Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z belkami stropowymi Teriva ?

Recommended Posts

architekt nie mał wyjścia chyba, bo na etapie adaptacji zmieniałem strop z monolitycznego na Terive i takie długości belek wyszły....

Kiedyś wszystkie projekty były wykonywane pod moduł ...widać teraz się za to nie biorą :D niemniej jednak problemu nie ma i tak jak wcześniej pisano dłuższe oparcie lub ewentualnie skrócenie.

Spokojnie można odciąć nadmiar kilku centymetrów - chyba lepiej to niz wpuszczać belkę za głęboko w wieniec.

to nie jest grozne - wrecz przeciwnie

Najgorsze co mmoze byc w takiej sytuacji to zmniejszyc podparcie pod belka jak i jej zakonczenie w wiencu

Tak wiec lepsze jest dluzsze niz krotsze ;) nie tylko w belkach ;)

Jakby co zamów belki u producenta...

My przez kierownika budowy, potrzebowaliśmy zamienić już kupione belki 7,20 na 7,40, które nie były w standardzie produkowane. Dogadaliśmy się z producentem. Zrobił zbrojenie, że czołg mógłby jeździć...nic się nie ugieło, nie sklawiszowało...wyszło spuer...

Pozdrawiam

T.

Czy takie belki są produkowane na zamówienie ? mam w projekcie długości 420 cm i takie są w sprzedaży gotowe , ale potrzebuje też 415, 325 i 275 cm takich nie ma nigdzie czy w takim przypadku są one produkowane na zamówienie?

jeżeli to jest problem, w twojej okolicy - JELCZ - tylko współczuć, ale domniewymać to tyl;ko problem kolegi nieroz ga rnhggyjjk

Jareko ....

zwróć uwagę proszę, że napisałem "...odciąć nadmiar ...." - a nie uciąc tak, że prawie podparcia nie będzie.

.....to niz wpuszczać belkę za głęboko w wieniec..... Sylwek - spoko - nie chcialem podwazac Twych slow tylko sprecyzowac bo ktos moglby w swietle postow powyzej wysnuc wniosek iz ponad 8 cm belki w wiencu juz wymaga obciecia

Belka moze byc nawet osadzona w calej szerokosci wnienca wazne by nie bylo jej za malo - juz nie pamietam czy to 8 czy wiecej cm.

Wiem jednak ze przy barku wienca (czasem tak sie robi) podparcie minimalne belki na poduszce betonowej lub ceglach pelnych to 12 cm