sylwia29 28.04.2005 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Kochani Mam problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę. W warunkach zabudowy długość elewacji frontowej określona jest na 11 metrów. Tyle ma frontowa ściana. Oprócz tego z boku budynku w projekcie jest wykusz. W urzędzie dowiedziałam się, że wykusz jest wliczany do elewacji frontowej. Inna urzędniczka stwierdziła, że wykusz nie jest wliczany do elewacji frontowej. Czy ktoś mógłby przytoczyć jakiś przepis gdzie ta kwestia jest uregulowana. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 28.04.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 elewację liczy się od narożnika do narożnika ściany, a to co jest na ścianie prostopadłej do innej elewacji. chyba, że wykusz "przedłuża" ci tą elewację. nabazgrałam, ale mi nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Sławek 28.04.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Przejrzyj uważnie Rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 7 kwietnia 2004 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiedać budynki i ich usytuowanie, a szczególnie fragment mówiący o okapach i gzymsach szerokich na 0,8 m, i balkonach, tarasach... i odległości 1,3m. Wydaje się, że wiele zależy od szerokości Twojego wykuszu. U mnie na ścianie prostopadłej do elewacji wystaje garaż, który jest cofnięty względem elewacji frontowej o 1,30m i będę starała się podeprzeć tym zapisem. Bajzi, skąd wiesz jak liczy się szerokość elewacji? Napisałam do Ministerstwa Infrastruktury i czekam na odpowiedź, ale z rozmowy telefonicznej z tamtejszym pracownikiem już wiem, że odpowiedź niczego mi nie wyjaśni . xxx ula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia29 29.04.2005 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 No właśnie bajzi czy masz jakiś przepis, na którym można byłoby się oprzeć, że elewacja jest liczona od rogu do rogu budynku. Na chłopski rozum tak jest ale w urzędach chłopski rozum nie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uanbatory 23.03.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Witajcie, może podzielicie się informacją jak w Waszym przypadku urząd ostatecznie zinterpretował elewacje frontową i czy wliczył do niej wykusz na bocznej ścianie cofnięty względem elewacji frontowej. W moim przypadku z analizy przeprowadzonej przez urząd do WZ liczono szerokość elewacji domów sąsiednich wraz z takim wykuszami. Architekt jest zaskoczony i twierdzi,że wykusz należy do elewacji bocznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.03.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 A próbowaliście zmienić zapis w warunkach zabudowy na 12m? Ja sam zmieniałem tyle rzeczy, że szok. Uparłem się nie wylazłem od pani z urzędu zanim się nie zgodziła. Te zapisy są czasem tak idiotyczne a ich zmiana zależy tylko od dobrej woli pracownika urzędu i tego czy czasem zechce mu się nadstawićtyłęk za lekkie naciągnięcie wytycznych np. szefa tego bajzlu. Proponuję uśmiech na twarz, paczkę kawy i czekoladę i do Urzędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts