Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tak z ciekawości zapytam mieszkańców Kątów Węgierskich czemu to chętnie wybierają pompę ciepła ??

Czy nie ma innej , np gazowej opcji dostępnej ? czy uważacie ze się bardziej to opłaca ?? Jeśli tak to może podpowiedźcie coś w tym temacie !!!

Konrad :wink: [/b]

ja wybieram zasilanie gazem płynnym (butla przy domu; jeszcze nie wiem czy na czy pod ziemią, bo wysoki poziom wód podskórnych i straszą że butla wypłynie na wierzch) z nadzieją, że za jakiś czas będzie się można podłączyć do łącza z gazem ziemnym (np. w następnym roku, na prostopadłej ulicy, jakieś 100 metrów od nas będzie kładziona instalacja, więc może....)

dodatkowo kominek z płaszczem wodnym i (choć na razie to tylko wyprowadzenie) solary na dachu...

pompy się chyba najzwyczajniej boję - boję się jej niewystarczającej efektywności i olbrzymich kosztów inwestycji (mój dom to będą w zasadzie dwa domy no ale powierzchnia 340 m2); przeczytałem gdzieś kilka wypowiedzi o błędnych wyliczeniach instalatorów, które skutkowały niską temperaturą w budynku...gaz może mnie kosztować więcej, więcej spalę brzozy lub grabiny, ale jak mi będzie za zimno to po prostu sobie mocniej przypalę...

zaś kominek to coś co od zawsze z małżą chcieliśmy mieć więc nie skorzystać z tego i nie ogrzewać przy okazji całego domu, byłoby grzechem

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

słuchajcie no, nieciekawe wieści:

wpadłem ja dziś sobie na działkę, tak przejazdem w drodze ze spotkania z kierownikiem budowy; gorczyca sobie powoli rośnie ale ja nie o tym;

przypadkowo zauważyłem sąsiada - generała - (paweł i renia oraz zaciszanka z pewnością wiedzą o kim mówię) to taki nasz wspólny sąsiad, który pierwszy zamieszkał w naszej okolicy po postawieniu domu w trzy miesiące w okresie zimowo-wiosennym; no wiec ja się przedstawiam, gadu, gadu...a on w pewnym momencie, że go okradli !!!

w ciągu kilku minut rano, zrobili mu dom z najcenniejszych rzeczy...

i nie pomogło nawet SOLID Security, które przyjeżdża po ok 15 min. od włączenia czujki

ponieważ nie jest to jedyny przypadek kradzieży w naszej okolicy, więc wniosek jest prosty: trzeba się liczyć z drastycznie zmniejszonym poziomem bezpieczeństwa :-(

kurczę, nie brzmi to zbyt atrakcyjnie, no ale może gdy powstanie w okolicy więcej zasiedlonych domów...?

a może też za jakiś czas zmienią się przepisy i będzie można posiadać broń ;)

no_kya

Ktoś już na forum gdzieś pisał,żeby nie podpisywać umowy z firmą,jeśli czas przyjazdu ekipy jest dłuższy niż 10-12 min.

:cry: :cry: :cry: :cry:

no_kya

TAK WIEMY ŻE GO OBROBILI

proponujemy społeczne PAŁOWANIE jak się kogoś złapie na gorącym uczynku

:lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink:

poza tym to tak jak piszesz będzie nas więcej może jakieś ŁOKI TOKI sobie założymy i będziemy się ubezpieczać w miarę możliwości.........a jak się rozniesie że tam sami WŚCIEKLI mieszkają to może się odczepią.......

POZDRO........ :wink:

no_kya

TAK WIEMY ŻE GO OBROBILI

:lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink:

poza tym to tak jak piszesz będzie nas więcej może jakieś ŁOKI TOKI sobie założymy i będziemy się ubezpieczać w miarę możliwości.........a jak się rozniesie że tam sami WŚCIEKLI mieszkają to może się odczepią.......

ha! no jest to jakiś sposób ;)

tak z ciekawości zapytam mieszkańców Kątów Węgierskich czemu to chętnie wybierają pompę ciepła ??

Czy nie ma innej , np gazowej opcji dostępnej ? czy uważacie ze się bardziej to opłaca ?? Jeśli tak to może podpowiedźcie coś w tym temacie !!!

ja wybieram zasilanie gazem płynnym (butla przy domu; jeszcze nie wiem czy na czy pod ziemią, bo wysoki poziom wód podskórnych i straszą że butla wypłynie na wierzch) z nadzieją, że za jakiś czas będzie się można podłączyć do łącza z gazem ziemnym (np. w następnym roku, na prostopadłej ulicy, jakieś 100 metrów od nas będzie kładziona instalacja, więc może....)

dodatkowo kominek z płaszczem wodnym i (choć na razie to tylko wyprowadzenie) solary na dachu...

pompy się chyba najzwyczajniej boję - boję się jej niewystarczającej efektywności i olbrzymich kosztów inwestycji (mój dom to będą w zasadzie dwa domy no ale powierzchnia 340 m2); przeczytałem gdzieś kilka wypowiedzi o błędnych wyliczeniach instalatorów, które skutkowały niską temperaturą w budynku...gaz może mnie kosztować więcej, więcej spalę brzozy lub grabiny, ale jak mi będzie za zimno to po prostu sobie mocniej przypalę...

zaś kominek to coś co od zawsze z małżą chcieliśmy mieć więc nie skorzystać z tego i nie ogrzewać przy okazji całego domu, byłoby grzechem

No widzisz założenia to ja mam podobne a nawet takie same , ale może warto by się zastanowić nad tą pompą ciepła. Dzisiaj zostałem ugoszczony u naszej grupowej Mago w MIchałowie i sobie popatrzyłem i posłuchałem jak świnia grzomotu o takiej pompie, bardzo mnie ciekawi jakie koszty będzie generować te ustrojstwo. Jedyne co mi się nasuwa na myśl to co jeśli wyłączą prąd na jakiś czas , trzeba jakieś rozwiązanie wymyśleć .

Pozdrawiam

Konrad :wink:

no_kya

TAK WIEMY ŻE GO OBROBILI

ha! no jest to jakiś sposób ;)

a może po prostu jakieś kamerki zainstalować w budynkach lub przed nimi?? też jakieś rozwiązanie .

A najlepsze to mieć takiego Pudziana na osobistego ochroniarza na podwórzu.

Pozdrawiam

hej,

ja mam rowniez pytanie ... ja odnosnie elewacji.

styro 15 cm, kleje, siatki, kolki, tynk mineralny (po prostu komplet materialow od styro do tynku) do tego robocizna calosci za 100 zl / m2.

czy cena jest OK?

ich robote widzialem i podoba mi sie dlatego jestem prawie zdecydowany.

interesuje mnie Wasza opinia dotyczaca ceny ...

pozdr

pawel

witamy

jako że zaczynam wgryzać się w temat ELEKTRYK / HYDRAULIK

napiszcie prosze ile ostatnio płaciliście za usługi tych panów

serdeczne dzięki i POZDRO....... :lol:

ja jeszcze nie w tym temacie ale pomimo tego pytam co i ile więc u mojego elektryka ze Stoenu bierze 50 zeta z punktu i to jest koszt na gotowo z jego materiałem.

Hydraulik, u mnie był ale z kanalizacją w fundamentach więc nie powiem ile

Pozdrawiam

Konrad

Paweł słyszałem że wchodzicie w temat pompy ciepła, powiesz coś bliżej???

:wink:

hej,

ja mam rowniez pytanie ... ja odnosnie elewacji.

styro 15 cm, kleje, siatki, kolki, tynk mineralny (po prostu komplet materialow od styro do tynku) do tego robocizna calosci za 100 zl / m2.

czy cena jest OK?

ich robote widzialem i podoba mi sie dlatego jestem prawie zdecydowany.

interesuje mnie Wasza opinia dotyczaca ceny ...

pozdr

pawel

pewnie wszystko zależy od szczegółów jak to zawsze , czyli jaki styropian itd

Konrad

jeśli chodzi o temat POMPY to od razu wiedzieliśmy że musimy ją mieć

kropką nad I była wizyta i rozmowa z właścicielami takiej pompy

ich opinie i spostrzeżenia można przeczytać tutaj

http://www.budzaj.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=35

życzę owocnej lektury .......

POZDRO...... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

No widzisz założenia to ja mam podobne a nawet takie same , ale może warto by się zastanowić nad tą pompą ciepła. Dzisiaj zostałem ugoszczony u naszej grupowej Mago w MIchałowie i sobie popatrzyłem i posłuchałem jak świnia grzomotu o takiej pompie, bardzo mnie ciekawi jakie koszty będzie generować te ustrojstwo. Jedyne co mi się nasuwa na myśl to co jeśli wyłączą prąd na jakiś czas , trzeba jakieś rozwiązanie wymyśleć .

Pozdrawiam

Konrad - sprawa wygląda tak: musisz wziąć poprawkę na mój charakter, którego oczywiście nie znasz ;) (więc wyjawiam) ale ja z natury mam pewną rezerwę do supernowinek w niektórych dziedzinach (nie wszystkich oczywiście).

Dlatego też pewnie częściowo racjonalizuję sobie ten wybór i chyba bardziej przemawiają do mnie w tym wypadku bieżące oszczędności (wydatek na inwestycję) niż przyszłe rozłożone w czasie i w związku z tym nie takie pewne...

poza tym z pompą najlepiej wspólpracuje podłogówka - kaloryfery już nie, więc to oznacza kolejny większy wydatek na obłożenie podłogówką całego domu (u mnie to 340 m2) a instalacja ogrzewania podłogowego jest znacznie droższa...

słyszałem też o przypadku gościa, który zainstalował sobie kolektory pionowe i owszem, był bardzo zadowolony, dopóki nie musiał chyba po raz trzeci wymieniać kolektora (lub sprężarki; może coś kręcę ale to relacja z "trzeciej ręki") bo coś mu się tam trwale uszkadzało z powodu drobin piasku (gruntu w jakim osadzone były kolektory); koniec końców zrezygnowany przestawił się na ogrzewanie bardziej tradycyjne. Oczywiście to mógł być błąd w sztuce, niemniej o podobnych w wypadku gazu nie słyszałem...

co do prądu - sądze że ten problem będzie dotykał każdego z nas bez względu na rodzaj ogrzewania; w takich sytuacjach niezbędny będzie generator

Adam

DRODZY MOI

tak dla ciekawości (a może również dla pewnej nauki), ponieważ w ostatnim czasie temat ten (za sprawą mojej wymiany z Konradem) nabrał nieco rumieńców, chciałbym przeprowadzić wśród wszystkich forumowiczów z tej grupy

małą sądę :)

napiszcie proszę o metrażu swojego domu i sposobie ogrzewania

zacznę od siebie:

1. no_kya: 340 m2 (dwa lokale mieszkalne) - ogrzewanie: gaz płynny, kominek z płaszczem wodnym, kominek z DGP (to w drugim lokalu), w późniejszym czasie pewnie również kolektory słoneczne; podłogówka i kaloryfery

DRODZY MOI

napiszcie proszę o metrażu swojego domu i sposobie ogrzewania

zacznę od siebie:

1. no_kya: 340 m2 (dwa lokale mieszkalne) - ogrzewanie: gaz płynny, kominek z płaszczem wodnym, kominek z DGP (to w drugim lokalu), w późniejszym czasie pewnie również kolektory słoneczne; podłogówka i kaloryfery

2. Metraż do ogrzania 250m2,wszędzie podłogówka bez kaloryferów,ogrzewanie PC ,kominek z płaszczem wodnym i również w póżniejszym czasie będą kolektory słoneczne. Za jednym zamachem połączyliśmy przyjemność z pożytecznym ( kominek).Gdy będzie się grzało w kominku to automatycznie PC przestanie grzać.

Jak już zauważyłeś trzeba by też pomyśleć o jakimś agregacie prądotwórczym,to tak na wszelki wypadek... :wink:

Metraż do ogrzania 215m2 wszędzie podłogówka ogrzewanie PC ,kominek z płaszczem wodnym i również w póżniejszym czasie będą kolektory słoneczne. Gdy będzie się grzało w kominku to automatycznie PC przestanie grzać/działać

POZRO....... :lol:

WYKAŃCZAMY SIE OD 1 lipca

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

jeśli chodzi o temat POMPY to od razu wiedzieliśmy że musimy ją mieć

kropką nad I była wizyta i rozmowa z właścicielami takiej pompy

ich opinie i spostrzeżenia można przeczytać tutaj

http://www.budzaj.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=35

życzę owocnej lektury .......

POZDRO...... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

no to wynika z tego że koszt ogrzewania są na poziomie 2000 złotych za sezon , to mało.

Ale zastanawia mnie co będzie jeśli faktycznie Pompa Ciepła będzie awaryjna tak jak w opisanym przypadku poniżej, hmmmm. tak tak wiem że awarię to mogą się zdarzyć bez znaczenia na rodzaj wybranego ogrzewania.

Pozdrawiam