Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBUD Poznań - polecacie czy nie ???

Recommended Posts

Witam Wszystkich Forumowiczów ! :D

Nadszedł czas aby poszukać wykonawcy który wybuduje nam domek. :p

Do tej pory wszystkie sprawy poprzedzające budowę ( zakup projektu, adaptacja... ) załatwialiśmy w Biurze Projektowym Probud w Poznaniu ( http://www.probud.poznan.pl/ ). Teraz zastanawiamy się czy również realizację projektu im zlecić.

Czy ktoś miał może do czynienia z Probudem? Co o nich myślicie? A może macie jakś innych sprawdzonych wykonawców w Poznaniu lub okolicach ?

:D

Ja kupiłem projekt gotowy przez Probud. Porady przy wyborze projektu były dość cenne, i widziałem, że obsługująca nas pani słucha, co do niej mówimy. podsunęła nam projekt, który ostatecznie wybraliśmy, chociaż musieliśmy sami "odkryć" go na nowo (początkowo żona kategorycznie go odrzuciła). Co do wykonawstwa - ze względu na dość wysoki koszt nie brałem tego biura pod uwagę. Nie wiem, jak wygląda sprawa z projektami indywidualnymi (bo rozumiem, że taki chcesz zrobić).

• 2 weeks później...

Nie realizujemy projektu indywidualnego. Nasz projekt to Batuta ( podałam stronę na której można go obejrzeć w poprzednim poście :) ).

Probud podobno nie jest najtańszy, o czym już się niestety powolutku przekonujemy :-? , ale jak narazie jesteśmy zadowoleni.

Jeśli nikt nie współpracował z PROBUDEM, a ma jakiegoś innego generalnego wykonawcę do polecenia to proszę o namiary :D

Chodzi Wam - jak mniemam - o biuro niedalego Bukowskiej... Jeżeli tak to mam identyczne spostrzeżenia co do Pani (bardzo chętna do pomocy i doradzenia) i zbyt wysokich przewidywalnych kosztów inwestycji.

Dlatego kontakty z nimi zakończyłam na wykonaniu 3 telefonów i stwierdzeniu, że przewidywane przez Probud koszty są daleko wyższe niż te o których praktycy piszą na Forum. Z tego powodu zniechęciłam się i nawet do nich nie zajrzałam...

Kupiliśmy u Nich projekt domku i garażu - wiadomo cena nie jest tutaj zależna od Nich. Adaptacja tych dwóch budynków ( w garażu 0 zmian, w domu podniesienie ścianki kolankowej, powiększenie otworów okiennych ), wrysowanie ich w obrys działki i ( mam nadzieję ) kosztorys = 1830 PLN brutto. Tyle jak narazie mamy zapłacić. Chyba dużo, co? :oops:

Ha to ja się też dopiszę.

BYłem w Probudzie jeszcze na etapie wyboru projektu, czyli jakoś na początku roku. Pani miła i przyjemna, ale miałem jakieś wewnętrzne złe przeczucia...

SKonkluduję. Wybrałem nawet ich projekt dość fajny, cena 1200zł czy jakoś tak. Mówię, super, na działkę w miarę mi pasuje, zminić muszę tylko na większy garaż i nieco ze ścianami pokombinować...

Mówię więc co i jak, tym bardziej że miałem za 1 tys. zł załatwiane pozwolenie na budowę razem z adaptacją bez względu na zakres tej adaptacji (połowę wpłaciłem przed wyborem projektu)...

Jak pani usłyszała, że to nie oni mają robić adaptację i że będą ją miał prawie za friko, to wręcz wydarła mi projekt z łapek. Podsuęła pod nos jakiś badziew i mówi...

Wie pan, ten projekt który panu się podoba to JUŻ JEST adaptacje TEGO projektu (pokazując mi na ten badziew). KOszt TEGO (badziewia) projektu to właściwie 1100 zł, ale ten który pan wybrał z adaptacją kosztuje 2800...

Para ze mnie uszła...@#$% mać! Objechałem babę i trzasnąłem drzwiam.

Kupiłęm Plejadę z DOmus i jestesm cały happy.

Ot tyle. Jeden krytyczny głos w sprawie Probudu.

Pozdrawiam

Gerion

• 5 years później...
Jestem załamany jakością świadczonych usług. Zapłaciłem za adaptację projektu 3 miesiące temu a decyzję pozwolenia budowlanego dostałem odmowną z uwagi na błędy w projekcie. Firma ani nie zamierza poprawić projektu zgognie z decyzją odmowną ani zwrócić pieniędzy (ta starsza baba to koszmar, jest bardzo chciwa więc uważajcie). Jedyne co mi pozostało to się sądzić ale nie popuszczę bo chamastwa i oszustwa nie znoszę.