Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolanie wylewki - Atlas, Optiroc, Kreisel

Recommended Posts

Muszę dolać wylewkę o jakieś 2,5 cm - momentami zbyt cienka - na całym poziomie parteru (ok 75 m2).

Zrywać starej ( :evil: jaka zresztą ona stara - pół roku ma) wylewki nie chcę - ze względu na hydraulikę w podłodze, styropian itd.

Przy takiej grubości nadlewki znalazłem parę ofert. W grę wchodzą m.in.:

- wylewka cementowa Atlas - od 2cm w górę,

- Pozjastr - Kreisel - od 2,5cm w górę

- Optiroc 1000 - od 1 do 8 cm.

Czy macie jakieś doświadczenia z tym towarem?

Gruntować zwykłym gruntem?

Po jakim czasie mogę stwierdzić, że z wylewką wszystko O.K. - tydzień wystarczy? - chcę wylać na próbę jedno pomieszczenie.

Jak często robić dylatacje?

Tylko nie odpowiadajcie, że wszystko na ulotkach, bo ulotki i odpowiedzi doradców technicznych nie zawsze sie pokrywały. Interesują mnie odpowiedzi potwierdzone w praktyce.

Pozdrawiam

Ja rozumiem, że może nie super typowy problem, ale nikt nic nie robił takiego?

Możnaby chyba na starą wylewkę nałożyć cienką warstwę kleju do płytek a na mokry jeszcze klej nadlać zwykłą wylewkę cementową o potrzebnej grubości. Ale to tylko moje wymysły na dodatek nie sprawdzone.

Poczytaj posty kolegi janzar a gdybyś dalej nie wiedział to może zapytaj go na pw.

Dzięki za odpowiedzi, faktycznie może pogadam z janzarem.

inwx - Sam 200 - to wylewka samopoziomująca - na bazie gipsu, napewno wzmocniłaby podłogę, ale ma dwie zasadnicze wady - jest lżejsza i dużo droższa od wylewek podawanych przeze mnie w pierwszym poście. Myślę, że lepsza tu byłaby wylewka cementowa.

thalex - z tym dolewaniem betonu - różnie fachowcy mówią, raczej proponują mi właśnie gotowe wylewki cementowe. No chyba, żeby samemu podorzucać jakichś dodatków do betonu - może byłoby taniej.

ja dolewałem 1 cm na pow 17 m2 (już nie pamiętam czym - jest gdzieś w moich wątkach z listopada-grudnia 2004)

Bardzo ważne jest, żeby b. dokładnie zeskrobać wszelkie plamy z tynku i innych materiałó i odkurzyć wylewkę przed gruntowaniem, a potem dać jej spokojnie schnąć.

invx - Sam 200 - to wylewka samopoziomująca - na bazie gipsu, napewno wzmocniłaby podłogę, ale ma dwie zasadnicze wady - jest lżejsza i dużo droższa od wylewek podawanych przeze mnie w pierwszym poście. Myślę, że lepsza tu byłaby wylewka cementowa.

z wylewka cementowa moze byc problem, gdyz moze nie zwiazac i potem pekac, odpadac. Nie do konca jestem pewien czy ATLAS SAM wyjdzie drozej, bo mozna go zastosowac w cienszej warstwie co w wypadku tradycyjnej wylewki cementowej bylo by samobujstwem :wink:

• 3 years później...