Katarzyna_K 29.04.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Jak w temacie.Instalacje co w miedzi -to oczywiste.Czy jest jakieś przeciwskazanie zdrowotne do stosowania rur miedzianych do wody pitnej?K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Jak w temacie.Instalacje co w miedzi -to oczywiste.Czy jest jakieś przeciwskazanie zdrowotne do stosowania rur miedzianych do wody pitnej?K miedź redukuje zarazki występujące w wodzie pitnej http://www.letorex.com.pl/miedz.htm pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.04.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 Miedź jest metalem dopuszczonym do kontaktu z wodą. świadczą o tym atesty (masz prawo żądać od sprzedawcyich okazania). Ten temat kilkakrotnie przewijał się na Forum. Były głosy za miedzią jako materiałem zdrowszym. Były także i opinie, iż tworzywa są lepsze.Nie wiem.Wychodzę jednak z założenia, że tych kilka lub kilkanaście metrów instalacji która mam w domu i na wykonanie której mam wpływ to jest ułamek promila długości całego wodociągu który zbudowany jest z najprzeróżniejszych materiałów. Np. w mojej miejscowości można spotkać jeszcze fragmenty odcinków wodociągowych zbudowanych z rur izolowanych azbestem. A na to nie mam już (w najbliższej perspektywie czasowej) niestety żadnego wpływu (pomimo licznych skarg i pism mieszkańców).Cyż w związku z tym warto martwić się tych kilkoma metrami instalacji w domu????Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 29.04.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 w każdym czajniku jest grzałka pokryta miedzią. Czy zatem też są szkodliwe?Daj spokój takie rozważania są bezsensowne. Miedź jest najlepszym rozwiązaniem dla wody pitnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 29.04.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 nie nie należy stosować żadnych innych materiałów jak OCYNK to jedyna sprawdzona metoda. a jak wiadomo cynku ci u nas nie dostatek )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 30.04.2005 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 No, jest jeszcze nierdzewka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 30.04.2005 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Joasiu, nie masz co robić zadając takie pytania ? przepraszam, po prostu się nudzisz, pisz dalej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 30.04.2005 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Jeje....wyluzuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.04.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Jak w temacie.Instalacje co w miedzi -to oczywiste.Czy jest jakieś przeciwskazanie zdrowotne do stosowania rur miedzianych do wody pitnej?K Można ,ale ja bym sobie nie zrobił .Wrzuć kształtke miedziana do słoika z wodą i zobacz za ok. 1-2 tyg jak będzie wyglądała. Poza tym z tworzywa jest taniej i nie "łapie" tak kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 01.05.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Działanie bakteriobójcze miedzi jest znane. Atesty do wody pitnej posiada. Tylko dlaczego istnieje coś takiego jak choroba miedziana?Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 02.05.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 słyszałam, że to właśnie miedź jest lepsza od tworzywa, bo bardziej gładka ....o chorobie miedzianej nie słyszałam jeszcze, więc jesli mozna prosić, to Grzesiek napisz coś więcej i czym się objawia. pozdrawiam - am Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 02.05.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Na temat miedzi są podzielone zdania - jedni za drudzy za plastikiem.Choroba miedziana to była chyba w starożytności, teraz to nam raczej nie grozi:D była spowodowana dużą zawartoscią jonów miedzi w wodzie pitnej?! Dzisiejsza miedź jest dobra. Generalnie miedź jest droższa od plastiku. To niestety twój wybór - nie obawiaj sie miedzi.Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.05.2005 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Na temat miedzi są podzielone zdania - jedni za drudzy za plastikiem. Choroba miedziana to była chyba w starożytności, teraz to nam raczej nie grozi:D była spowodowana dużą zawartoscią jonów miedzi w wodzie pitnej?! Dzisiejsza miedź jest dobra. Generalnie miedź jest droższa od plastiku. To niestety twój wybór - nie obawiaj sie miedzi. Pozdrawiam Grzesiek Stary...... jeśli masz na myśli starożytny Rzym i i instalacje (akwedukty) doprowadzające do Rzymu wodę z gór to jesteś w sporym błędzie. Rury te były wykonane nie z miedzi lecz z ołowiu lub z cyny (ewentualnie inne tworzywa ocynowane). Rzeczywiście, zachorowalność Rzymian była b. duża lecz nie na "chorobę miedzianą" ale na ołowicę oraz choroby spowodowane kontaktem z cyną. Spotęgowane to było także i tym, że większośc naczyń (zwłaszcza plebsu) wykonana była z ołowiu, cyny lub mosiądzu (stop miedzi i cynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 02.05.2005 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 hmmm....i bądź tu człowieku mądry co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 02.05.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Woda pitna z rur miedzianych moze byc szkodliwa dla zdrowia. Zalezy od stopnia twardosci wody i jej pH. Woda ponizej 6,5 pH jest szczegolnie niewskazana dla niemowlat, poniewaz one nie sa w stanie nadwyzek miedzi wydalac tak jak dorosly. Znane sa przypadki zatrucia miedzia w szczegolnosci wspomnianych wyzej niemowlat.Przesylam link, niestety po niemiecku: http://www.vsr-aktuell.de/kupfer.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 02.05.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 jestem za miedzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 02.05.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Pewnie , że miedź. Piję wodę już 5 lat z miedzianych rur i wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darom 02.05.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 Witam Wydaje mi sie że jak powiedzieł Wowka - je ma to aż tak istotnego znaczenie tworzywo sztuczne czy miedz.Ale mimo to spróbuje troche rozwinąć temat. Przeglądając to forum i strony producentow rur doszedłem do wniosku: 1. Siec wodociągowa jest zbudowana z badz z rur azbestowych badz z polietylenowych. Rury azbestowe są neutralne dla zdrowia (i wiem co mówię - kiedyś sąsiad rodziny na wsi zaczął robierać dach eternitowy - natychmiast go poinformowalem jakie to rodzi zagrożenia i jak to ma robić). Rury polietylenowe (badz polipropylenowe) sa też ok. W mieszkaniach panują zaś nieco inne warunki: przede wszystkim wyższa temperatura (18-23stC). i dlatego: 1.w rurach z PE lub PP namnażają sie bakterie2. w rurach miedzienych tego nie ma (miedz działa bakteriostatycznie)3. rury miedziane za to nie sprwdzają sie dla niektórych pH i twardosci Dlatego chyba najlepszym rozwiązanie są rury z polibutylenu. Są neutralne chemicznie i zarazem działają bakteriostatycznie. O ile wiem to takie rury ma w ofercie Hepwooth.pzdrDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 03.05.2005 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Wowka ja piszę o miedzi, rozróżniam ołów od mosiądzu i to wszystko od miedzi. Szkoda że o chorobie miedzianej nie słyszałeś.Woda pitna powinna zawierać do 3 mg/l miedzi. Zbyt wysokie jej stężenie (jak też innych np. metali) może powodować zatrucie. Miedź ma działanie bakteriobójcze, zabija legionellę. Nie wolno używać wody pitnej z instalacji miedzianej w której pozostawała ona dłuższy czas bez jej wymiany. Ponadto woda powinna mieć odpowiednie pH.generalnie nic nam nie grozi mając instalacje z miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 03.05.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Nasz hydraulik powiedział,że miedź jest bardzo dobra do instalacji wodnej, ale pod warunkiem, że woda jest dobrej jakości. U nas niestety zdarza sie to rzadko, tak więc odradzał nam miedź, ponieważ nasz woda często zawiera zbyt dużo substancji wchodzących w reakcje z miedzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts