Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziecko z ADHD.

andrzejka

Recommended Posts

Witam

Myślę, żę mogę zabrać głos w dyskuski mam ponad 20 letnie doświadczenie w pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym. Coraz częściej spotykamy się z dziećmi nadpobudliwymi ruchowo, choć były one zawsze to od niedawna nazwano tą nadpobudliwość ADHD. NIe nalezy tego bagatelizować , ale też nie wpadać w panikę. Te dzieci są najczęściej bardzo inteligentne , pozornie wydaje się ,że nie słuchają, a potrafia wszystko powtórzyć.

Paulka mało informacji napisałaś o swoim dziecku, czy ma częsty kontakt z rówieśnikami? czy chodzi do przedszkola? czy ktos sygnalizował złe zachowanie twojego synka?

Napewno bardzo ważne jest aby koncentrować się na danej czynności ,którą dziecko wykonuje, jeśli będzie to posiłek nie odrywaj dziecka w ostatniej chwili od zabawy tylko powtórz mu kilka razy,że czas na posiłek i zachwilę przerwie zabawę czy oglądanie telewizji. Nie zmuszaj dziecka do sprzatnięcia zabawek pozwól mu zostawić ulubioną budowlę. Posiłki powinny być o stałych porach aby dziecko mogło wpaść w rytm , nie oglądajcie w tym czasie telewizji (pamietaj ,że Ty też nie lubisz jeśli ktos cię od czegoś odrywa i każde robic coś natychmiast).

Pokój dziecka powinien być tak urządzony , a szczególnie miejsce w którym rysuje(niedługo zerówka i czas na naukę) żeby nie rozpraszać uwagi kolorowymi zabawkami nadmiarem tak zwanych szpargałów. Musisz mieć duzo cierpliwości nie dać się prowokować , czasem zignorowac zachowanie dziecka , Ono tylko na to czeka aby wyprowadzic Cię z równowagi jego mózg potrzebuje silnych impulsów (daj mu ich jak najmnie). Jesli dziecko się wścieka i wpada w zły nastrój znajdź sposób na "zakopanie " złości. Możesz zwrócić się do syna, że teraz idziemy do łazienki zakopać "na niby "złości , lub wymyślec inny sposób.

Zapisz dziecko na jakieś sporty , które pozwolą rozładoawć energie, lub w każdej wolnej chwili wychoć na rower, pograć w piłkę , na długi spacer najlepiej w różne miejsca odkrywajć coś nowego.

Zapisz się do najbliższej poradni psychologiczno-pedagogicznej , psycholog zaprosi Was na kilka spotkań, a potem napisze diagnoze jak pracować z dzieckiem ,żeby mu pomóc, najlepiej jeśli w rodzinie będzie jednomyślność i wszyscy przyjmą jeden front działania . Nie może byc zły i dobry policjant. Zła babcia dobry dziadek, tylko współpraca da efekty.

Życzę powodzenia mam nadzieje ,że rady się przydadzą , dzieci z ADHD są łobuziakami, ale maja to coś - za co się je KOCHA.

:lol: :lol:

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Paulka czy mozesz napisac jak to zapalenie stawow pomylono z alergia... :oops: Czy objawy moga byc podobne? :o

Syn miał opuchniete i czerwone kostki i kolana. Po godzinie od pierwszych objawów ...nie mógł już chodzić. koszmar.

To była noc - od razu pojecahliśmy do lekarza,który kazał natychmiast jechać do szpitala z podejrzeniem zapalenia stawów wlaśnie.

następnego dnia do tego doszła czerwona "krążąca" wysypka (tj raz na buzi, raz na nogach, razna plecach) - to ponoć też jest objaw stawowy.

Dlatego wszyscy byli przekonani że to stawy. Ale ASO wyszło dobre, wiec lekarze szukali innych przyczyn. Stanęło na alergii.

Jolla - dziekuje za obszerną odpowiedź i dobre rady.

Teraz kilka szczegółow

Mój syn jest bardzo "żywym" dzieckiem. Tak było od zawsze, dlatego tez my juz jesteśmy do niego przezwyczajeni. Normalnie nie mam z nim zbyt wielu problemów,ale sa takie momenty, kiedy jest nie do opanowania.

Prez lata nauczyłamsie jak z nim postępować,jak z nim sie dogadywać (choc nie podejrzewałam ADHD poprostu myślałam,że taki z niego indywidualista).

ma wciaż wokół siebie bałagan - rozrzuca zabawki w kilka minut. I nie znosi ich sprzątac.ale to akurat myślałam że cecha po mamusi :wink: )

Chodzi do przedszkola - nikt tam sie specjalnie nie skarżył, choć wiem, że tam też energia go rozpiera. jedyny problem jaki był do tej pory sygnalizowany to fakt, że nie chce rysowac. Nic nie pomagało,wiec w końcu odpuściłam. W zasadzie dopiero od pół roku zainteresował sie rysowaniem, malowaniem i pisaniem. Poniewaz jednak ma spore zaległości jest tak na etapie 3-4 latka (co nei przeszkadza mi wieszać naścianie wszystkich jego bohomazów :wink: )

Z rówieśnikami sie bawi, ale często powtarza że"nikt go nie lubi" nie umiejącwyjaśnić dlaczego. Podejrzewam, że jest zbyt głośny a jego ulubione zbawy tojakieś "walki" albo przewracanie sie,wygłupy itp. Teraz znalazł kolegę, któy ma podobny temperament i jest ok.

Jeśli chodzo o codzienne życie z nim, to raczej nie ma problemów - wiem już, ze trzeba kilkakrotnie coś powtórzyć i być zdecydowanym, żeby coś zrobił.

mam dużo cierpliwości bonauczyłam sie że nerwami nic nie osiągnę.

Są jednak takei sytuacje, które mnie denerwują.

Np wchodzimy do lekarza - większosc dzieci jest taką sytuacją onieśmielona, przestraszona, a on wchodzi i zaczyna... otwierać szafki :o Bo chciał wiedziećco tam jest :o :o :o I biega po gabinecie, musi wszystkiego dotknąc, zobaczyć...chwilami nie do opanowania.

Szczególnie trudno jest właśnie gdy jesteśmy w nowym miejscu,albo gdy idziemy w odwiedziny, albo do nas przychodza goście.

Generalnei staram sie unikać sytuacji, w których "TAKIE" zachowania moga sie zdarzyc.

Do kościoła raczej nie chodzimy, ale zdarzają sie sytuacje typu ślub czy chrzest - utrzymanie go przez godzinę w ławce to niełatwe zadanie.

Z plusów - jest bardzo bystry, ma dużą wiedzę. I faktycznie- pozornie jest nieobecny (np bawi się) ale pamięta wszystko co usłyszał w tv,radio lub w rozmowie dorosłych. Szokuje mnie wnioskami i przemyśleniami.

Po jednokrotnym przeczytaniu książeczki pamięta szczegóły,imiona bohaterow itp.

W panice nie jestem, troche sie obawiam jak będzie w szkole - w końcu będzie msuiał sie skupić przez dłuższy czas.

Kamil chce zapisać sie na judo i chyba zapaiszemy go od wrzesnia. Planuję tez basen bo uwielbia wodę.

Chyba tyle na razie. Dzis mamzamiar umówić gona wizytę do psychologa. Chciałabym zdążyć przed świętami jeszcze.

Zobaczymy...

Witaj Paulka

Widzę ,że jesteś mądra mamą, mam nadzieje , że Twój syn trafi na dobrych nauczycieli. Jeśli do tej pory panie w przedszkolu nie zgłaszały żadnych problemów to znaczy ,że dziecko potrafi w marę dobrze funkcjonować w grupie. To ,że nie ma zbyt wielu kolegów to też nie problem z własnych obserwacji widzę ,że raczej zawiązują się grupki dwu osobowe przy 3 osobach jest już awantura.wizyta u psychologa bardzo się przyda , to w końcu fachowiec. Czesto uswiadamiam rodzicom,że to nic strasznego , a w obecnych czasach coraz więcej ludzi korzysta z porad specjalisty. Życzę powodzenia , jeśli szybciej zrobisz ten właściwy krok , dziecku będzie łatwiej w szkole.

• 2 weeks później...

Nadmierna ruchliwość dziecka to niekoniecznie od razu ADHD!

Przestrzegam przed podawaniem jakichkolwiek leków przed fachową diagnozą. Wszystkim osobom, które mają problemy z dzieckiem (jakiekolwiek) polecam wizytę u psychologa lub w Poradni Psychologiczno- Pedagogicznej. Tam naprawdę nie gryzą a pomagają Czasami problem tkwi nie w dziecku, a w sytuacji rodzinnej, potrzebna jest szczerość i przede wszystkim autentyczna chęć rozwiązania problemu.

Proszę o wyrozumiałość dla nauczycieli. Nie są oni wszystkowiedzący. ADHD ma wiele objawów, są na nie różne sposoby. Problem jest bardziej zaawansowany, obejmuje nie poziom szkolny a kliniczny. Nauczycielowi trzeba pomóc, współpracować zarówno z nim, jak i z lekarzami i psychologami. Dla dobra dziecka.

Pozdrawiam i życzę jak najszybszego rozwiązania problemu.

Powodzenia :)