Jezier 16.10.2002 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Mam działkę budowlaną 30 km od centrum Warszawy. W zeszłym roku postarałem się o pozwolenie na budowę, a więc załapałem się na ulgę. I teraz mam pytanie czy lepiej jest wybudować dom skorzystać z ulgi i go potem sprzedać, czy to się nie opłaca i lepiej nie budować nic tylko sprzedać działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 16.10.2002 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Jezier wrote: I teraz mam pytanie czy lepiej jest wybudować dom skorzystać z ulgi i go potem sprzedać, czy to się nie opłaca i lepiej nie budować nic tylko sprzedać działkę. > =================================================== A to tylko ma byc zysk, taki maly biznesik Nie po to, by tam zamieszkać, i rozkoszowac sie własnym miejscem na tym padole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.10.2002 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Miejsce może być tam abo gdzieś indziej. Wcale nie jestem pewien czy ma być zysk. Poniosłem już pewne wydatki na działkę media pozwolenia ogrodzenie itp. Raczej chcę się zorientować czy jeśli wydam kolejne 200 tyś. na dom i odzyskam z urzędu skarbowego 30 tyś nadpłaconych podatków. to sprzedam potem ten nowowybudowany dom za więcej niż 170 tyś + to co mógłbym wziąć za działkę teraz. A więc czy jest szansa, że ktoś kupi dom z działką za więcej niż 230 tys. Czy też nie mam co na to liczyć bo może podobne domy można kupić za np. 200000.Plany się zmieniają. W zeszłym roku też nie byłem pewien czy chcę tam mieszkać. Była ostatnia szansa na ulgę to się na nią załapałem. Miałem czas a pozwolenie kosztowało mnie 2000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 16.10.2002 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Pójdź do operujacej w pobliżu agencji nieruchomości i po prostu zobacz, jakie są dokładne ceny działek i domów (surowych i gotowych) i co się bardziej opłaci. Ja myślę, że już na surowym otwartym można co nieco zarobić (ok. 30-50 tys.) ale to zależy od położenia działki, okolicy, komunikacji, samego projektu, wykonania itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.10.2002 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 No właśnie a jaki jest waszym zdaniem optymalny domek dla chcęcego zamieszkać pod miastemsi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 17.10.2002 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 My budujemy dom naszych marzen, tak by w nim zamieszkac i nim sie cieszyc, ale rowniez pod kątem, by dalo sie go kiedys dobrze sprzedac. Jest wiec nieskomplikowany,nieduzy, przytulny, ladna okolica i nowoczesne rozwiazania instalacyjne z ciekawymi rozwiązaniami wnętrz (moje hobby).I tez zadajemy sobie to pytanie, czy ta kupa pieniedzy, to wtopa, czy jakas inwestycja?Czas pokarze, ale po wejsciu do UE, wszystkim poprawia nam sie humory w tym temacie. NA PEWNO!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.10.2002 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2002 Wybierz najprostszy projekt pod słońcem, użyj tańszych materiałów, ale takich, które do momentu sprzedaży się nie rozlecą, nie stosuj wodotrysków. Wiele firm budowlanych buduje pod klucz i tylko w taki sposób jest szansa na zysk. Większość z nas buduje domy pod siebie i mamy marne szanse, żeby zarobić jeżeli je sprzedamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 18.10.2002 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2002 Z tego, co mi mówił jeden agent to najszybciej sprzedają się "dworki" (wystaczy wejście z kolumnami podtrzymującymi tympanon) do 200 m2. Ja bym zainwestował w jakieś powiedzmy 150-170 m2 z ceramiki tradycyjnej + styropian, dachówka betonowa na folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.10.2002 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2002 Coś w tym chyba jest, niedaleko od mojej działki buduje się osiedle dworek polski A może zamiast styropianu lepsza ściana trójwarstwowa z wełną w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.10.2002 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2002 Wyjdzie drożej, więc to rozwiązanie dla siebie. U nas nie dostrzegłem pędu do dworków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.10.2002 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2002 Ja też zauważyłam, że dworki to chyba specjalność podwarszawska. Jeżdząc po Polsce nie widziałm zbyt wielu takich domów. Jak na lekarstwo.A w okolicach W-wy jest ich sporo. Mam na myśli wszystkie domy,które w jakikolwiek sposób nawiazują. Nawet tylko wejściem. Ciekawa jestem jak jest w innych regionach-jakie są "trendy", mody, itp. Chyba zeszłam z tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts