantowania i nawiezienia ziemii, i takich głupot, których jest pelno, jak juz dom stoi. U mnie bylo to robione jak juz mieszkałem i bylo to ponad 40.000. W takim ukladzie kalkulowania, to faktycznie. No i jak wyposażenie ma być topowe, to faktycznie koszt murów może stanowić tylko 30%. Jezeli oszczędne - to 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 27.04.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Prawda. Oczywiscie standard okresla roznice, ale rzad wielkosci sie zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 27.04.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Mają rację. Stan surowy otwarty to dopiero początek wydatków. Potem zaczyna się wkładać, wkładać, a już nie ma takich efektów, jak na początku... U mnie, średnio, (dom ca 180 m2, piwnica, parter, poddasze uzytkowe): okna 20 - 25 tys. zł (górna półka) dach 170 m2 (dachówka ceramiczna) ok. 35 tys (to tanio!!!) instalacje (Junkers Eurostar + zasobnik, woda + kanaliza) ok. 25 tys (też tanio) tynki wewnętrzne + wylewki to ok. 10 tys (strasznie dużo tych m2 wychodzi...) instalacja elektryczna 5-10 tys. zł przyłącze gaz ok. 3 tys., woda 1600, szambo 2 tys(kanaliza pewnie podobnie...) drzwi, brama garażowa, balustrady - już nie pamietam, farby + malowanie ok. 5 tys.i cała masa drobiazgów, z których urastają następne dziesiątki tysięcy... ufff....pozdrawiamGrzegorzPS. oszczędzaj już teraz. Na początku to żadna różnica - 10 tys. w tę, czy w tę stronę. Na końcu to straszne pieniądze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Malinowska 27.04.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Oj to prawda Niestety. Na początku 10 tys tak nie bolało jak teraz przy końcu.... A do przeprowadzki ciągle jeszcze daleko Pozdrawiam. Zaciskaj pasa już teraz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek B 04.05.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Z domem jest podobno tak, że jak byś nie budżetował to i tak wyjdzie drożej. Te koszty to prawda wystarczy, że zaczniesz zwracać uwagę na ilość rozpoczętych budów. Niektóre widać, że rozpoczęte wieki temu. Często domy są nieotynkowane. Mając plan domu policz np. powierzchnię podłóg i wybierz się na poszukiwanie najbardziej odpowiadających ci desek, płytek lub innych. A teraz podsumuj. To samo możesz zrobić z płytkami do łazienek i armaturą. Jak doliczysz ładne okna, rolety, kominek ... to zaczniesz siwieć. Ale nic to nie ty pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts