Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamawiam kominy czy instalacja wentylacji w salonie jest ...

zgudi

Recommended Posts

zamawiam kominy schidla ...mam pytanie ...czy mając wentylację w kuchni

otwartej na salon jest sens montować druga wentylacje w salonie?

zaznaczam że do kominka mam zamiar doprowadzić powietrze dołem...

dzieki za poradę...

nie ma sensu, też mam salon i kominy schidla, trzymać się w tym zakresie rozsądku,żadnych nawiwiewników, sterownaych automatycznie, dzir wentylacyjnych w każdum pomieszczeniu itp. wystarczy że już google decyduje za nas

A wyliczyłeś ile zaoszczędzisz rezygnując z kanału wentylacyjnego przy kominie? Raczej niewiele. Dla pewności zapytaj kominiarza który będzie robił odbiór co on na to, bo to on i jego zdanie będzie najważniejsze, a nie opinie forumowiczów. Ja też mam i kuchnię i salon otwarte. Komin do kominka mam z wentylacją. Pomyśl jak powinno krążyć powietrze by z salonu wyleciało kratką w kuchni. Pomyśl co będzie jak lekko poddymi ci kominek przy rozpalaniu - przecież może to mieć miejsce...

Policz, zapytaj kominiarza i powiedz co postanowiłeś.

nie wiem czy regulują to przepisy ale w pomieszczeniu z kominkiem powinien być dodatkowy kanał wentylacyjny, nawet jeśli odległośc do otwartej kuchni (ze swoim kanałem went.) jest bliska.

tak też zrobił mój developer (obok szerokiego przewodu spalinowego, jest kanał 14x14 wentylacyjny dedykowany kominkowi, nie mylić z powietrzem od dołu do spalania, bo ten kanał też mam)

developrzey słyną z tego, że zawsze robią wersję minimum i oszczędzają nawet 5 zł - w tym przypadku nie, wiec chyba ten kanał wentylacyjny blisko kominka to faktycznie jest wymagany.

Poddymianie z kominka przy dokładniu to jedno, a co z cichym mordercom tlenkiem węgla - jeżeli jest możliwosć warto taki komin wentylacyjny dać :D