Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość drogi a wodociąg

w40

Recommended Posts

Jaka powinna być minimalna szerokośc drogi dojazdowej dla podciągnięcia wodociągu? 5 czy 6 m? Czy nie ma takich przepisów?

Wiem, że musi być zachowana odległość 1,5 m miedzy poszczególnymi mediami. 4x1,5 (zakładam, że jest kanalizacja i gaz, albo jest w planach) = 6m

Droga dojazdowa do działki - chodzi o wodociąg w drodze - doprowadzienie do działki.

Na razie nic w tej drodze nie ma.

Dzięki za podpowiedzi, więc jeżeli doprowadzę el., wodę i gaz to kanalizacja już się nie zmieści :-))

Ale realnie to na razie może być tylko prąd i woda.

Jaka powinna być minimalna szerokośc drogi dojazdowej dla podciągnięcia wodociągu? 5 czy 6 m? Czy nie ma takich przepisów?

Wiem, że musi być zachowana odległość 1,5 m miedzy poszczególnymi mediami. 4x1,5 (zakładam, że jest kanalizacja i gaz, albo jest w planach) = 6m

wypowiadają się kompletni ignoranci(ki), kompletne bzdury, zapytać geodetę/zakład gazowy/wodoc.

cześć

Jeje, nie masz nic do powiedzenie na temat - lepiej nie pisz.

Jeżeli nabiajsz sobie licznik - idz do stosownego wątku "rekord wpisow".

Geodetę pytałem - na temat mediów nie wie, powiedział że 5 m to wystarczająca szerokość drogi dojazdowej (według przepisów).

W wodociągach odpowiedz była "Kanalizacji w okolicy nie ma a wodociąg podciągnąc można".

koks, wodociąg jest ok 200 m a kanalizacja w planach na 3000 rok, więc jak położą wodociąg to potem (za naszych prapraprawnuków) raczej kanaliże nie zrobią "pod" . Ale jeżeli gazownia nie doprowadzi gaz to jest szansa :-))

Koks !!!!

Nie powielaj takich rzeczy !!!!!!!!

Polozyc przylacze nad przylaczem toz to istne cudo :o :o :o

Bez komentarza

w40

..troche to dziwny geodeta, który nie zna podstaw swojej pracy :-?

woda od kanalu to 1,5 m, ale od gazu 1,0 m no i oczywiscie od granicy

dzialek tez trzeba zachowac odleglosc, np. prad to 0,5 m

... a o kanalizacji to radze pomyslec, spotkalem sie z wieloma przypadkami ze w planach nic nie bylo, ale za 5-6 lat ludzie musieli przebudowywac gaz czy wode, coby im sie kanalizacja zmiescila.

Pozdro

J

Jerzysio,

sorry, ale takich informacji udzielają osoby robiące projekty i kładące przyłącza i w dodatku polecane przez gminę!!! Nie jestem specem, więc tylko przekazuję to, co i mi podali. Rozumiem, że nie można razem wody i prądu, czy gazu, ale wodę i kanalizę chyba doprowadzaja do działki jednym wykopem? :o :oops:

Dlatego napisalem coby takich rewelacji nie puszczac w "eter"

..a takich fachowców to rozgonic na 4 strony swiata !!!

Wodociag od kanalu 1,5 m, a co do rozwiazan wysokosciowych to

wodociag jest zaglebiony srednio na 1,8 m, natomiast kanalizacja jest

znacznie ponizej 2,0 m ( oczywiscie zdarza sie wyplycanie koncówek kanalu w "slepych" ulicach nawet do 1,4 m ), zeby min. uniknac kolizji w

podlaczaniu przylaczy i przykanalików.

Pozdro

J

No i oczywiscie zdarzaja sie wodociagi na 1,4 8)

..albo inne cuda :o

wypowiadają się kompletni ignoranci(ki), kompletne bzdury, zapytać geodetę/zakład gazowy/wodoc.

cześć

To w takim razie u nas w ZUDzie przesiadują również kompletni ignoranci (tki). Skoro jesteś taki mądry, to podaj konkrety a nie rzucaj (się).

Z powodu zbyt wąskiej drogi i problemów z mediami straciliśmy całą zimę, także temat wbrew pozorom nie jest mi obcy. Odległości o których wspomniałam podali branżyści od ww. U nas była droga szerokości 4,5m i nie dało się 4 mediów upchnąć

Specjalne NIE pozdrowenia dla Jeje :( :evil:

A czy nie ma jakichś przepisów które by to jakos regulowały, czy jest to widzimisię urzędów?

Czasem trzeba się pytać i drążyć.

Jako przykład powiem tak, kiedy dostałem wzizt, szer. elew. frontowej określili na 13m. Poszedłem się pytać czy nie może być 15m,a babka na to że nie. No to o zmianę wzizt a tam mi mówią, że jak cofnę lico sciany garażowej, to jako elew. frontowa będzie sie liczyc tylko ściana czołowa bez garażu. No to ja z powrotem z tą informacją do komórki wydającej pozw. na bud., a tam znowu że nie nada.

No to ja do komórki od wzizt, i dopiero ta babka poszła za mnie do tej od pozwoleń i za chwilę wyszła i mówi że nada :).

A jak bym się nie pytał to jakieś 3 do 7 miesięcy w plecy na zmianę wzizt.

pzdrw

A czy nie ma jakichś przepisów które by to jakos regulowały, czy jest to widzimisię urzędów?

Czasem trzeba się pytać i drążyć.

Jako przykład powiem tak, kiedy dostałem wzizt, szer. elew. frontowej określili na 13m. Poszedłem się pytać czy nie może być 15m,a babka na to że nie. No to o zmianę wzizt a tam mi mówią, że jak cofnę lico sciany garażowej, to jako elew. frontowa będzie sie liczyc tylko ściana czołowa bez garażu. No to ja z powrotem z tą informacją do komórki wydającej pozw. na bud., a tam znowu że nie nada.

No to ja do komórki od wzizt, i dopiero ta babka poszła za mnie do tej od pozwoleń i za chwilę wyszła i mówi że nada :).

A jak bym się nie pytał to jakieś 3 do 7 miesięcy w plecy na zmianę wzizt.

pzdrw

Ja drążyłam do bólu, nawet udało mi się nakłonić miasto do zmiany projektu wod-kan w naszej okolicy ;) Ale prawie w tym samym czasie Szanowna Gazownia stwierdziła, że dociągnie nam gaz z odległości 120m na koszt własny ulicą przepisowej szerokości, za co wdzięczna im jestem do bólu. Każdy ze wspomnianych branżystów mówił, że on by się zgodził, pod warunkiem, że "wodniacy/kanalizatorzy/elektrycy" troszkę przesuną swoją instalację. Oczywiście nikt nie chciał się zgodzić na ustępstwa i bicie piany trwało sobie przez całą zimę :evil: