Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do posiadaczy przydomowych oczyszczalni

ewa

Recommended Posts

Nadeszła pora na pierwsze sprzątanie w domu. No i mam zagwozdkę - czym mogę a czym nie sprzątać w domu. Znalazłam w sklepie żel do WC który w 99% "się rozkłada". Zakładam więc, że jest bezpieczny dla moich bakterii. Ale jak coś zdezynfekować nie zabijając jednocześnie mieszkańców oczyszczalni?

To samo dotyczy innych środków czyszczących - czego używacie do mycia naczyń, łazienek, udrażniania rur itp?

Facet który montował nam oczyszczalnię powiedział że spokojnie mogę używać Domestosa tylko potem powinno się wrzucić więcej bakterii - wierzyć mu czy nie?

• 2 weeks później...

Rozmawiałam z fachowcami od eko oczyszczalni i odradzali częste używanie środków bakteriobójczych, dezynfekujących, wybielaczy itp. Ale kto mi wyjaśni co to znaczy CZĘSTE? A co np. z antybiotykami? Nie można przecież zakładać, że wszyscy będziemy zawsze zdrowi?

Oczyszczalnię mieliśmy zakupić i posadowić jeszcze tej jesieni, ale było zbyt dużo wątpliwości. Bardzo chętnie poznałabym opinię osób korzystających z tego dobrobytu.

Ja też pytałam o antybiotyki. Spec montujący nam oczyszczalnię powiedział, że kiedy w domu więcej osób choruje albo właśnie używa się środków zabijających bakterie to trzeba je częściej dosypywać. Mi się udało znaleść "naturalny" środek do czyszczenia WC ale co jakiś czas planuję zdezynfekować wszystko Domestosem. Jak na razie wszystko działa ale pewna będę dopiero po zimie bo tego się zawsze najbardziej obawiałam.

Ewa, dzięki Ci za to, że nie tylko ja mam takie obawy. Odpowiedzi producentów, to jest taka okrąglutka i gładziutka mowa o niczym. Podoba mi się pomysł takiej oczyszczalni, ale ponieważ wykończenie domu zaplanowaliśmy na wiosnę przyszłego roku, z oczyszczalnią/szambem chyba zaczekamy również do przyszłego roku.

Jeżeli również inni użytkownicy zechcą podzielić się swoimi cennymi uwagami łatwiej będzie podjąć decyzję.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Też chcemy oczyszczalnię i też mamy te obawy. Nie wiem co z domestosami i wc kaczkami, ale przyjmowanymi antybiotykami nie da sie zabić bakterii - bakterie w jelicie człowieka sa niezbędne do jego życia (brak bakterii w jelicie=zgon). A jednak po antybiotykoterapii przeżywamy, no czasami musimy wziąć preparat z bakteriami. Bardziej martwi mnie chemia do czyszczenia, zmywania (zmywarka z proszkiem z chlorem) itd. I też nikt nie potrafi mi konkretnie odpowiedzieć co będzie. Też czekam na kogoś, kto konkretnie powie: stało się to i tamto.

Szanowni Forumowicze - ja odłożyłem do wiosny w ogóle instalacje POŚ - poradźcie mi jaką warto zamontować - (firmę), może Ktoś z Was montował w okolicach Jaktorowa (Grodziska Mazowieckiego) - jakieś namiary na dobrego wykonawcę, dystrybutora, itp, byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

TomaszS