Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chudy beton

Gość

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 1 month później...
Ja tez mam podobny dylemat z dylatacjami. Poniewaz nie mam jeszcze stropu ( moj wykonawca chce lac najpierw chudy beton zeby latwiej bylo podstemplowac strop) to czy aby roznice temperatur nie spowoduja rozciagania sie betonu i rozsadzenia scian ? Nie przewiduje zadnego zbrojenia chudziaka. Grubosc bedzie okolo 10 cm.

Ja mam wylany chudy beton na całej powierzchni parteru na zagęszczonym mechanicznie gruncie oraz dosypanym piasku były mrozy i nie popekał nie mam zadnych dylatacji a powierzchnia jest ok 140 m2 ocywiście z przerwani na garaż i inne sciany fundamentowe. Jest to dobre rozwiązanie, stęple sie nie zapadaja można łatwo posprzątać. Właśnie się szykuję do wylania stropu i jestem zadowolony ze mam wylany chudziak. A co na to fachowcy których, na szczęscie nas laików, mamy kilku na liscie

1.Beton na mrozie nie pęka. Zwykle przemarza gorna warstwa,proces wiązania zostaje przerwany, a składniki betonu wracają do swojej sypkiej postaci.

2.Dylatacje wydają się zbędne.

3.Beton się nie rozciąga, może minimalnie się rozszerzać. Jeżeli ktoś ma obawy, że rozwali mu ściany może dać przy nich pasek papy, anawet dwa, wtedy będzie spał spokojniej.

4Wydaje się, że wszyscy budujący mają projekty, kier.bud.,niektórzy nawet insp.nadz., dlaczego więc nurtują ich tak proste sprawy?