Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nawet najprostrzy piekarnik elektryczny grzeje gorącym powietrzem (pomijam fale słoneczne, mikrofale i inne cuda), w piekarniku grzałki, płyty nagrzewają najpierw powietrze, a te już gorące piecze/gotuje itd...., termoobieg jest dodatkową funkcją i polega to na wymuszenie ruchu tegoż powietrza (wiatrakiem), wiec poprawie efektywności działania piekarnika
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/32655-pytanie-dot-piekarnika/#findComment-629878
Udostępnij na innych stronach

Piekarnik wielofunkcyjny klasy Komfort:

rozmrażanie

grzanie górne/dolne

grzanie dolne

grill z cyrkulacją powietrza

duży grill o zmiennej powierzchni

mały grill o zmiennej powierzchni

grzanie gorącym powietrzem

Klasa efektywności energetycznej: A

Piekarnik XXL z emalią GranitEmail

Szybkie nagrzewanie

Wyłącznik bezpieczeństwa

Przycisk zabezpieczajacy przed włączeniem sprzętu przez dziecko

Chłodny front (50°C)*

Zegar wielofunkcyjny

Oświetlenie piekarnika

System czyszczenia EcoClean na ścianie tylnej, suficie i ścianach bocznychw wyposażeniu standardowym.

Prowadnice teleskopowe 3-częściowe

 

 

Warto ??

1599zł

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/32655-pytanie-dot-piekarnika/#findComment-630888
Udostępnij na innych stronach

wlasnie weszlam na strone jakiegos sklepu internetowego i tam piszą, że ten piekarnik ma termoobieg.

Co jest do jasnej ?

Napisalam do innego sklepu oto co mi odpisali:

"W piekarniku Bosch HBN 43W350 jako jeden ze sposobów nagrzewu występuje wentylator+grzałka dolna/grzałka górna. Nie jest to termoobieg. Tą nazwą oznacza się sposób grzania, w którym występuje wentylator i grzałka pierścieniowa umieszczona na około wentylatora."

 

Więc jak jest ?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/32655-pytanie-dot-piekarnika/#findComment-631651
Udostępnij na innych stronach

  • 8 months później...

A czy mimo różnego nazewnictwa efekt nie będzie taki sam lub bardzo podobny? Inna sprawa - piekarniki oferują masę różnych funkcji - ile tak na prawdę będziemy uzywać często, ile niekiedy a ile sporadycznie. Ile w końcu będzie pojawiało się tylko w naszych opowiadaniach?

Kiedyś z żoną rozważaliśmy czy piearnik ma mieć rożen czy nie. W końcu mamy bez bo wiele osób twierdziło, że termoobieg czy co by to nie było (mamy BOSH'a) w zupełności wystarczy. Minął kwartał i nie było okazji się przekonać - kupujemy gotowe kurczaki które niekiedy wystarczy podgrzać - najczęściej tylko pokroić...

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/32655-pytanie-dot-piekarnika/#findComment-970474
Udostępnij na innych stronach

Gość tripper
rafalek - mam watpliwosci, bo wszyscy mi mowia dookola 'termoobieg termoobieg termoobieg', a ja akurat znalazlem w fajnej cenie markowy sprzet, ktory w piekarniku nie ma termoobiegu (czyli grzalki przy wentylatorze) tylko wentylator, a grzalke na gorze i na dole. i nie rozumiem roznicy, bo jak gdyby zasada jest taka sama - rozprowadzanie goracego powietrza po wnetrzu piekarnika tylko sie wlasnie inaczej nazywa.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/32655-pytanie-dot-piekarnika/#findComment-970500
Udostępnij na innych stronach

rafalek - mam watpliwosci, bo wszyscy mi mowia dookola 'termoobieg termoobieg termoobieg', a ja akurat znalazlem w fajnej cenie markowy sprzet, ktory w piekarniku nie ma termoobiegu (czyli grzalki przy wentylatorze) tylko wentylator, a grzalke na gorze i na dole. i nie rozumiem roznicy, bo jak gdyby zasada jest taka sama - rozprowadzanie goracego powietrza po wnetrzu piekarnika tylko sie wlasnie inaczej nazywa.

 

Efekt będzie w zasadzie ten sam, pieczenie gorącym powietrzem które jest poruszane wentylatorem, a czy toi ciepło pochodzi z grzałki przy wentylatorze czy z grzałęk w piekarniku - jaka to może być różnica?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/32655-pytanie-dot-piekarnika/#findComment-971535
Udostępnij na innych stronach

... Kiedyś z żoną rozważaliśmy czy piearnik ma mieć rożen czy nie. W końcu mamy bez bo wiele osób twierdziło, że termoobieg czy co by to nie było (mamy BOSH'a) w zupełności wystarczy. Minął kwartał i nie było okazji się przekonać - kupujemy gotowe kurczaki które niekiedy wystarczy podgrzać - najczęściej tylko pokroić...

 

Kurczak z rożna w wykonaniu "autorskim" :wink: jest nie do pobicia.

Nigdy nie trafiłem na punkt, z którego kurczak byłby w stanie konkurować z przygotowanym w domu. Przy pomocy termoobiegu takiego samego efektu kulinarnego nie sposób osiągnąć. Tylko rożen.

 

Pozdrawiam

Tomek - fan kurczaków z rożna. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/32655-pytanie-dot-piekarnika/#findComment-971559
Udostępnij na innych stronach

Efekt będzie w zasadzie ten sam, pieczenie gorącym powietrzem które jest poruszane wentylatorem, a czy toi ciepło pochodzi z grzałki przy wentylatorze czy z grzałęk w piekarniku - jaka to może być różnica?

 

Chyba zamierzeniem producentow jest to, ze jak grzalka jest przy wentylatorze, to mozesz nie uzywac grzalek na dole i na gorze - wtedy teoretycznie potrawa nie spali Ci sie od dolu ani od gory, tylko po całości będzie rownomiernie upieczona.

Ale ja i tak uwazam, ze tysiace funkcji w piekarniku zupelnie nie ma sensu - u rodzicow jest taki odbajerowany piekarnik a i tak wykorzystywane sa dwie funkcje, no moze maksymalnie trzy.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/32655-pytanie-dot-piekarnika/#findComment-971580
Udostępnij na innych stronach

...Kurczak z rożna w wykonaniu "autorskim" :wink: jest nie do pobicia.

Nigdy nie trafiłem na punkt, z którego kurczak byłby w stanie konkurować z przygotowanym w domu. Przy pomocy termoobiegu takiego samego efektu kulinarnego nie sposób osiągnąć. Tylko rożen.

 

Pozdrawiam

Tomek - fan kurczaków z rożna. :wink:...

A wkładasz go do jakiejś marynaty przed upieczeniem? Bo mnie jednak lepiej smakują te gotowe kurczaki z rożna- oczywiście nie z REALa... :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/32655-pytanie-dot-piekarnika/#findComment-971603
Udostępnij na innych stronach

Jak macie jakiś specjakny przepis to podajcie. Czasami najprostsza potrawa inaczej przygotowana zamienia się prawdziwą ucztę...

 

Nic specjalnego. Sól i majeranek na zewnątrz jak i wewnątrz.

Tak potraktowanego delikwenta zostawić na kilka godzin w lodówce. Później nadziewamy go na pal :wink: i do piekarnika.

Mmm, palce lizać.

Qrczę, głodny się przez was robię. :wink: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/32655-pytanie-dot-piekarnika/#findComment-971708
Udostępnij na innych stronach

Jak macie jakiś specjakny przepis to podajcie. Czasami najprostsza potrawa inaczej przygotowana zamienia się prawdziwą ucztę...

 

Nic specjalnego. Sól i majeranek na zewnątrz jak i wewnątrz.

Tak potraktowanego delikwenta zostawić na kilka godzin w lodówce. Później nadziewamy go na pal :wink: i do piekarnika.

Mmm, palce lizać.

Qrczę, głodny się przez was robię. :wink: :lol:

 

Sposób faktycznie standardowy...

 

A kto przez kogo robi się głodny to już inna sprawa :wink:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/32655-pytanie-dot-piekarnika/#findComment-971859
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...