Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepis na dobrą gorzałkę?


thalex

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Faktycznie drożdze winiarskie mają 'WIEKSZĄ SIŁĘ SPRAWCZA' pod warunkiem ,że pochodzą z pewnego źródla. Najpewniejsze sa drożdze gorzelniane np. WISŁA 4 . Czyste kultury tych drożdży dostępne są w laboraoriach mikrobiologicznych. Chodzi tu głownie o ich wytrzymałość na stężenie etanolu w zacierze. Powszechnie dostępne drożdże winiarskie to najczęściej drożdże wystepujące na owocach winogron i jeżeli nie przeprowadzisz procesu namnażania w brzeczce cukrowej to nic ci nie pomoga. Śliwa szczególnie ta przejrzała ma na swojęj powierzchni wspaniałe kolonie drożdży (pod warunkiem ,że nie była w późnym okresie pryskana) które spokojnie dokonają fermentacjii alkoholowej . Ważne jest żeby beczkę zasypać jednorazowo i postawić w ciepłym miejscu. Im szybciej nastąpi fermentacja alkocholowa tym mniejsze są szanse rozwoju mikroorganizmów powodujących fermentację octową czy pleśni.

 

jednym slowem pozbieraj spady wrzuć do beczki wlej ze 2-3 wiadra wody i poczekaj az przestanie sieę burzyć i stenie się wyrażnie mniej słodki. Przy gotowaniu uważaj na temperature żeby nie zarzucilo bo będzie śmierdzieć drożdżem.

Pozdrowienia i smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie drożdze winiarskie mają 'WIEKSZĄ SIŁĘ SPRAWCZA' pod warunkiem ,że pochodzą z pewnego źródla. Najpewniejsze sa drożdze gorzelniane np. WISŁA 4 . Czyste kultury tych drożdży dostępne są w laboraoriach mikrobiologicznych. Chodzi tu głownie o ich wytrzymałość na stężenie etanolu w zacierze. Powszechnie dostępne drożdże winiarskie to najczęściej drożdże wystepujące na owocach winogron i jeżeli nie przeprowadzisz procesu namnażania w brzeczce cukrowej to nic ci nie pomoga. Śliwa szczególnie ta przejrzała ma na swojęj powierzchni wspaniałe kolonie drożdży (pod warunkiem ,że nie była w późnym okresie pryskana) które spokojnie dokonają fermentacjii alkoholowej . Ważne jest żeby beczkę zasypać jednorazowo i postawić w ciepłym miejscu. Im szybciej nastąpi fermentacja alkocholowa tym mniejsze są szanse rozwoju mikroorganizmów powodujących fermentację octową czy pleśni.

 

jednym slowem pozbieraj spady wrzuć do beczki wlej ze 2-3 wiadra wody i poczekaj az przestanie sieę burzyć i stenie się wyrażnie mniej słodki. Przy gotowaniu uważaj na temperature żeby nie zarzucilo bo będzie śmierdzieć drożdżem.

Pozdrowienia i smacznego.

Super!!!!

Pewnie wkrótce przedstawimy Ciebie długi Redakcji jako kandydata na NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM

Gratuluję wiedzy :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
Od niedawna mam sporo drzewek śliwkowych (węgierka), jak winko zrobić w teorii już wiem, ale chciałbym jeszcze zrobić taki bimberek oczywiście ze śliwek :lol: :lol: . Może ktoś ma przepis stosowany :lol: , taki pewniaczek coby zacieru nie wylewać bo "be" wyszło. W marketach można cały sprzęt kupić, spróbować strasznie korci.

 

Pozdrawiam

 

No i kicha z wina, śliwek prawie nic, a to co wisi na drzewkach to osy kończą szamać :cry: . A tak mi się winka chciało :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój kolo góral robi co roku mniej - więcej w tym czasie rewelacyjną nalewkę ze śliwek.

Dojrzałe śliwki (ponoć najlepsze z pierwszych przymrozków) łuskamy z pestek i wrzucamy do słoika. Do tego cukier w stosunku masowym 1:1 i jedna pestka. Przykrywamy szmatką i czekamy parę dni aż sliwki puszczą sok. :) Kiedy wszystkie śliwki podpłyną do góry, zlewamy syrop i mieszamy go w stosunku objętościowym 1:1 ze spirytusem. Ten ostatni stosunek można dowolnie zmieniać :D tylko raczej nie radzę żałować spirytusu, bo wychodzi za słodkie.

Mieszaninę ostrożnie :D odstawić do przysłowiowego przegryzienia na parę dni/tygodni/miesięcy/na długie zimowe wieczory...

 

 

Jest też wersja dla niecierpliwych, stosowana przeze mnie i sprawdzona podczas studiów - kupujemy sok wiśniowy/ śliwkowy np.tymbarka, mieszamy ze spirytem (1:1) i czekamy najlepiej tydzień - mniami!!!

 

 

Już się nie mogę doczekać piwniczki w swoim przyszłym domu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

... właśnie jestem w trakcie "produkcji" nalewki z pigwy, ...

... zapraszam: http://www.chefpaul.5gigs.com/pigwowka01.html

 

Pigwówka Chefa

Składniki:

2 kg owoców pigwowca (dojrzałych i bardzo aromatycznych)

1 kg cukru

1/2 l czystej wódki

3/4 l spirytusu (97%)

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą gorącą wodą.

Małe owoce kroimy na ćwiartki a duże na ósemki, (pestek nie wyrzucamy).

Do dużych słoików wsypujemy warstwami pokrajane owoce (wraz z pestkami) i przesypujemy cukrem.

Zamykamy słoje i stawiamy w ciepłym słonecznym miejscu na tydzień, aż puszczą piękny pachnący soczek.

Część owoców zalać "brendy" (bez cukru), ... (użyłem w tym przypadku, niewyszukanego gatunku "napol Leon").

Po tygodniu wygrzewania owoców na słoneczku (i wstrząsania rano i wieczorem) , owoce nieco się kurczą i zostają przykryte pachnącym soczkiem.

Część słodkich owoców wkładamy do słoika z "brendy".

Mieszamy połowę spirytusu z połową wódki i wlewamy w równych częściach do soku wraz z owocami.

Odstawiamy na następny tydzień (nie zapominając o wstrząsaniu dwa razy dziennie).

Po tygodniu przecedzamy przez bardzo gęste sitko nalew.

Z owoców usuwamy gniazda nasienne i pestki. Wkładamy owoce do słoja, przesypując cukrem. Kiedy owoce puszczą sok, usmażymy z nich wspaniałe konfitury.

Nalew z brendy filtrujemy (jako filtra używam medycznej gazy opatrunkowej - 3 opatrunki do lejka), do osobnej butelki.

Uzyskaliśmy: owoce na konfitury, nalew z brendy i nalew z czystą wódką i spirytusem.

Nalew z wódką uzupełniamy spirytusem do wymaganej zawartości alkoholu. Odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce do "zmacerowania".

Nalew z brendy odstawiamy w chłodne miejsce (po tygodniu dodamy go do nalewu z wódką.

 

http://www.chefpaul.5gigs.com/nalewki/pigwa08.jpg

 

Pozostaje: mieszanie, filtrowanie i rozlanie do butelek

 

Inne nalewki znajdziecie tutaj: http://www.chefpaul.5gigs.com/nalewki.html

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Grzaniec z wina i Becherovki

... żółtko rozetrzeć z dwoma łyżeczkami cukru, odrobiną cynamonu, imbiru i kardamonu (przyprawy do smaku jak kto lubi), wino bardzo mocno zagrzane z jednym goździkiem i kawałkiem cytryny powoli wlewać na roztarte żółtko, ciągle mieszając, ... na koniec wlać kieliszek Becherovki

(proporcja na jeden kubek)

smacznego

 

 

grzanka wg Macieja Kuronia

Na Mazowszu popularna jest "grzanka":

1/2 (pół)litra wódki

50 g gorzkiej czekolady

łyżka lub dwie miodu

70 g cukru

ew. kilka łyżek mleka skondensowango ( nie słodzonego)

 

Cukier podgrzewamy w rondelku "na sucho", aż zrobi się karmel, dodajemy 1/3 szklanki wody, miód i czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż wszystko się rozpuści, wtedy zdejmujemy garnek z fajerki, dolewamy wódkę i podpalamy! Natychmiast przykrywamy garnek pokrywką i rozlewamy "grzankę" do filiżanek. Do słodszej wersji dodajemy mleczną czekoladę i mleko skondensowane. Pijemy tak, żeby się nie poparzyć i nie prowadzimy potem samochodu

 

pozdrawiam serdecznie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 5 weeks później...
  • 1 month później...

polecam taki alkohol:

 

Nalewka Cytrynowo-Mleczna

 

1 kg cytryn,

1 kg cukru,

1 l mleka,

1 l spirytusu

 

Cytryny umyć, obrać z żółtej skórki oraz albedo (cienko skrojoną skórkę z 1 cytryny ostawić), pokroić w plasterki, oczyścić z pestek, włożyć do gąsiorka, dodać cukier, mleko, spirytus i skórkę z 1 cytryny.

Gąsiorek zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 1 miesiąc (wstrząsać gąsiorkiem co kilka dni).

Natępnie przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjną (przesączać bardzo wolno, kroplami).

Właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i bardzo delikatny smak.

 

Naprawdę jest świetne tylko trzeba to dobrze przefiltrować. Wbrew pozorom po przefiltrowaniu wychodzi biały przeźroczysty wyrób.

Acha i nie radzę mieszać w proporcjach. Wadą jest to że trzeba długo czekać :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Od niedawna mam sporo drzewek śliwkowych (węgierka), jak winko zrobić w teorii już wiem, ale chciałbym jeszcze zrobić taki bimberek oczywiście ze śliwek :lol: :lol: . Może ktoś ma przepis stosowany :lol: , taki pewniaczek coby zacieru nie wylewać bo "be" wyszło. W marketach można cały sprzęt kupić, spróbować strasznie korci.

 

Pozdrawiam

 

No i kicha z wina, śliwek prawie nic, a to co wisi na drzewkach to osy kończą szamać :cry: . A tak mi się winka chciało :cry:

 

Rok temu była przysłowiowa kicha, a teraz dbam o śliweczki, że hej :lol: .

Przez rok cały przemyśleń dużo było i tak sobie wymyśliłem, by te moje węgierki przez sokowirówkę przepuścić i dzięki temu uzyskać jedynie sok z którego, jak mi się wydaje, lepsze winko będzie.

Może ktoś już tak robił?[/url]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wino ze śliwek bardzo ciężko się klaruje. Praktycznie wcale. Jeśli potrafisz, w co niewątpię, by uzyskać krystalicznie czysty i przejrzysty kolor, trzeba przedestylować.

Wzmacnia serce

krasi lica

nasza łońska

ŚLIWOWICA :wink: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 years później...

Robiliśmy śliwowicę. Miała ok. 70%.

Zebrane śliwki węgierki wypestkowaliśmy. Zasypane cukerem stały tak jak nastawia się wino. Dodalismy śline drożdże winiarskie bo śliwki "ciężko chodzą". Jak już przestały chodzi i swoje odstały to odlaliśmy płyn od owoców. Płyn wydestylowany został w aparaturze do bimbru które są w co 2 domu na każdej wsi. :oops: Wyszedł mózgojeb :o Resztki odsączonych owoców zasypalismy ponownie cukrem i jeszcze trochę pochodziły. Wyszło trochę winka śliwkowego :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...