boba 28.04.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Witam forumowiczów!Czy ktoś może mi udzielić informacji na temat, który niesie ze sobą tzw.ulga remontowa i odsetkowa.W tym roku mam zamiar wykończyć mój dom za kredyt hipoteczny ale do czasu wprowadzenia się mieszkam u teściów - czy zatem [/b]mogę jeszcze trochę podremontować dom teściów -pomieszczenia które zajmujemy to dwa pokoje + mała łazienka- kuchnia jest wspólna,wejście jest wspólne...itd.itd oraz skorzystać z ulgi odsetkowej? Rozumiecie chyba że urząd skarbowy może "doczepić" się do tego , że korzystam jakby z dwóch rodzajów odliczeń?[/b]Chyba to chciałem powiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.04.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Możesz remontować tyle lokali ile tylko chcesz.... I nie ma to nic wspólnego z wykorzystywaniem ulgi remontowej. Jest tylko jedno "ale" - musisz mieść tytuł prawny do danego lokalu.Piszesz - mieszkam u teściów - czy zatem mogę jeszcze trochę podremontować dom teściówCzyli to teściowie mają tytuł prawny do tego lokalu a nie Ty i w związku z tym tylko oni mogą ten lokal remontować. P.s. Fakt zameldowania nie ma nic wspólnego z okresleniem "tytuł prawny do lokalu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boba 28.04.2005 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 czy zatem to co już odliczyłem jest niezgodne z prawem - mam umowę użyczenia ...nie straszcie mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 28.04.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 czy zatem to co już odliczyłem jest niezgodne z prawem - mam umowę użyczenia ... Jestem przekonany, że umowa użyczenia to też tytuł prawny umożliwiający odliczenie (tak samo jak np. umowa najmu). Nie mogę w tej chwili tego nigdzie znaleźć, może jeszcze ktoś potwierdzi, albo poda link do ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.04.2005 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Jeśli posiadasz umowę uzyczenia obejmującą okres czasu ujęty w deklaracji PIT to jest OK. Niemniej w swoim pierwszym poscie nic o takim dokumencie (tytule prawnym) nie wspomniałaś.Pisałaś, że mieszkacie u teściów a nie u siebie. Tytuł prawny jakim jest umowa użyczenia jest równoznaczny z umową najmu. Róznica polega tylko i jedynie na braku odpłatności za używanie lokalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 28.04.2005 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Jeśli posiadasz umowę uzyczenia obejmującą okres czasu ujęty w deklaracji PIT to jest OK. Innymi słowy, istotne jest, aby wszystkie rachunki, które są podstawą do rozliczenia, zawierały się w okresie widniejącym w umowie użyczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts