Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za przyłączenie wody

kaco

Recommended Posts

Liczenie z tzw. metra nie jest miarodajne, paradoksalnie im krótsze przylacze tym drozsze !!!

Dlaczego ?

Przy wykonywaniu przylacza ( czy przykanalika ) sa pewne stale koszta które ponosi wykonawca ( czyli Inwestor :( ), np. wcinka, inspektor nadzoru, ZD, oplata za zajecie jezdni, etc.

No i cena diametralnie sie zmienia, kiedy dochodzi studnia wodomierzowa, w przypadku dlugich przylaczy :(

Chyba najlepiej podawac np.:

"w drodze gruntowej, 20 mb, bez studni wodomierzowej ca. np 1850,- pln"

Pozdro

J

Późną jesienią płaciłem 40zł/mb za 15mb wodociągu - sieć w pasie drogowym przy domu, przyłacze zakończone zaworem, teraz za 100 przyjeżdzają wodociągi i instalują wodomierz z drugim zaworem. Przy instalacji przyłącza wcinka do sieci dla wodociągów w wysokości 550zł. Czyli powinno zamknąć się w kwocie 1250zł za 15mb przyłacza.

juras

To ja zapytam o rzecz następującą.

Zwykle po otrzymaniu warunków przyłącza wody, uprawniony ktoś robi projekt przyłącza. Projekt wędruje do ZUDu, potem do Zakł. Komunalnego i po klepniuęciu wnioskuje się do Starostwa o rozpoczęcie prac budowlanych - przyłączeniowych (30 dni karencji kurde ;-( ).

Mam zrobiony projekt przyłącza. Kończy się studzienką. Nie mam jeszcze wylanych ław (kwestia 3 tygodni) i kombinuję czy możnaby to zrobić tak:

- dogaduję się z wykonawcą przyłącza na termin po wylaniu ław

- zamiast ciągnąć rurę od wcinki do studzienki (zgodnie z projektem) "przedłużam" sobie rurę tak, aby pod ławą wyprowadzić ją już w docelowym miejscu pomieszcenia gospodarczego

- tam montujemy licznik, i wzywamy panów z ZK do odbioru, potem przychodzi geodeta, ogląda i wykonuje dokumentację powykonawczą...

Dlaczego tak?

Ano bo jak zrobię to co wyżej ale tylko do momentu studzienki, to potem czeka mnie ta sama droga z odcinkiem studzienka - pom. gospod. Znów kasa dla wykonawcy, kolejna dla geodety...

Powiedzcie czy dobrze kombinuję, czy przemawia przeze mnie poznańskie skne...eee oszczędność? No i czy ludki z Zakł Kom. mogą się przy odbiorze przyczepić, że w projekcie jest studzienka, a ja tu se samowolę robię?

pozdrawiam

Gerion

Ja wraz z sąsiadem musiałam zapłacić za 70m głównego rurociągu + 2 pezyłącza razem z projektem i geodetą prawie 17 tyś PLN :( :( :(. Natomiast cena była nie do przeskoczenia (wszyscy wykonawcy żądali właściwie tej samej ceny - mijscowa zmowa). A zapomniałam, że musiałam zastosować osprzęt firmy HAWLE (jakieś 3-4 razy droższy niż standardowo; sam hydrant naziemny to wydatek rzędu 3500PLN :( :( ).