TadekL 15.05.2005 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 A czemu twoje otwory okienne nie mają nadproży? Klaus! To wygląda tak jakby kolega miał kształtki U zbrojone samodzielnie (przez majstrów) i wylane betonem. Zajrzyj wieczorem do naszego albumu. U nas prefabrykowane zbrojone belki L-19. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 15.05.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Mam pytanie do Idkama: ile betonu B20 poszło u Ciebie na ławy fundamentowe, w zestawieniu mam podaną całościową ilość betonu, którą zużyto przy budowie domu, a nie konkretnie na ławy. Janek Janku, u mnie w ławach fundamentowych było troszeczkę zmian... w projekcie są słupy, a my zastąpiliśmy je ławami fundamentowymi. Betonu poszło na nasze ławy - 18 m sześć. My też życzymy powodzonka !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 15.05.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 A czemu twoje otwory okienne nie mają nadproży? Klaus! To wygląda tak jakby kolega miał kształtki U zbrojone samodzielnie (przez majstrów) i wylane betonem. Zajrzyj wieczorem do naszego albumu. U nas prefabrykowane zbrojone belki L-19. Beata Witam, potwierdzam, są to pustaki przerobione na kształtki U ze zbrojeniem i betonem (oczywiście tam gdzie można, z tyłu niestety szalunek i beton - tam większe naciski, strop itp, a co za tym idzie przy tych rozwiązaniach i nadprożach większe zagrożenie mostekiem termicznym , ale 12 cm styropianu mam nadzieję ... pomoże) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 15.05.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Idkam!A czy Ty gdzieś opisujesz swoje zmagania z budową, czy tylko prowadzicie dokumentację fotograficzną. Mój mąż jest na mnie zły, bo co dwa-trzy dni jak wracamy z budowy mam po 20-30 zdjęć, aby na przyszłość uwiecznić to dzieło.Beata, żona TadkaL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 16.05.2005 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Idkam! A czy Ty gdzieś opisujesz swoje zmagania z budową, czy tylko prowadzicie dokumentację fotograficzną. Mój mąż jest na mnie zły, bo co dwa-trzy dni jak wracamy z budowy mam po 20-30 zdjęć, aby na przyszłość uwiecznić to dzieło. Beata, żona TadkaL Witam, tylko zdjęcia ... miał być pamiętnik, ale żona sobie odpuściła. Dziennik budowy fajna sprawa, ale ja nie mam na to czasu ... czytam i inne np. http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=27430&postdays=0&postorder=asc&highlight=manuela&start=60 Dom podobny i opis b. dokładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 16.05.2005 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 To czytamy ten sam pamiętnik.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 16.05.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Idkam!Powiedz nam, z czego (z jakiego materiału) budujesz dom. Widzę, że bloczki chyba są dwa razy dłuższe od naszych. Dom będzie jedno czy dwuwarstwowy? Czym chcesz ocieplać i ile cm? I co to za materiał na komin: keramzyt? A jaki strop robisz? Robiłeś jakieś zmiany w Librze?Beata (budująca Emanuelę II) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 16.05.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Idkam! Powiedz nam, z czego (z jakiego materiału) budujesz dom. Widzę, że bloczki chyba są dwa razy dłuższe od naszych. Dom będzie jedno czy dwuwarstwowy? Czym chcesz ocieplać i ile cm? I co to za materiał na komin: keramzyt? A jaki strop robisz? Robiłeś jakieś zmiany w Librze? Beata (budująca Emanuelę II) Beato, odpowiadam: 1. Belix z Lubartowa na klej (24x24x60) 2. Dwuwarstwowy (24 belix + 12 styropian) 3. Kominyfirmy Zapel (systemy kominowe), tak obudowa keramzyt, w środku wełna i jeszcze bardziej w środku - wkład ceramiczny 4. Strop Teriva 5. Zmiany opiszę później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 16.05.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Oto nasze zmiany (może w czymś pomogą): Parter - zlikwidowaliśmy mały taras i drzwi balkonowe zastąpiliśmy szerszym oknem 150x150 (koszty i bardziej ustawny salon), - zlikwidowaliśmy spiżarnię, a WC przenieśliśmy na ścianę pomieszczenia gospodarczego (kuchnia zdecydowanie bardziej ergonomiczna i większa 13m kw, większe okno, gabinet większy 12m kw.) - schody betonowe a nie drewniane (te, które nam się podobają http://www.marchewka.pl niestety nie są na naszą kieszeń :cry: ) - schody obróciliśmy o 90 stopni (gdyby coś to później wyjaśnię) - dwa okienka w garażu Góra - podniesiona ścianka kolankowa o 24 cm (zwiększenie pow. użytkowej) - likwidacja jednego balkonu - zastąpiliśmy go oknem - likwidacja jednego okna dachowego w "pralni/szuszarni" - tam pomiędzy ścianą od garderoby i kominem będą drzwi do prysznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 16.05.2005 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Idkam!Czy odgrodziłeś salon dłuższą ścianą od hollu przy schodach? Tak mi się wydaje, oglądając zdjęcia. Masz jedenaście warstw belixu i mnie wychodzi, że to 264 cm, a nie powinno być 2,80 m wysokości parteru. Generalnie bardzo podobają mi się wasze zmiany. My jednak chcieliśmy zostawić spiżarnię (mamy dziadków na wsi i ta cała wałówka, konfitury, itd. musi gdzieś się pomieścić). Na dole chcieliśmy mieć większą łazienkę z prysznicem, bo gość, który spać będzie na dole nie będzie przecież biegać do góry myć się. A może tym gościem będzie w przyszłości jakaś babcia, dziadek. Różnie w życiu bywa. Na pewno ciekawy pomysł jest ten ze zmianą schodów o kąt 90 stopni. Można zrobić bardzo piękne schody. Popieram likwidacje małego tarasu. Trochę nie bardzo potrzebny. Nie widzę u was miejsca na otwór na to okrągłe okno w murze przy drzwiach wejściowych. Nie rezygnujcie z niego. Ono jest ładne. Rozumiem, że ubikacja znajduje się pomiędzy kotłownią a schodami. Czy jest tam miejsce na prysznic? Bo prysznic na górze w łazience jest super zlokalizowany. A ile tam jest miejsca? Rzeczywiście trzy okienka w garazu to przesada. A czy nie będzie za ciemno w łazience na górze, usuwając okienko. Wiem, że to zrobiliście, aby na elewacji liczba okien się zgadzała. Co do ścianki kolankowej, my z mężem widzielismy Manuele z podniesionymi ściankami choćby o pustak. Bryła dachu już jest inna, nam się już mniej podoba. Ze zdjęć widzę, że nie jesteście wielkoludami (tak jak my), czy naprawdę chcecie podnosić ściankę kolankową. Jakiej jest ona wysokości w projekcie?Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 16.05.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Idkam! Czy odgrodziłeś salon dłuższą ścianą od hollu przy schodach? Tak mi się wydaje, oglądając zdjęcia. Masz jedenaście warstw belixu i mnie wychodzi, że to 264 cm, a nie powinno być 2,80 m wysokości parteru. Generalnie bardzo podobają mi się wasze zmiany. My jednak chcieliśmy zostawić spiżarnię (mamy dziadków na wsi i ta cała wałówka, konfitury, itd. musi gdzieś się pomieścić). Na dole chcieliśmy mieć większą łazienkę z prysznicem, bo gość, który spać będzie na dole nie będzie przecież biegać do góry myć się. A może tym gościem będzie w przyszłości jakaś babcia, dziadek. Różnie w życiu bywa. Na pewno ciekawy pomysł jest ten ze zmianą schodów o kąt 90 stopni. Można zrobić bardzo piękne schody. Popieram likwidacje małego tarasu. Trochę nie bardzo potrzebny. Nie widzę u was miejsca na otwór na to okrągłe okno w murze przy drzwiach wejściowych. Nie rezygnujcie z niego. Ono jest ładne. Rozumiem, że ubikacja znajduje się pomiędzy kotłownią a schodami. Czy jest tam miejsce na prysznic? Bo prysznic na górze w łazience jest super zlokalizowany. A ile tam jest miejsca? Rzeczywiście trzy okienka w garazu to przesada. A czy nie będzie za ciemno w łazience na górze, usuwając okienko. Wiem, że to zrobiliście, aby na elewacji liczba okien się zgadzała. Co do ścianki kolankowej, my z mężem widzielismy Manuele z podniesionymi ściankami choćby o pustak. Bryła dachu już jest inna, nam się już mniej podoba. Ze zdjęć widzę, że nie jesteście wielkoludami (tak jak my), czy naprawdę chcecie podnosić ściankę kolankową. Jakiej jest ona wysokości w projekcie? Beata Beato, sporo pytań, ale dam z siebie wszystko 1. Tak, ścianę musiałem postawić (z lewej stronu schodów), bo muszą się czegoś trzymać, piękne miejsce na obraz lub ścianę ze starej palonej cegły 2. Jeśli chodzi o wysokość, w projekcie jest 1,70 do sufitu i tak będzie. 3. Okrągłe okienko oczywiście będzie !!!! W chwili obecnej jeszcze nie wiem jaką firmę wybierzemy, a nie wszystkie robią taką średnicę jak jest w projekcie. Potem wytnę. 4. Kibelek na dole właśnie znajduje się pomiędzy ścianą ze schodami a pomieszczeniem gospodarczym. Tu ciężko by było z prysznicem, choć jakby się uparł ... to tak, ale może być ciasno 5. Na gorze jest 1 metr szerokości ... boki sobie zrobimy z luksferów a w środku drzwi do prysznica 6. Zrezygnowaliśmy z jednego okna w łazience, bo wypadałoby nad kabiną prysznicową. Światła niewiele w łazience potrzeba ... wg nas... i tak z niej się korzysta wieczorami i rano, kiedy jeszcze się śpi I tak z drugiej strony, jedno okno od drugiego oddzielone jest kominem, więc nie ma to większego wpływu na ilość światła w części łazienkowej 7. Ściana kolankowa ... znów zaczynam się zastanawiać .... ściana kolankowa w Manueli jest wyższa, w Librze ma ok 25 cm, więc jak ją podniosę o 24 to wg nas nie zmieni to optycznie bryły domu ... tak nam powiedział, i majster, i architekt, i dekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 17.05.2005 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Mimo jest oglądać jak powstaje Libra Idkama. Śledzę zmianym które zaproponowałeś i generalnie jestem za! Jedynie, jak pisała Beata, ja również najprawdopodobniej pozostawię spiżarnię i powiększę łazienkę na parterze, na tyle aby zmieścił się jeszcze prysznic (niestety kosztem gabinetu). Problemu ścianki kolankowej nie rozwiąże się do chwili aż się wybuduje razem z dachem. Myślę, że jednak o jednego pustaka trzeba ją podnieść (to zwiększy powierzchnię użytkową o kilka mkw) i nie powinno wpłynąć niekorzystnie na zmianę wyglądu. Tak jak pisze Idkam, Manuela ma wyższą ściankę kolankową, więc jej podniesienie może pogorszyć zewnętrzny efekt. Mam nadzieję, że Librze to nie zaszkodzi. Idkam, powiedz jak opisałbyś salon? Po wybudowaniu ścian masz już pogląd czy jest wystarczająco duży, ustawny (przy założeniu wstawienia stołu do jadalni). Napisz dwa słowa.I jeszcze jedno, czy szerokość garażu jest odpowiednia, czy może jest według Ciebie nieco za wąski. Tutaj Manuela ma przewagę nad Librą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 17.05.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 7. Ściana kolankowa ... znów zaczynam się zastanawiać .... ściana kolankowa w Manueli jest wyższa, w Librze ma ok 25 cm, więc jak ją podniosę o 24 to wg nas nie zmieni to optycznie bryły domu ... tak nam powiedział, i majster, i architekt, i dekarz. Wczoraj przyjrzeliśmy się z mężem projektowi Libra. Rzeczywiście malutką macie tę ściankę kolankową. My w Emanueli mamy 80 cm i nam też wszyscy doradzają jej podniesienie, ale mamy mebelki wysokości 60 cm, więc nie podniesiemy, bo bryła dachu naprawdę się zmienia na niekorzyść. Jak to mówi mój mąż dach przypomina mu wtedy grzyb. Inaczej jest u Was. Gdybym to ja miała 25 cm, a nie 80 cm, to też bym myślała, trudno mi to powiedzieć, ale jednak, o jej podniesieniu, bo to chole.... mało. Macie inny kąt dachu niż w Emanueli i dlatego taka mała ta ścianka. Szkoda. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 17.05.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Idkam, powiedz jak opisałbyś salon? Po wybudowaniu ścian masz już pogląd czy jest wystarczająco duży, ustawny (przy założeniu wstawienia stołu do jadalni). Napisz dwa słowa. Idkam! Ja też jestem ciekawa jak bardzo ta dodatkowa ściana pomniejszyła wizualnie salon, a właściwie jadalnie. Bo wy w projekcie macie w porównaniu do Emanueli większą jadalnię, a mniejszy typowy salon. Ale jadalnia za dużo zajmowała u was miejsce. Więc pewnie będzie teraz ok. Ale za to będziecie mieć piękne schody wylewane. My w ogóle zrezygnowaliśmy z murku przy schodach, po to aby właśnie wizualnie powiększyć salon. Tylko my będziemy mieć lekkie drewniane ażurowe schody w całości widoczne z salonu i z hollu. Ja już teraz trochę narzekam, że mały jest nasz salon. Nie chcemy go gracić żadnymi meblami, ale myślałam, że będzie więcej miejsca. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 17.05.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Idkam, powiedz jak opisałbyś salon? Po wybudowaniu ścian masz już pogląd czy jest wystarczająco duży, ustawny (przy założeniu wstawienia stołu do jadalni). Napisz dwa słowa. I jeszcze jedno, czy szerokość garażu jest odpowiednia, czy może jest według Ciebie nieco za wąski. Tutaj Manuela ma przewagę nad Librą... Witam, w naszej opinii "sporo" miejsca . Biorąc pod uwagę fakt, iż teraz mieszkamy w trójkę na 46 metrach, wizja 35 metrów pokoju dziennego napawa nas radością i optymizmem. W planach mamy tam postawić: sofa 3+2, puf, niski stolik, komoda i jakaś witrynka - salon, stół i krzesła - jadalnia (myślimy o mebelkach http://www.innemeble.pl - są przepiękne - cegła też). Z tym na bank się zmieścimy i będzie super !!! Garaż ... szczerze nie zastanawiałem się nad tym , ale na pierwszy rzut oka wystarczy ... wszystko zależy od tego kto m jaki samochód ... ja mam służbowego Yariska. Ja też jestem ciekawa jak bardzo ta dodatkowa ściana pomniejszyła wizualnie salon, a właściwie jadalnie. Bo wy w projekcie macie w porównaniu do Emanueli większą jadalnię, a mniejszy typowy salon. Ale jadalnia za dużo zajmowała u was miejsce. Więc pewnie będzie teraz ok. Ale za to będziecie mieć piękne schody wylewane. My w ogóle zrezygnowaliśmy z murku przy schodach, po to aby właśnie wizualnie powiększyć salon. Tylko my będziemy mieć lekkie drewniane ażurowe schody w całości widoczne z salonu i z hollu. Ja już teraz trochę narzekam, że mały jest nasz salon. Nie chcemy go gracić żadnymi meblami, ale myślałam, że będzie więcej miejsca. Beata Beato, czy pomniejszyła??? nie wiem, gdybym widział kiedyś lub był w Librze bez zmian mógłbym coś na ten temat powiedzieć. Powtórzę, wg nas jest EXTRA. ZDRADZĘ WAM TAJEMNICĘ ... tylko ciiiiii ... w ścianie kuchnia-hol .... będzie ... akwarium (szerokość ściany) ... taki żywy obraz ... z pięknymi kolorowymi rybkami ... może nawet morskie akwarium ... widać je będzie z holu i przy śniadanku w kuchni .... CO WY NA TAKI POMYSŁ??? Dziś u nas już pojawił się sufit na części parteru i stanął drugi komin ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 17.05.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 ZDRADZĘ WAM TAJEMNICĘ ... tylko ciiiiii ... w ścianie kuchnia-hol .... będzie ... akwarium (szerokość ściany) ... taki żywy obraz ... z pięknymi kolorowymi rybkami ... może nawet morskie akwarium ... widać je będzie z holu i przy śniadanku w kuchni .... CO WY NA TAKI POMYSŁ??? Pomysł naprawdę super, nawet na ryby będziesz miał blisko A tak na serio to chyba czymś podepszesz tę ścianę nad akwarium (jakieś nadproże czy coś w tym rodzaju?), bo chyba jest to ściana nośna i pewnie będą się na niej opierać jakieś podciągi??? Co nie? Tak na marginesie to dzisiaj padało u nas w wielkopolsce to jutro będzie padać u Was, może choć przez to nadgonimy trochę prace i będziemy mieli tyle co Wy dzisiaj. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 17.05.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Pomysł naprawdę super, nawet na ryby będziesz miał blisko A tak na serio to chyba czymś podepszesz tę ścianę nad akwarium (jakieś nadproże czy coś w tym rodzaju?), bo chyba jest to ściana nośna i pewnie będą się na niej opierać jakieś podciągi??? Co nie? Tak na marginesie to dzisiaj padało u nas w wielkopolsce to jutro będzie padać u Was, może choć przez to nadgonimy trochę prace i będziemy mieli tyle co Wy dzisiaj. Dziękuję !!! Tak, oczywiście jest nadproże na całej długości ściany !!! U nas też od 16 lało i spadł grad !!!! Mam nadzieję, że jutro będzie OK. DZIAŁKĘ MACIE ZAJEFAJNĄ !!!! Co kładziecie na dach??? M&M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 17.05.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Dziękuję !!! Tak, oczywiście jest nadproże na całej długości ściany !!! U nas też od 16 lało i spadł grad !!!! Mam nadzieję, że jutro będzie OK. DZIAŁKĘ MACIE ZAJEFAJNĄ !!!! Co kładziecie na dach??? M&M My też mamy nadzieję, że już od jutra będzie znacznie lepsza pogoda. Co do działki idkam to dzięki. Też nam się bardzo podoba. A co kładziemy na dach??? - Już mamy kupioną dachówkę ceramiczną Koramicka L15 ceglastą szlachetną. Wygląda na kolor brązowy, ale na dachu w zależności od konta nachylenia połaci mieni się w kolorze brązowo-czerwonym. Jedna dachówka (jaką mamy w domu) mały efekt, ale cały dach wygląda ładnie. Ślicznie by wyglądał domek w tej niebieskiej dachówce - tylko ta cena!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ech szkoda, że jest taka droga. A Ty co zamierzasz położyć na Wasz domek??? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 18.05.2005 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 ZDRADZĘ WAM TAJEMNICĘ ... tylko ciiiiii ... w ścianie kuchnia-hol .... będzie ... akwarium (szerokość ściany) ... taki żywy obraz ... z pięknymi kolorowymi rybkami ... może nawet morskie akwarium ... widać je będzie z holu i przy śniadanku w kuchni .... CO WY NA TAKI POMYSŁ??? Pomysł faktycznie super. Sama ściana bardzo spłyca przestrzeń. Natomiast "żywy obraz" to co innego. Trzeba by pomyśleć o jakimś systemie zamkniętym dla obiegu wody z filtrami, żeby było to akwarium w miarę bezobsługowe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts