pawelurb 29.04.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Czy takie belki są produkowane na zamówienie ? mam w projekcie długości 420 cm i takie są w sprzedaży gotowe , ale potrzebuje też 415, 325 i 275 cm takich nie ma nigdzie czy w takim przypadku są one produkowane na zamówienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 pawelurbto nie problem albo oprzyj kilka cm wiecej na scianie albo obetnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.04.2005 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Wiadać architekt nie lubi modułu budowlanego a w takim są wykonywane elementy prefabrykowane - najczęściej -a moduł to nx30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 29.04.2005 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 architekt nie mał wyjścia chyba, bo na etapie adaptacji zmieniałem strop z monolitycznego na Terive i takie długości belek wyszły.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 29.04.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Szlifierka 230 mm z porządną tarczą i idzie jak masełko Cięli mi belki na budowie - i terriva i portherm poddawały sie bez problemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 29.04.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 5cm to nie problem - nie trzeba nic obcinać. Na wszelki wypadek można zapytać projektanta. Ja mam w projekcie, że minimalne podparcie belki stropowej to 8cm. Jeżeli mur ma grubość 25 cm, to nie ma problemu - można dać belkę taką, jaka się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.04.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 architekt nie mał wyjścia chyba, bo na etapie adaptacji zmieniałem strop z monolitycznego na Terive i takie długości belek wyszły.... Kiedyś wszystkie projekty były wykonywane pod moduł ...widać teraz się za to nie biorą niemniej jednak problemu nie ma i tak jak wcześniej pisano dłuższe oparcie lub ewentualnie skrócenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 29.04.2005 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Mam wiele nietypowych belek stropowych. Rozwiązałem to w taki sposób: zamówiłem strop bezpośrednio u producenta, który dostarczył standardowe belki dwa dni później a nietypowe zrobił tydzień później.Było też duuuużo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 29.04.2005 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Spokojnie można odciąć nadmiar kilku centymetrów - chyba lepiej to niz wpuszczać belkę za głęboko w wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 29.04.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Niektóre systemy (n.p. Wienerbergera) wymagają aby ciąć belkę z obu stron.N.p. jesli mamy skrócić o 10cm - to tniemy po 5cm z obu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.04.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Spokojnie można odciąć nadmiar kilku centymetrów - chyba lepiej to niz wpuszczać belkę za głęboko w wieniec. to nie jest grozne - wrecz przeciwnie Najgorsze co mmoze byc w takiej sytuacji to zmniejszyc podparcie pod belka jak i jej zakonczenie w wiencu Tak wiec lepsze jest dluzsze niz krotsze nie tylko w belkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 29.04.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Jakby co zamów belki u producenta... My przez kierownika budowy, potrzebowaliśmy zamienić już kupione belki 7,20 na 7,40, które nie były w standardzie produkowane. Dogadaliśmy się z producentem. Zrobił zbrojenie, że czołg mógłby jeździć...nic się nie ugieło, nie sklawiszowało...wyszło spuer... Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 30.04.2005 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Czy takie belki są produkowane na zamówienie ? mam w projekcie długości 420 cm i takie są w sprzedaży gotowe , ale potrzebuje też 415, 325 i 275 cm takich nie ma nigdzie czy w takim przypadku są one produkowane na zamówienie? jeżeli to jest problem, w twojej okolicy - JELCZ - tylko współczuć, ale domniewymać to tyl;ko problem kolegi nieroz ga rnhggyjjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 30.04.2005 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Jareko .... zwróć uwagę proszę, że napisałem "...odciąć nadmiar ...." - a nie uciąc tak, że prawie podparcia nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 30.04.2005 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 My też obcinaliśmy diamentem (fajna robota). Wpuszczałem 12 cm w wieniec. Wiecej to lepiej niż mniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.04.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Jareko .... zwróć uwagę proszę, że napisałem "...odciąć nadmiar ...." - a nie uciąc tak, że prawie podparcia nie będzie. .....to niz wpuszczać belkę za głęboko w wieniec..... Sylwek - spoko - nie chcialem podwazac Twych slow tylko sprecyzowac bo ktos moglby w swietle postow powyzej wysnuc wniosek iz ponad 8 cm belki w wiencu juz wymaga obciecia Belka moze byc nawet osadzona w calej szerokosci wnienca wazne by nie bylo jej za malo - juz nie pamietam czy to 8 czy wiecej cm. Wiem jednak ze przy barku wienca (czasem tak sie robi) podparcie minimalne belki na poduszce betonowej lub ceglach pelnych to 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts