Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt hipoteczny - późniejsze kontrole dochodów

rafal9

Recommended Posts

Każdy bank ma w procedurach sprawdzanie zdolności kredytowej w sposób okresowy. Teoretycznie jeśli bank uzna że nie masz zdolności, może zażądać spłaty kredytu, nawet jeśli spłacasz, ale nie sądzę żeby to w ogóle się zdarzało -w końcu odsetki od hipotecznych to jedna z pozycji generujących najwyższe dochody dla banków, więc chyba z takich decyzji musieliby się tłumaczyć. No chyba że przestaniesz spłacać i stracisz pracę. To najgorszy scenariusz - dlatego warto założyć sobie lokatę co najmniej 2 - 3 tys na czarną godzinę, taką nie do ruszenia.

Ja bym się tym nie przejmowała i jako kryterium bierz nie sprawdzanie dochodów a raczej konkrety - oprocentowanie, wygoda korzystania z transz, etc.

W razie odpukać bezrobocia pokazujesz wyciąg z racunku takiej lokaty że masz źródła "dochodu" i powinno być po sprawie.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak przykladowo to jaka moze byc ta suma jezeli kredyt opiewa na 100000 tys i chce splacic go po trzech miesiacach? :wink:

musisz wyliczyć ile wynoszą odsetki za rok np 100 tys razy 3% daje 3 tys to dzielisz przez 12 co daje 250 PLN miesięcznie odsetek (oczywiście nie wiem jakie jest % i nie wiem jak są liczone odsetki)

więc byłoby to 750 PLN (jeśli raty stałe) - to oczywiście zgrubne przybliżenie

ale musisz dodać całą masę różnych opłat i prowizji (marża, prowizja, wpisy w księgi, opłaty sądowe, podatki etc.) - więc nie opłaca się zwracać kredytu tak od razu ...