satina 28.04.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Chciałabym posadzić jakieś drzewo aby nas zasłoniło przed ciekawskimi oczami przechodnów. Drzewo miałoby być posadzone niedaleko tarasu ok 4-5 m no i nie wiem jakie wybrać. Przy tarasie jest pergola obsadzona różami ale nie spełnia ona swojej roli parawanu bo róże są za małe. Wiem że drzewo szybko nie urośnie ale myślę już tak na przyszłość. Czy możecie coś podpowiedzieć - proszę. Pozdrawiam wszystkich działkowców i ogrodników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 28.04.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Piszesz drzewko, doradziłbym Ci może coś szczepionego na piu. Widziałem jak to się zagęszcza, np. wierzba iwa szczepiona na pniu 1m , lub 1,5m zagęszcza się bardzo u dołowi i kocha słońce, a może płaczącą wiśnię, też szcepioną na metrze, lub półtora. Nie wiem jak szeroko potrzebyjesz zasłaniać. Można posadzić wiciokrzewy na płocie, lub wiciokkrzew polny, ewentualnie żywopłot. Za mmało danych.A chwilowo możesz zastosować choćby moskitierę rozpostartą od tej stronyi już powinno to coś dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 28.04.2005 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Dzięki za radę ale drzewka szczepione na pniu nie wchodzą w grę bo nie spęłnią tej roli jaką chciałabym. Może wyjaśnie jakie jest położenie mojego domu. Otóż taras ma ok. 18 m2 ogrodzony jest pergolą na której były wiciokrzewy ale zlikwidowałam je bo bardzo brzydko rosły i cały czas miały jakieś szkodniki - mszyce itp, więc trzeba było je co chwilę pryskać jakąś chemią i niestety nieprzyjemnie siedziało się przy takich roślinkach. Natomiast droga którą chodzą ludzie jest oddalona od naszego domu i tarasu ok. 150m ale niestety jest położona wyżej niż nasz dom. Jeżeli ktoś przechodzi tamtędy ( a jest to dość uczęszczana droga do kościoła) to widzi nas jak na dłoni. Myślę że takie drzewka szczepione na pniu z takiej odległości nie zasłonią wiele. Myślałam raczej o jakimś trochę rozłożystym drzewku np. wierzba taka która ma ładnie wyginane gałazki?A jak wygląda ta wiśnia płacząca? Może podacie jakieś strony internetowe?Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaalicja 28.04.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Ja mam identyczny problem. Cóż, posadziłam żywopłot z ligustra i czekam aż urośnie. A póki co sadzę corocznie krzaki rącznika (wysiewane z nasionek do pojemniczków). Rącznik rośnie bardzo szybko, jest rozłożysty, latem tworzy ładną zieloną ścianę. Niestety w naszym klimacie nie zimuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Mój sąsiad ma dwie dobrze rozkrzewione wierzby mandżurskie i rzeczywiście dobrze zasłaniają kiedy mają liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 29.04.2005 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Potrzebujesz drzewa które utrzymuje gałęzie do samej ziemi i nie rosnie zbyt szeroko Możesz mieć przysłonę zimozieloną jeśli zainwestujesz w cis (lub 2-3 cisy) odmiany Dovastoniana - roślina wys 2 m to wydatek ok 400-500 zł albo świerki serbskie ( te są tansze) albo z lisciastych radziłbym grab odm. Fastigiata albo buk odm. Dawyck - te liściaste mają tę ceche że nie wszystkie liście opadają jesienia i również w trakcie zimy zeschniete lecz utrzymujące sie na gałązkach stanowią przysłonę - poza tym i grab i buk ma gestą sieć pędów. Rosliny do obejrzenia na stronie naszego nieocenionego Pinusa... http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satina 29.04.2005 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Dziękuję wszystkim za rady i propozycje, szczególnie za podaną stronę www jest rzeczywiście świetna. Muszę dokładnie pooglądać poczytać o różnych drzewkach no i zdecydowana albo przynajmniej znająca się " na rzeczy" wybrać się do jakiejś szkółki. Jeszcze raz dziękuję tym którzy mi pomogli i jeżeli ktoś ma jakieś jeszcze swoje doświadczenia i propozycje to jak najbardziej proszę o rady> Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman1591 29.04.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem jest posadzenie przy pergoli bluszczu. Taka osłona jak już dorośnie jest szczelna i nie jest osłoną tylko w lecie. Sam miałem ten problem i najpierw próbowałem do tego celu zastosować winorośl. Nim jednak urosły liście tworzące nieco szczelniejszą osłonę to mijało kilka wiosennych miesięcy w czasie których też chętnie spędza się czas w ogrodzie. Teraz mam na pergoli bluszcz i choć jeszcze nie rozrósł się tak jak powinien to widzę że będzie spełniał swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 02.05.2005 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 A może posadzisz czereśnię ?. Rośnie szybko, ma masę liści, jest gęsta - plecam bitnerę czerwoną. Mam zamiar oddzielić się czereśnią od widoku na okna sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts