Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylator w łaźience czy musi być.

Jacek

Recommended Posts

Najlepiej jakby były dwa kanały - kominy. Jeden z kratką, zwykłą grawitacyjną, drugi z wentylatorkiem. :)

Jeżeli będzie tylko wentylator np. uruchamiany tylko od czasu do czasu to wentylowanie pomieszczenia, także może być okazjonalne. Raczej skłaniałbym się do wentylatora z czujnikiem wilgotności. U siebie zastanawiam się, czy nie wywalić wentylatorka i nie założyć zwykłej kratki. Wentylatorek włączam na parę minut i fakt wywala błyskawicznie nadmiar wilgoci, widzę po lustrach. Ale tak naprawdę powinna wentylacja chyba działać ciągle. Można to właściwie przeliczyć, jaka jest wydajność tych wentylacji. Dobrze jest zostawiać uchylone drzwi od łazienki , oczywiście nie wtedy jak ktoś korzysta :)

Dobra... łopatą trzeba...

Taki wentylator zazwyczaj psuje wentylację w domu.

Poprawnie wykonana nie potrzebuje takiego wspierania.

Jak się co buduje, to trzeba wiedzieć co a nie tak owczym pędem się pchać.

JAKĄ kubaturę ma ta łazienka?

ILE kubatur całego domu na godzinę chcesz tym wentylatorem przepchać przez tę łazienkę?

CZEMU?!!!!

Kubatury i powierzchnie pomieszczeń masz w projekcie. No, powinny być...

Adam M.

łazienki maja po 7m2, dól cały około 70 m2, góra cała koło 60 m2. dół to otwarta przestrzeń kuchni salonu i korytarza + pomieszczenie gosp(kotłownia) , góra korytarz i 3 zamykane pokoje.

wentylator mialby sluzyc szybkiemu wyciagnieciu wilgoci np po kąpieli.

a przez reszte czasu dzialaloby to jak zwykla grawitacyjna wentylacja

Dobra... łopatą trzeba...

Taki wentylator zazwyczaj psuje wentylację w domu.

Poprawnie wykonana nie potrzebuje takiego wspierania.

Jak się co buduje, to trzeba wiedzieć co a nie tak owczym pędem się pchać.

JAKĄ kubaturę ma ta łazienka?

ILE kubatur całego domu na godzinę chcesz tym wentylatorem przepchać przez tę łazienkę?

CZEMU?!!!!

Kubatury i powierzchnie pomieszczeń masz w projekcie. No, powinny być...

Adam M.

łazienki maja po 7m2, dól cały około 70 m2, góra cała koło 60 m2. dół to otwarta przestrzeń kuchni salonu i korytarza + pomieszczenie gosp(kotłownia) , góra korytarz i 3 zamykane pokoje.

Spytam o podstawy.

Czy drzwi do łazienki są otworowane? Czy w stolarce okiennej są nawiewniki?

Tylko jak wentylator będzie miał klapę zwrotną to nie będzie wtedy żadnej wentylacji nawet grawitacyjnej jeżeli nie będzie chodził warto o tym pamiętać.

Tylko jak wentylator będzie miał klapę zwrotną to nie będzie wtedy żadnej wentylacji nawet grawitacyjnej jeżeli nie będzie chodził warto o tym pamiętać.

Wentylator tak jak pisalam wczesniej bylby zamontowany w wentylacji, ale juz nad obiema lazienkami na poziomie stryszku. czy gdyby rozdzielic kanal wentylacyjny na dwa na stryszku jeden wolny a jeden z wentylatorem, to zniknalby problem z ograniczaniem went. grawitacyjnej przez wentylator.

Mam łazienke 4,5 m kw. z prysznicem i kabiną . Miałem problem z odpadającą farbą (bąble) na suficie . Z początku miałem tylko zwykłą kratkę wentylacyjną jak zaczeło się to dziać . Potem zamontowałem w miejsce kratki zwykły tani wentylator i było nadal to samo . Jak zamontowałem wentylator o dużej wydajności problem znikł . Przy okazji dowiedziałem się któredy napływa powietrze . A do szumu wentylatora podczas kąpieli idzie się przyzwyczaić . Zapachy po posiedzeniu także wyciąga w minutę . Niestety koszt dobrego wydajnego wentylatora na łożyskach kulkowych mogącego pracować na ścianie i na suficie to tak 400 zł w górę . Komin w mojej łazience ma 9 m . W drzwiach otwory . Aha jeszcze jedno , czasami zimą jak nie było wentylatora komin dostawał ciągu wstecznego i miałem nadmuch zimnego powietrza . Obecnie wentylator ma klapkę zabezpieczająca przed ciągiem wstecznym . Wszystko działa OK .

Aha jeszcze jedno , czasami zimą jak nie było wentylatora komin dostawał ciągu wstecznego i miałem nadmuch zimnego powietrza . Obecnie wentylator ma klapkę zabezpieczająca przed ciągiem wstecznym . Wszystko działa OK .

To dowodzi, że jest zbyt mały dopływ powietrza z zewnątrz. Prawdopodobnie, teraz jak ten komin ma klapę zwrotną, jego rolę jako dostarczyciela powietrza do mieszkania spełnia, inny komin wentylacyjny, lub wentylacji po prostu brak.

Pozdrawiam

Aha jeszcze jedno , czasami zimą jak nie było wentylatora komin dostawał ciągu wstecznego i miałem nadmuch zimnego powietrza . Obecnie wentylator ma klapkę zabezpieczająca przed ciągiem wstecznym . Wszystko działa OK .

To dowodzi, że jest zbyt mały dopływ powietrza z zewnątrz. Prawdopodobnie, teraz jak ten komin ma klapę zwrotną, jego rolę jako dostarczyciela powietrza do mieszkania spełnia, inny komin wentylacyjny, lub wentylacji po prostu brak.

Pozdrawiam

To co piszesz jest prawdą . Jak już pisałem wcześniej dowiedziałem się którędy napływa powietrze . Powietrze dopływa kanałem wentylacyjnym jaki jest w jadalni - inny komin na tej samej kondygnacji . Uważam na podstawie własnych doświadczeń , że najwiekszym problemem wentylacji grawitacyjnej jest jej nieprzewidywalność . Wszystko zależy od pogody .