Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie studni zgodnie z prawem

Recommended Posts

Jakie muszę załatwić formalności aby wykonać wiercenie studni zgodnie z prawem - studnia w/g zapewnień firmy wiertniczej będzie miała około 30m głębokości. Za moment będę załatwiał pozwolenie na budowę - czy w związku z tym pozwolenie na studnię powinienem załatwić właśnie teraz? jezeli tak to czego będę potrzebował, jakiej papierologii, uzgodnień itd...

Nie chcę mieć problemów z późniejszym odbiorem domu.... planuję wywiercic studni w miejscu starej studni kopanej, ktora jest naniesiona na mapkę a wydaje mi się że warto wykorzystać tamte stare kręgi np na obudowę studni - tylko t aodleglosc - około 30 m od punktu wejścia do domu....

• 2 weeks później...

Dopiszę się do starego wątku z pytaniem: słyszałem, że niektóre gminy robią problemy ze studnią (nie zgadzają się na jej wywiercenie), jeśli działka jest uzbrojona w wodę z wodociągu, powołując się na ochronę środowiska. Tak jest podobno np. w podwarszawskim Konstancinie. Możecie się na ten temat wypowiedzieć? Brzmi to dla mnie jak skończona bzdura, ale wieść że tak jest w konstancinie mam z dość pewnego źródła.

J.

Dopiszę się do starego wątku z pytaniem: słyszałem, że niektóre gminy robią problemy ze studnią (nie zgadzają się na jej wywiercenie), jeśli działka jest uzbrojona w wodę z wodociągu, powołując się na ochronę środowiska. Tak jest podobno np. w podwarszawskim Konstancinie. Możecie się na ten temat wypowiedzieć? Brzmi to dla mnie jak skończona bzdura, ale wieść że tak jest w konstancinie mam z dość pewnego źródła.

J.

Jesli jest to faktycznie prawda to bylby bezsens do kwadrwtu :x Wodociagi probuja stworzyc monopol na wode.

• 10 years później...
A ja troche na inny temat, czy ktoś miał problem ze studnią głębinową, tj nie mógł jej kopać ponieważ woda jest za głęboko (pow. 100m) i używa innej studni typu abisyńskiej lub kopanej tradycyjnie? Jak poradzić sobie z tym problemem? Woda jest potrzebna do zaopatrzenia domku jednorodzinnego.