pkm 29.04.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Na działce mam plage turkuci(owady z przednimi odnóżami podobnymi do kreta), niszczą wszystko co staje im na drodze, podgryzajac korzenie. Może ktoś z Was ma na nie sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.04.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Sposobów jest kilka. Zacznijmy od biologicznych. Wykopać dołek włożyć obornik i wcześnie rano wyłapać turkucie. Najlepiej jest to robić jesienią bo wtedy szukają miejsc do przezimowania i ciągną do obornika. Podobno skutkują też wkładane butelki plastikowe na pręty matalowe. Metoda chemiczna to stosowanie preparatów o bardzo długim okresie karencji tj. Basudin, Diazinon, Sadoplon, Pirimex (nie wiem czy dobrze napisałam nazwę tego ostatniego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 29.04.2005 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Dzięki za ta metode biologiczną, bardzo mi się spodobałaPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 29.04.2005 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Podobno skutkuje zakopanie obcietych butelek plastikowych w ziemi z nalana na dnie woda. Pomiedzy butelkami stawiamy deski tak zeby idac wzdłuz trafił do flaszki. Turkucie w nocy wychodza podobno na spacery wtedy idac wzdłuz dechy trafiaja do butelki i pluuuusk , po turkuciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 29.04.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 jeszcze z metod biologicznych to krety podjadaja turkucie. Jak nie masz kreta. to chetnie sluze. Oddam moje tylko bedzie trzeba je sobie samemu złapac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts