Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt hipoteczny - późniejsze kontrole dochodów

rafal9

Recommended Posts

Zastanawiam sie jescze nad jedna rzecza,jezeli dostalabym kredyt w wys.100000 zl na 30 lat i np po 3 miesiacach sprzedaje mieszkanie za 100000 tys i chce tymi pieniezmi splacic kredyt to czy bede musiala spalacajac zaplacic te 100000 tys czy tez np 180000{to jest czyta hipoteza bo nie mam pojecia jakie sa te oprocentowania}bo tyle wyszlo do oddanoia na te 30 lat i w zwiazku z tym,ze ja chce tak szybko splacic ten kredyt bo juz po 3 miesiacach to bank jest stratny i powie:dobrze moze pani spacic ten kredyt ,ale tak jakby go pani splacala przez 30 lat czyli 100000 +odsetki?Nie wiem czy jasno sie wyrazilam,ale jezeli ktos zrozumial o co mi chodzi to prosze o odp. :wink:

Nie no, bez przesady :o Odsetki spłacasz od kwoty którą w tym momencie masz pożyczoną. Niektóre banki, na szczęście nie wszystkie, życzą sobie dodatkową opłatę za wcześniejszą spłatę, jej wysokość zależy od banku, ale na pewno jest to duuużo mniej niż te wszystkie odsetki.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam sie jescze nad jedna rzecza,jezeli dostalabym kredyt w wys.100000 zl na 30 lat i np po 3 miesiacach sprzedaje mieszkanie za 100000 tys i chce tymi pieniezmi splacic kredyt to czy bede musiala spalacajac zaplacic te 100000 tys czy tez np 180000{to jest czyta hipoteza bo nie mam pojecia jakie sa te oprocentowania}bo tyle wyszlo do oddanoia na te 30 lat i w zwiazku z tym,ze ja chce tak szybko splacic ten kredyt bo juz po 3 miesiacach to bank jest stratny i powie:dobrze moze pani spacic ten kredyt ,ale tak jakby go pani splacala przez 30 lat czyli 100000 +odsetki?Nie wiem czy jasno sie wyrazilam,ale jezeli ktos zrozumial o co mi chodzi to prosze o odp. :wink:

Nie no, bez przesady :o Odsetki spłacasz od kwoty którą w tym momencie masz pożyczoną. Niektóre banki, na szczęście nie wszystkie, życzą sobie dodatkową opłatę za wcześniejszą spłatę, jej wysokość zależy od banku, ale na pewno jest to duuużo mniej niż te wszystkie odsetki.

No tak przykladowo to jaka moze byc ta suma jezeli kredyt opiewa na 100000 tys i chce splacic go po trzech miesiacach? :wink:

do aha26

kredyt hipoteczny to naprawdę nie jest walka na śmierć i życie z bankami!!!

one mają interes udzielić ci kredyt na wiele lat i nie czychają na twoje potkniecie.

ponadto widzę że jeszcze brak ci doświadczenia z kredytami,

i z ustaleniem co jest najistotniejsze W ofertach banków

poczytaj/przeszukaj forum albo może udaj sie do np. expandera tam sa doradcy z przeglądem ofert.

... i pytaj pytaj!!! oni chcą ci dać kredyt, tylko czasami zapominają kto robi interes.

taki manewr chcialabym zrobic zeby uniknac sytuacji typu:skad wziac pieniadze na raty i co powiedziec bankowi gdyby nie daj Boze maz stracil prace.

A tak to biore kredyt i za 3 miesiace oddaje go z powrotem a dom juz sobie powolutku wykanczam bez tego kredytu :wink: i spiac spokojnie :wink:

tylko nie mów tak w banku bo na 3 miesiące to ci nie dadzą, ich interesuje tylko wieloletni klient.

taki manewr chcialabym zrobic zeby uniknac sytuacji typu:skad wziac pieniadze na raty i co powiedziec bankowi gdyby nie daj Boze maz stracil prace.

A tak to biore kredyt i za 3 miesiace oddaje go z powrotem a dom juz sobie powolutku wykanczam bez tego kredytu :wink: i spiac spokojnie :wink:

tylko nie mów tak w banku bo na 3 miesiące to ci nie dadzą, ich interesuje tylko wieloletni klient.

Wiem,wiem ,ze nie moge tak powiedziec,ze chce tylko na 3 miesiace :wink: .To moja mala tajemnica :wink:

mam kredyt hipoteczny w banku Millenium (od plus minus 2 lat) - jeszcze nigdy nikt nie chcial ode mnie pitow, czy innych tego typu oswiadczen.

Widze, ze to wyjatek

Czy ktoś może jeszcze ma kredyt w tym banku i mógłby powiedzieć coś o ich kontrolach?

Po wstępnej analizie oferty różnych banków, Millenium prezentuje się całkiem korzystnie.

mam kredyt hipoteczny w banku Millenium (od plus minus 2 lat) - jeszcze nigdy nikt nie chcial ode mnie pitow, czy innych tego typu oswiadczen.

Widze, ze to wyjatek

Pewnie po kontroli Departamentu Audytu im się "przypomni" :wink:

Prosze,nie mow mi takich rzeczy bo ja tez tam chcialam wziac kredyt :cry: :cry: :cry:

Widze, ze to wyjatek

Pewnie po kontroli Departamentu Audytu im się "przypomni" :wink:

Prosze,nie mow mi takich rzeczy bo ja tez tam chcialam wziac kredyt :cry: :cry: :cry:

Ja też planuję wziąć tam kredyt, ale podobno baaardzo długo trwa tam procedura analizowania wniosków. Chyba równolegle złożę do kilku banków.

Jestem w trakcie poszukiwania kredytu hipotecznego.

Jak w praktyce wygląda kontrola wynagrodzenia w trakcie spłacania kredytu.

Większosć banków zastrzega sobie takie prawo, że co jakiś czas może wezwać do wyjaśnienia własnej sytuacji finansowej.

Czy ktoś miał już takie wezwania o doniesienie wniosku? Jak to wyglądało, czy później były teź telefony i wizyty do firmy?

Co, gdy ze spłatą kredytu nie będzie problemu, ale akurat w momencie wezwania do wyjaśnienia, będę na bezrobotnym?

Czy bank może zażądać spłaty całości kredytu ze względu na gorszą sytuację materialną?[/u]

Np PKO BP przysyła do wypełnienia oświadczenie o uzyskiwanych dochodach - to wszystko.

W 2000r. braliśmy kredyt na mieezkanie w BPH - co roku domagają się jeno polisy. Tam też chcieliśmy wziąć kredyt na budowę domu, ale chcieli takiej masy paierów, że wypięliśmy się nań.

Wzięliśmy kredyt w Multibanku - w szwajcarach i póki co, nie chcą od nas żadnych papierów poza polisą.