Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Lustro ma rozmiar 50x60 cm.

Chyba popelnilem blad i nie poprosilem, by z tylu lustra zostaly wklejone specjalne mocowania -> lustro jest wiec z tylu gladkie.

Zastanawiam sie teraz, czy biec do szklarza i prosic go, by jednak wkleil te mocowania.

Alternatywnie rozwazam przyklejenie go do sciany dwustronna tasma samoprzylepna lub jakims klejem / silikonem (jesli istnieje odpowiedni).

Widzialem w Leroyu dwa rodzaje wspomnianych tasm - rzekomo mocna i rzekomo jeszcze mocniejsza. Mysle o tej mocniejszej.

Chce przykleic w pionie do lustra 4-5 kawalkow takiej tasmy (wzdluz calej jego wysokosci) i w ten sposob zamocowac do sciany, ale nie mam pewnosci, czy bedzie sie to trzymac.

Wypowiedzcie sie prosze.

Pozdrawiam,

Krzysiek

PS

Korzystalem z wyszukiwarki na forum. Nie udalo mi sie znalezc odpowiedzi.

Ja bym nie ryzykował i przeleciał się do szklarza by przykleił haczyki. Taka taśma czy klej może puścić po kilku latach i będziesz leciał do szklarza po nowe lustro, o sprzątaniu łazienki i ewentualnych innych stratach (uszkodzone płytki, umywalka itp) nie wspominając.

Szklarz haczyki przyklei na dokładnie taką sama taśmę. Jeśli kupi porządna taśmę znanego producenta a nie żadnego "Tani i Pewny" i przyklei ją zgodnie z regułami (odtłuszczona i sucha powierzchnia klejenia itp.), nic nie ma prawa się odkleić.

Taśma w porównaniu z klejami do luster ma tą wielką zaletę, że trzyma od ręki, nie trzeba lustra podpierać na czas schnięcia.

J.

Bardzo Wam wszystkim dziekuje za odpowiedzi. Jak widzicie, jestem poczatkujacym uzytkownikiem forum - bardzo milo bylo mi sie przekonac, ze to forum naprawde dziala! :D

Nie spodziewalem sie az tak szybkiego odzewu.

Po uwaznej lekturze postow postanowilem wstepnie, ze przykleje to lustro na tasmy, tyle, ze na wszelki wypadek dam ich wiecej niz sugerowales Bajzi. A pomny sugestii Jarka i obaw Sebanka przeczyszcze najpierw i lustro i sciane jakims spirytusem.

(rozwaze jeszcze ten Spiegelkleber 47A - teraz chociaz wiem, czego konkretnego szukac - poczytam na temat tego kleju w necie)

Jeszcze raz wielkie dzieki. Pozdrawiam,

Krzysiek

PS

Gdyby ktos jeszcze chcial sie podzielic sugestiami, to zachecam. Bede wdzieczny.

Tylko, że szkarz klei to w taki sposób od 100 lat i klei metal do szkła. A jak sie robi takie rzeczy samemu, pierwszy raz ...

... to się najpierw pyta, czyta, jeszcze raz pyta jeśli potrzeba, a potem robi starannie. Nierzadko staranniej, od fachowca rutyniarza i olewusa :-)

J.