Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy to samowolka budowlana?

loniu

Recommended Posts

W czasie stawiania murów pojawiło się kilka pomysłów zmian, mianowicie:

1. Zastąpienie daszku nad tarasem balkonem (czy balkon liczy się do powierzchni zabudowy?)

2. Zamiast jednego z okien otwór dzwiowy

3. dodatkowa lukarna (wyjście na balkon)

4. zastąpienie stropu mokrego gęsto-żebrowym (przeliczone i zaprojektowane przez uprawnionego konstruktora)

Czy mogę mieć kłopoty w starostwie z tego powodu. Czy muszę to zgłaszać teraz czy jako zmianę budowlana projektem powykonawczym?

Co myślicie lub wiecie?

Ja także uzgodniłem to z autorem projektu, mam nawet pisemne zezwolenie nadokonanie zmian. Słyszałem jednak, że wszystkie zmiany wpływające na kształt elewacji muszą być zatwierdzone przez organ wydający pozwolenie na budowę. Czy to jest prawda?

W końcu to nie są jakię istotne zmiany.

Z punktu widzenia urzędasów to są istotne zmiany (chodzi o to że inwestorowi można dokopać). Ale jak świat światem, budowało się jak się chciało, zgłaszało do urzędu że było zgodnie z projektem, i pies z kulawą nogą nie przychodził przez 14 czy tam 30 dni i po kłopocie. A potem mogą naskakać. Przecież nikt nie sprawdza domów odebranych. Jest ich po prostu za dużo.

To wtedy świadomie mamy umoczoną d...

Ale bez ryzyka nie ma wynika (miało byc wyniku ale mi sie zrymowało).

A tak poważnie - ryzyko zawsze jakieś jest, z tym że większe ze strony "miłych" sąsiadów gotowych donieść gdzie trzeba niż ze strony urzędu.

Tak zwani sąsiedzi g.. wiedzą o tym jaki był projekt i co zostało zmienione. Mam nadzieję, że w związku z tym nie będą się wtrącać. A w razie co to:

http://forums.evilnet.net/ubb/smilies/bazooka.gif

Co jest obrazki przestały działć

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: loniu dnia 2002-10-17 11:27 ]