mago 22.08.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Stal najtańszą mieli w ISOBUDZIE Michałów -Reginów tel.22 774-30-42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_30 22.08.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Kochana Grupo z Nieporętuszukam niedrogiej ekipy do wykonania ogrodzenia- zwykłego z siatkiczekam na odzew .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 22.08.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 aga_30 napiz proszę do HUBIK 1975 może on coś poradzi ostatnio u niego robili i podobno brali 26zł/m2 a i może się przyda http://www.metpol-ogrodzenia.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto_w 22.08.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 No to podzielę się dzisiejszymi newsami i czekam na komentarze Szanownej Grupy. Spotkałem się z ekipš, która ma mi postawić stan surowy. Przygotowalem wzór umowy - zresztš z tego forum - i dalem szefowi do poczytania. A co do szczegółów to chcš 20 ty za robociznę. Stan surowy otwartu, oczywicie z moim materiałem (6/20 ty). Fundamenty w tym roku na poczštku padziernika a reszta w nowym roku jak tylko pogoda pozwoli. Ja oprócz materiałów musze załatwić geodetę do wytyczenia budynku i koparkę do wykopania fundamentów. Co sšdzicie o cenie - malo, dużo, w sam raz ? Czy kto ma namiary na rozsšdnego (czyt. takiego, który nie oskubie Cię w rodzaju 150 pln od punktu) geodetę? Skšd bralicie koparki i ile kosztuje mniej więcej 1h pracy takiego ustrojstwa? Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 22.08.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 poszukamy i popytamy a co do robocizny to podaj jakieś konkrety o domu {m2,jaki dach i itd}i wtedy się okaże czy cena dobra choć jak na nasze doświadczenia cena nie schodziła poniżej 30 Kawałków za budowę a i jeszcze jedno Geodetka{p.Jolanta} to od p.Teresy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto_w 22.08.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Domek nieduży, parterowy a konkretnie taki:http://www.domek.net.pl/szk_sosnowy_z_garazem008MR/szk_sosnowy_front.htm Powierzchnia zabudowy 167,4 m2 użytkowa 137,7 m2 w tym garaż 20,1 m2Dach 246 m2 Podelecie jakie namiary na P. Jolantę? Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto_w 23.08.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Z cyklu "Problemy początkującego posiadacza domu..." Moi wykonawcy zażyczyli sobie koparki do wykopu pod ławy fundamentowe - ja płacę. Pytanie pierwsze, czy to standard? Pytanie drugie, czy ktoś ma namiary na firmę świadczącą takie usługi? I pytanie trzecie, czy zawsze trzeba zdejmować humus i jeśli tak to po co? Jak na razie obdzwoniłem kilka firm i sprawa wygląda tak: od 6 PLN za metr bieżący wykopu - opcja najtańsza (chyba!!)poprzez 12 pln za m3 wykopudo 90 pln za 1h pracy maszyny + 400 pln transport na miejsce!!! Czas pracy od 8 do 16 godzin!!! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 23.08.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Z cyklu "Problemy początkującego posiadacza domu..." Moi wykonawcy zażyczyli sobie koparki do wykopu pod ławy fundamentowe - ja płacę. Pytanie pierwsze, czy to standard? Pytanie drugie, czy ktoś ma namiary na firmę świadczącą takie usługi? I pytanie trzecie, czy zawsze trzeba zdejmować humus i jeśli tak to po co? Jak na razie obdzwoniłem kilka firm i sprawa wygląda tak: od 6 PLN za metr bieżący wykopu - opcja najtańsza (chyba!!) poprzez 12 pln za m3 wykopu do 90 pln za 1h pracy maszyny + 400 pln transport na miejsce!!! Czas pracy od 8 do 16 godzin!!! Pozdrawiam! Wszystko zależy od umowy. Jeżeli nie masz sprecowanego w umowie punktu, ze on wykonuje wykop to mozesz miec problem. Wykonawca, z którym podpisałem umowe bierze podwykonawcę (koparkę) na własny koszt, oczywiscie pewnie to wliczył w cene, jaka ja mu zapłace. Czesto umawiajac sie z ekipą (zazwyczaj tanszą niz srednia) popełnia sie błąd i nie bierze sie pod uwage kosztow maszyn, ktorych ta ekipa nie zapewnia, a ktore trzeba potem wynajac na własny koszt. Suma sumarum wychodzi, ze koszt ekipy nie byał taki niski i okazuje sie ze lepiej było wziac drozsza firmę ale z pełnym zapleczem. Jezeli chodzi o koparke to ponizej namiar do goscia z Legionowa polecanego na forum (grupa chotomow - tam jest sporo kontaktow lokalnych) - P. Ułanowicz 603 355 612. a humus należy zdjąc, chocby po to aby sie potem posadzki nie zapadły gdy poznie warstwa organiczna przegnije i całość osiądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 23.08.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 witam co do humUsu to musi być zdjęty bo w innym przypadku może zacząć gnić pod podłogą a tego byście nie chcieli podobno okropnie śmierdzi a co do prac ziemnych to powinne być one wykonywane przez Wykonawcę tak jest u nas ale to mamy w umowie POZDRO........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto_w 23.08.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Włanie wracam od P. Teresy. Poradziłem się co z humusem i koparkš. Otóż P. Teresa twierdzi, że jeli humusu jest niewiele (5- 10 cm) to można go spokojnie zostawić i nic się nie bedzie działo. W innych przypadkach, oczywicie usunšć. A z koparkš była zdziwiona, bo w końcu łyżka ma jakie 60 cm szerokoć a ławy 40. Jak Ci moi fachowcy chcš w wykopie 60 zrobić ławę 40 to ja nie wiem. Chyba szalunek jaki... jutro jadę się z nimi spotkac więc to ustalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 23.08.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 JEST JEST JEST właśnie dzisiaj odebraliśmy swoje pozwolenie na budowę i startujemy już niedługo -teraz tylko został nam PRĄD I WODA ale będzie się działo POZDRO............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 24.08.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Wła�nie wracam od P. Teresy. Poradziłem się co z humusem i koparkš. Otóż P. Teresa twierdzi, że je�li humusu jest niewiele (5- 10 cm) to można go spokojnie zostawić i nic się nie bedzie działo. W innych przypadkach, oczywi�cie usunšć. Jesli chodzi o humus to ja bym nie ryzykowala i zdjęłabym,wszyscy wkoło mówią i piszą ,że należy zdjąć. Co do ław fundamentowych-to chyba trafiłeś na jakiś cwaniaczków,którym nie chce się kopać.Pierwszy raz słyszę,aby na budowach domków jednorodzinnych kopareczką robić wykop pod ławy.No, chyba ,ze wykopiesz koparą dół większy niż podstawa domu i panowie budowlańcy zaszalują pięknie z obu stron i dopiero wyleją lawy,póżniej bloczki itd. Sprawdz ty lepiej tę swoją umowę,czy zawarłeś w niej wszystko co powinni zrobić,żeby za jakiś czas znów nie zaskoczyli ciebie jakimiś :kwiatkami: A może za nich też sobie dom wymurujesz? A oni tylko kaskę zgarną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 24.08.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 JEST JEST JEST właśnie dzisiaj odebraliśmy swoje pozwolenie na budowę i startujemy już niedługo -teraz tylko został nam PRĄD I WODA ale będzie się działo POZDRO............. Nasze gratulacje Teraz zabierajcie się ostro do pracy,pracy,pracy........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto_w 24.08.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 mago - umowy na szczęście jeszcze nie podpisaliśmy, na razie jesteśmy na etapie konsultowania: umowy z wykonawcami - zakres prac, terminy, sposób odbioru poszczególnych faz, płatności, za jakie maszyny ja płacę, co dokładnie wchodzi w zakres umowy prac z kierownikiem budowy - co zrobić w tym roku, jak mają być kopane fundamenty, co wchodzi w jego zakres obowiązków i ile będzie kosztował nadzór podwykonawcami i dostawcami - co, za ile i kiedy Ale czekamy na wszelkie sugestie, co powinno się znaleźć w umowie. A dzisiaj z samego rana popędziłem do "moich" wykonawców i pytam jak sobie wyobrażają kopanie ław 40 cm łyżką 65 cm. A oni na to, że łyżka ma wykopać do głębokości ściany fundamentowej (tj. 70 cm) a 30 cm w dół oni wykopią łopatą, docelowo wyglądać będzie to mniej więcej tak: BB ____ poziom gruntu I BB I I BB I I BB I I BB I ____ do tego poziomu kopie koparka ŁŁŁŁŁ ŁŁŁŁŁ ____ a tutaj ekipa łopatą B - bloczki Ł - ława Aha, a kwiatki to damy im na koniec budowy, jak wszystko będzie ok! Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 24.08.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 witam właśnie podzwoniłem po KOPARKACH no i średnia cena to 100zł/h jak by ktoś SZUKAŁ to mam namiary na wolną EKIPE ale nic o nich nie wiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 24.08.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 JEST JEST JEST właśnie dzisiaj odebraliśmy swoje pozwolenie na budowę quote] Witajcie! właśnie wróciliśmy z małego urlopu... zerkam a tu moi mili przyjaciele mają pozwolenie na budowę! GRATULACJE!!! Muszę się zatem do Was wybrać na działeczkę, coby żonie pokazać... bo już opowiadałem o naszym spotkaniu u nas uff pracy jak zwykle po urlopie dużo, a wczoraj właśnie skończyli mi panowie robić dach i nawet nie mam czasu się nim nacieszyć jeśli ktoś chce zobaczyć jak wygląda czarny celtycki BRAAS na dachu - zapraszamy. Niebawem wrzucę na stronkę zdjęcia to będzie można pozerkać. pozdrowienia dla wszystkich, H&S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 25.08.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 mago - umowy na szczęście jeszcze nie podpisaliśmy, na razie jesteśmy na etapie konsultowania: Ale czekamy na wszelkie sugestie, co powinno się znaleźć w umowie.Pozdrawiamy http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=22707 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i renia 26.08.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 WITAMY JAKO ŻE PRZYMIERZAMY SIĘ Z WYSTARTOWANIEM NASZEJ BUDOWY NA POCZĄTKU WRZEŚNIA CHCIELI BYŚMY STWORZYĆ GRUPĘ KILKU OSÓB DO HURTOWYCH ZAMÓWIEN MATERIAŁÓW BUDOWLANYCH OSOBY MAJĄCE ZAMIAR WYSTARTOWAĆ W PODOBNYM TERMINIE I BEDĄCE ZAINTERESOWANE WSPÓŁPRACĄ PROSIMY O KONTAKT NA FORUM............ z doświadczenia wiemy że to się opłaca POZDRO.............. a więc jest nas już : - Paweł i Renia - nieporęt - Grazia 111 - chotomów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 27.08.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 mam,mam,mam wreszcie stan surowy otwarty paweł i renia- czy namiary na wodę macie od roberto_w ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magi77 28.08.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Muszę się przyznać do gapiostwa, zmyliła mnie trochę ta mapka, myślałam że Moba buduję się ode mnie dużo dalej, a to nic bardziej mylnego. Domek Moby jest widoczny z mojej działki i to bardzo blisko. Ale ze mnie pierdoła W związku z tym pozdrowienia dla Sąsiadki. Pozdrowienie również dla Pawła i Reni W ramach pochwalenia się wklejem zdjęcia mojego Neptuna. Tu widok z przodu ale zdjęcie było roboine na początku sierpnia więc teraz troszkę jest inaczej: http://img170.imageshack.us/img170/6619/przdur9.jpg A to tył: http://img244.imageshack.us/img244/1757/ty322cw3.jpg Traz wejście wygląda tak: http://img147.imageshack.us/img147/826/wejscieyo7.jpg A tu jeszcze jedno zdjęcie ze stropu, z lewej strony widać kawałek białego domu-to jest właśnie domek Moby: http://img136.imageshack.us/img136/4994/widokzgryeu5.jpg Chciałam się jeszcze pochwalić nowym tarasem, ale coś mi się zdjęcie nie chce wkleić. Pozdrawiam wszystkich budujących w oklicach Nieporętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts