ipm111 16.10.2002 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 Słuchajcie mam poważny temat.Wpadł mi w ręce projekt. Jest propozycja budowania domów w następującej technologii:Szalunek tracony; patrząc od środka mieszkanie 8 cm gipsu, 15 cm betonu (zbrojony), 20 cm styropianu, tynk na siatce. Elementy szalunku są wykonywane na budowie i dostosowane do projektu. W warstwie gipsu układane są elementy niezbędne do poprowadzenia instalacji. Czas wykonania i zmontowania całej konstrukcji ścian i ścianek działowych to ok. 1 tydzień, fundamenty, podłoga, strop to kolejny tydzień. Ze względu na stabilność można bardzo szybko wejść z robotami dachowymi, tutaj żadnych nowych rozwiązań. W sumie po 4-6 tygodniach (zależy od pogody) można mieć dom w stanie surowym, zamkniętym z instalacjami, bez podłóg i białego montażu.Gips konstrukcji to gładź gipsowa tynku wewnętrznego, siatka pod tynk zewnętrzny też już jest przyklejona do styropianu (przy wykonywaniu elementów szalunku).Są pewne specyficzne warunki wlewania betonu w ten szalunek.Nie ma jednak prawie całej robocizny zużywanej na noszenie, dopasowywanie i mocowanie materiałów ścian i wielu, wielu innych problemów.Orientacyjny koszt takiego domu o pow. całkowitej ok. 150 m2 (w obrysie 9x10m) według wielu wyliczeń, bez fajerwerków wykończeniowych nie przekracza 100.000 zł.Dom ma wiele zalet, ale gdzie tkwi problem? Dlaczego jeszcze nikt nie buduje takich domów?Zadawałem dużo pytań, argumenty za są jednak przekonywujące. Pogadajmy o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2002 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 On 2002-10-16 17:10, ipm111 wrote: Dom ma wiele zalet, ale gdzie tkwi problem? Dlaczego jeszcze nikt nie buduje takich domów? Zadawałem dużo pytań, argumenty za są jednak przekonywujące. Pogadajmy o tym. technologia bardzo ciekawa gips - to największy dylemat dom ciepły lecz nie "na wieki" sam budowałbym gdybym miał wybór teraz tani, prosty, skromny,ciepły, mało trwały ale dwa pokolenia (bez powodzi) wytrzyma ... pozdro ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 17.10.2002 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 Witam. Szybkością budowania to się nie sugeruj. Przeciętna ekipa w tradycyjnej technologii również postawi stan surowy w 4-6 tygodni. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipm111 17.10.2002 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 postawi stan surowy, a tu już jest wszystko z wyjątkiem podłóg i białego montażu, w dobrych warunkach w 4 tygodnie, podłogi i łazienka 2-3 tygodnie i już mieszkasz - przyznaj - to b. szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 17.10.2002 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 Konstrukcja gips-beton-styropian nie jest aż tak nietypowa, aby można doszukiwać się w niej "haków". Uwagę należy skupić na technologii wykonania oraz doświadczeniu wykonawcy, gdyż w tym przypadku są to czynniki decydujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 17.10.2002 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 Pamiętaj -"co nagle to ..." i coś w tym stwierdzeniu jest.Ale może to być o.k. pod warunkiem ,że zaakceptujesz cały projekt beż jakichkolwiek przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 17.10.2002 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2002 Przypomina to trochę technologię Thermomur. Ktos tu juz pisał o tym, jak się mieszka w czyms takim. Ja chciałbym zwrocić uwagę na mnóstwo wilgoci technologicznej. Taki dom choć będzie gotowy będzie b. wilgotny i będzie musiał z rok schnąć. Inaczej grzyb itd. Rozważ to. Jedyne "szybkie" technologie są suche: szkielet drewniany lub metalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipm111 18.10.2002 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2002 Poczytałem o termomurze, widzę poważne różnice: tutaj od środka nie ma styropianiu tylko gips, nie ma problemu ze skraplaniem się wody, a ewentualne uszkodzenia na gipsie 7cm sa b.łatwe do naprawienia (palcem i nożem w 2 minuty). Na wszelki wypadek pytałem o problem wilgoci, przy tych kosztach można dorzucić dodatkowe 5 tys. na bardziej zaawansowany system. Można nawet, przy doskonałych parametrach izolacyjności termicznej, pójść w stronę klimatyzacji rezygnując z tradycyjnego ogrzewania, też niewielka różnica w kosztach.Dajcie, proszę jakieś merytoryczne argumenty. Irracjonalny strach przed nowościami przy 50% obniżce kosztów - na mnie nie działa. Jestem przekupny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 18.10.2002 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2002 Poczytałem o termomurze, widzę poważne różnice: tutaj od środka nie ma styropianiu tylko gips, nie ma problemu ze skraplaniem się wody, a ewentualne uszkodzenia na gipsie 7cm sa b.łatwe do naprawienia (palcem i nożem w 2 minuty). Kwestia paroprzepuszczalności - styropian dalej jest składnikiem ściany (integralnym - "wafelek", nie tak jak przy docieplaniach). Wieszanie czegoś na ścianach? Z tego co wiem to sa najczęściej podnoszone problemy w Thermomurze. Na wszelki wypadek pytałem o problem wilgoci, przy tych kosztach można dorzucić dodatkowe 5 tys. na bardziej zaawansowany system. Jaki "zaawansowany"? Jak masz kilka ton wody w ścianach to potrzeba czasu na jej odparowanie. Można nawet, przy doskonałych parametrach izolacyjności termicznej, pójść w stronę klimatyzacji rezygnując z tradycyjnego ogrzewania, też niewielka różnica w kosztach. Porownaj ceny klimatyzacji, wentylacji nawiewno-wywiewnej i grawitacyjnej i jak Cię stać na klimę lun rekuperator i resztę przynaleznych gadżetów to śmiało. Mnie nie stać. Dajcie, proszę jakieś merytoryczne argumenty. Irracjonalny strach przed nowościami przy 50% obniżce kosztów - na mnie nie działa. Jestem przekupny? Pamietaj, że nowości ludzie sie musza nauczyć. Dobrze jest jesli nie na Tobie. Oszczednosci moga sie okazac iluzoryczne. Popytaj tych, co juz mieszkają - oni doradza Ci najlepiej. Firma powinna wskazac Ci swoich zadowolonych klientów. http://www.afternight.com/smiles/chatter.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.10.2002 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 ipm jeżeli chcesz pogadać o thermomurze to zapraszam Cie na prv[email protected]szanuję wypowiedzi przedmówców , ale w wielu sprawach nie maja racji co do tej technologiipozdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ipm111 25.10.2002 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 to o czym napisałem to nie jest termomur, główne zastrzeżenia do termomuru to ja znam, a opisana modyfikacja, jak widzę usuwa większość tych problemów, a moja wątpliwość to taka, czy na pewno większość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts