Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drewniane - kantówka jest monolityczna !!!

Profile okienne z PCV z racji swojej wewnętrznej budowy dają tzw. efekt struny.

Otoczenie domu, które opisałeś moim zdaniem determinuje Rwokna !!!= 39 - 40 dB minimum. - możesz zlecić pomiar hałasu sonometrami. Wykona Ci to każda politechnika za drobną opłatą ( powinni to robić w godzinach tzw. szczytu ). Ale pamiętaj, że w momencie kiedy otworzysz bądź uchylisz okno natężenie hałasu będzie takie jak na zewnątrz - narzuca dobrą wentylację pomieszczeń od strony drogi.

Generalnie, dźwięki o niskiej częstotliwości są bardziej niebezpieczne dla systemu nerwowego człowieka - generują je np samochody ciężarowe.

Montaż okien też powinien być "dźwiękochłonny" - na tzw. taśmę rozpręźną.

Narra

Chyba w przedostatnim numerze Muratora było porównanie okien PVC i były podany wspołczynnik tłumienia hałasu. Różnice są nawet spore, a ten wspołczynnik dla profili jest w większości przypadków niezależny o ceny profili/okna, stąd wnioskuję iż często przy produkcji profili, wspołczynnik jest loteryjny, potem go mierzą i jak jest dobry, to piszą w reklamach "zaprojektowaoliśmy specjalnie te okna z myślą o waszym zdrowiu/słuchu, itd..." a jak gorszy to zawsze można dopłacić do odpowiedniej szyby i będzie "cicho". Ja w obecnym domku (50m od drogi) mam okna Montexu 3 szybowe i naprawdę cicho, otworzenie okna jest szokiem. Nie kupiłem ponownie tylko dlatego okna Montexu, bo ich przedstawiciel z cenami był kosmonauto i vat z montażem 22%

do ram i oszklenia dodałbym jeszcze prawidłaowy montaż.

Dla przykładu: okno drewniane z wypełnieniem szybą 4/16A/4 wynosi Rw=30 dB.

Jeśli chodzi o PCV to nie mam pojęcia (nigdy mnie to nie interesowało).

Sp5es - jeśli myślałeś o wypełnieniu przestrzeni międzyszybowej gazem SF6 to zdecydowanie odradzam. Po pierwsze obniża on w znacznym stopniu parametr U szyby, a ponadto jest to gaz nieekologiczny i jako taki wycofywany z prodkcji. Poprawia on parametry szyby tylko w niskich częstotliwościach.

pzdr

z drugiej strony to poproszę o przykład w nazwie producenta i jednostkach miary, na jakiej podstawie tak sądzicie że właśnie drewniane cichsze ?