Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż działki czy domu?

Jezier

Recommended Posts

Mam działkę budowlaną 30 km od centrum Warszawy. W zeszłym roku postarałem się o pozwolenie na budowę, a więc załapałem się na ulgę. I teraz mam pytanie czy lepiej jest wybudować dom skorzystać z ulgi i go potem sprzedać, czy to się nie opłaca i lepiej nie budować nic tylko sprzedać działkę.

Jezier wrote: I teraz mam pytanie czy lepiej jest wybudować dom skorzystać z ulgi i go potem sprzedać, czy to się nie opłaca i lepiej nie budować nic tylko sprzedać działkę. >

===================================================

A to tylko ma byc zysk, taki maly biznesik :wink:

Nie po to, by tam zamieszkać, i rozkoszowac sie własnym

miejscem na tym padole? :-o

Miejsce może być tam abo gdzieś indziej. Wcale nie jestem pewien czy ma być zysk. Poniosłem już pewne wydatki na działkę media pozwolenia ogrodzenie itp. Raczej chcę się zorientować czy jeśli wydam kolejne 200 tyś. na dom i odzyskam z urzędu skarbowego 30 tyś nadpłaconych podatków. to sprzedam potem ten nowowybudowany dom za więcej niż 170 tyś + to co mógłbym wziąć za działkę teraz. A więc czy jest szansa, że ktoś kupi dom z działką za więcej niż 230 tys. Czy też nie mam co na to liczyć bo może podobne domy można kupić za np. 200000.

Plany się zmieniają. W zeszłym roku też nie byłem pewien czy chcę tam mieszkać. Była ostatnia szansa na ulgę to się na nią załapałem. Miałem czas a pozwolenie kosztowało mnie 2000 zł.

Pójdź do operujacej w pobliżu agencji nieruchomości i po prostu zobacz, jakie są dokładne ceny działek i domów (surowych i gotowych) i co się bardziej opłaci. Ja myślę, że już na surowym otwartym można co nieco zarobić (ok. 30-50 tys.) ale to zależy od położenia działki, okolicy, komunikacji, samego projektu, wykonania itp. itd.

My budujemy dom naszych marzen, tak by w nim zamieszkac i nim sie cieszyc, ale rowniez pod kątem, by dalo sie go kiedys dobrze sprzedac. Jest wiec nieskomplikowany,nieduzy, przytulny, ladna okolica i nowoczesne rozwiazania instalacyjne z ciekawymi rozwiązaniami wnętrz (moje hobby).

I tez zadajemy sobie to pytanie, czy ta kupa pieniedzy, to wtopa, czy jakas inwestycja?

Czas pokarze, ale po wejsciu do UE, wszystkim poprawia nam sie humory w tym temacie. NA PEWNO!!!!

Wybierz najprostszy projekt pod słońcem, użyj tańszych materiałów, ale takich, które do momentu sprzedaży się nie rozlecą, nie stosuj wodotrysków. Wiele firm budowlanych buduje pod klucz i tylko w taki sposób jest szansa na zysk.

Większość z nas buduje domy pod siebie i mamy marne szanse, żeby zarobić jeżeli je sprzedamy.

Ja też zauważyłam, że dworki to chyba specjalność podwarszawska. Jeżdząc po Polsce nie widziałm zbyt wielu takich domów. Jak na lekarstwo.A w okolicach W-wy jest ich sporo. Mam na myśli wszystkie domy,które w jakikolwiek sposób nawiazują. Nawet tylko wejściem.

Ciekawa jestem jak jest w innych regionach-jakie są "trendy", mody, itp.

Chyba zeszłam z tematu. :sad: