Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ulga remontowa i odsetkowa?

boba

Recommended Posts

Witam forumowiczów!

Czy ktoś może mi udzielić informacji na temat, który niesie ze sobą tzw.ulga remontowa i odsetkowa.

W tym roku mam zamiar wykończyć mój dom za kredyt hipoteczny ale do czasu wprowadzenia się mieszkam u teściów - czy zatem [/b]mogę jeszcze trochę podremontować dom teściów -pomieszczenia które zajmujemy to dwa pokoje + mała łazienka- kuchnia jest wspólna,wejście jest wspólne...itd.itd oraz skorzystać z ulgi odsetkowej? Rozumiecie chyba że urząd skarbowy może "doczepić" się do tego , że korzystam jakby z dwóch rodzajów odliczeń?[/b]

Chyba to chciałem powiedzieć...

Możesz remontować tyle lokali ile tylko chcesz.... I nie ma to nic wspólnego z wykorzystywaniem ulgi remontowej.

Jest tylko jedno "ale" - musisz mieść tytuł prawny do danego lokalu.

Piszesz - mieszkam u teściów - czy zatem mogę jeszcze trochę podremontować dom teściów

Czyli to teściowie mają tytuł prawny do tego lokalu a nie Ty i w związku z tym tylko oni mogą ten lokal remontować.

P.s. Fakt zameldowania nie ma nic wspólnego z okresleniem "tytuł prawny do lokalu"

czy zatem to co już odliczyłem jest niezgodne z prawem - mam umowę użyczenia ...

Jestem przekonany, że umowa użyczenia to też tytuł prawny umożliwiający odliczenie (tak samo jak np. umowa najmu).

Nie mogę w tej chwili tego nigdzie znaleźć, może jeszcze ktoś potwierdzi, albo poda link do ustawy.

Jeśli posiadasz umowę uzyczenia obejmującą okres czasu ujęty w deklaracji PIT to jest OK.

Niemniej w swoim pierwszym poscie nic o takim dokumencie (tytule prawnym) nie wspomniałaś.

Pisałaś, że mieszkacie u teściów a nie u siebie. Tytuł prawny jakim jest umowa użyczenia jest równoznaczny z umową najmu. Róznica polega tylko i jedynie na braku odpłatności za używanie lokalu.