zgudi 29.04.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 zamawiam kominy schidla ...mam pytanie ...czy mając wentylację w kuchni otwartej na salon jest sens montować druga wentylacje w salonie?zaznaczam że do kominka mam zamiar doprowadzić powietrze dołem...dzieki za poradę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 29.04.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 w kuchni mamy 2 kanały wentylacyjne /do jednego podłączony jest okap/, w salonie - również otwarty - jest doprowadzone powietrze do kominka, 2 wyjścia dymowe i wolny wentylacyjny. Po trzech latach mieszkania, stwierdzam, że jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 29.04.2005 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 przedstawiciel schidla mówi odwrotnie....że niepotrzebny skoro jest w kuchni otwartej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 30.04.2005 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 zamawiam kominy schidla ...mam pytanie ...czy mając wentylację w kuchni otwartej na salon jest sens montować druga wentylacje w salonie? zaznaczam że do kominka mam zamiar doprowadzić powietrze dołem... dzieki za poradę... nie ma sensu, też mam salon i kominy schidla, trzymać się w tym zakresie rozsądku,żadnych nawiwiewników, sterownaych automatycznie, dzir wentylacyjnych w każdum pomieszczeniu itp. wystarczy że już google decyduje za nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 30.04.2005 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Też tak mamy: Kuchnia otwarta, w salonie kominek plus doprowadzenie powietrza do spalania. Jeje napisał: wystarczy że już google decyduje za nas dobry tekst, che che Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.04.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 A wyliczyłeś ile zaoszczędzisz rezygnując z kanału wentylacyjnego przy kominie? Raczej niewiele. Dla pewności zapytaj kominiarza który będzie robił odbiór co on na to, bo to on i jego zdanie będzie najważniejsze, a nie opinie forumowiczów. Ja też mam i kuchnię i salon otwarte. Komin do kominka mam z wentylacją. Pomyśl jak powinno krążyć powietrze by z salonu wyleciało kratką w kuchni. Pomyśl co będzie jak lekko poddymi ci kominek przy rozpalaniu - przecież może to mieć miejsce...Policz, zapytaj kominiarza i powiedz co postanowiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 30.04.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 nie wiem czy regulują to przepisy ale w pomieszczeniu z kominkiem powinien być dodatkowy kanał wentylacyjny, nawet jeśli odległośc do otwartej kuchni (ze swoim kanałem went.) jest bliska. tak też zrobił mój developer (obok szerokiego przewodu spalinowego, jest kanał 14x14 wentylacyjny dedykowany kominkowi, nie mylić z powietrzem od dołu do spalania, bo ten kanał też mam) developrzey słyną z tego, że zawsze robią wersję minimum i oszczędzają nawet 5 zł - w tym przypadku nie, wiec chyba ten kanał wentylacyjny blisko kominka to faktycznie jest wymagany. Poddymianie z kominka przy dokładniu to jedno, a co z cichym mordercom tlenkiem węgla - jeżeli jest możliwosć warto taki komin wentylacyjny dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts