Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc prawna przy kupnie udziału w własności działki

jacek_w

Recommended Posts

Chcę kupić udział w działce przylegającej do mojej działki. Okazało się, że przed kilkanaście lat temu podczas modernizacji ewidencji gruntów działka sąsiednia, przyległa została powiększona o 60 % kosztem mojej działki. Działka przyległa miała 520 m kw., a po modernizacji wzrosła o 307 m kw. do 827 m kw. Nadmieniam, że mój ojciec nabył 1/2 części działki przyległej nieformalną umową kupna (bez umowy notarialnej). Działka przyległa nie posiada księgi wieczystej, ale istnieje akt notarialny z 1930r. wskazujący jej położenie i wielkość odpowiadająca 520 m kw. Ponadto istnieje orzeczenie Sądu z 1964r. wskazujące, że właścicielkami w dniu orzeczenia były dwie właścicielki. W aktach sprawy istnieje mapa z położeniem działki jej wymiarami i powierzchnią z wskazaniem, że mapa została wprowadzona do ewidencji geodezyjnej. Właścicielki złożyły podanie do odpowiednich organów o wykazanie ich jako właścicielki tej działki, co zostało uczynione. do 1986r. podatek gruntowy był naliczany w/g powierzchni 520 m kw. Od 1987r. podatek został naliczany od powierzchni 827 m kw. po zmianie ewidencji gruntów. Gdy został zgłoszony fakt przypisania gruntów mojej działki do sąsiedniej, gmina wskazała, że mój ojciec przy modernizacji w 1986r. podpisał się księdze władania przy działce sąsiedniej fakt jej przyrostu o 307 m kw. Przy swojej działce złożył podpis, że jego działka została zmniejszona o 97 m kw. w stosunku do wielkości ujawnionej w księdze wieczystej. Nadmieniam, że nabycie działki obecnej mojej przez ojca nastąpiło na podstawie aktu własności ziemi. Nabycie tej działki nastąpiło bez pomiarów geodezyjnych tylko na podstawie wypisu z rejestrów gruntów istniejącego w gminie. W ostatnim okresie przeprowadzano następną modernizację ewidencji gruntów, w której zakwestionowałem decyzję zmiany ewidencji gruntów starosty i wojewódzkiego inspektora nadzoru geodezji i kartografii dotyczącą mojej działki w związku z zajęciem 307 m kw. na rzecz działki sąsiedniej bez podstawy prawnej oraz 97 m kw. na rzecz pasa drogowego. Nadmieniam, że starosta przyjął stan działki z 1994r. z okresu kiedy moją działkę chciano podzielić i wywłaszczyć na pasy drogowe. Podział ten doprowadziłem do stwierdzenia nieważności w dwa lata później w 1996r. Wojewódzki inspektor nadzoru geodezyjnego w 2003r. utrzymał decyzję starosty przyjmując granice ewidencyjne z okresu 1986r. z poprzedniej modernizacji. Wojewódzki Sąd Administracyjny unieważnił decyzję WINGi K wskazując przyjęcie różnych stanów w dwóch decyzjach wydanych w sprawie ewidencji gruntów dotyczących mojej działki. Ponadto wskazał istniejące rozbieżności stanów prawnych z stanem faktycznym, co wskazał do wyjaśnienia w ponownym postępowaniu. Żaden z sąsiadów działek przyległych nie kwestionuje swoje położenie granic z moją działką. Ja kwestionuję położenie granicy z działką stanowiącą pas drogowy, na którego korzyść przejęto z mojej działki 97 m kw. oraz na rzecz działki sąsiedniej, (której jestem władającym - samoistnym posiadaczem w 1/2 części 260 m kw.) 307 m kw. Ostatnio próbowałem nabyć pozostałe udziały działki sąsiedniej, lecz notariusz odmówił przeprowadzenia sporządzenia umowy kupna na moją rzecz wskazując stan prawny rozbieżny od stanu z ewidencji gruntów zbyt duży, aby można było to uwzględnić w umowie i nowej księdze własności, którą trzeba byłoby założyć. Stwierdził, że nie może wziąć na siebie tak dużych nieścisłości w stanie prawno - ewidencyjnym tej nieruchomości przy umowie sprzedaży. Starosta i przedsiębiorstwo geodezyjne wykonujące zmianę ewidencji gruntów nie chcą przyjąć moich roszczeń o przyłączenie przejętych gruntów bez podstawy prawnej na rzecz działek sąsiednich. Wskazuję, że modernizację ewidencji gruntów w 1986r. dokonało to samo przedsiębiorstwo, które wykonuje obecną zmianę ewidencję gruntów. Przypuszczam, że wykonując modernizację ewidencji gruntów w 1986r. działało na zlecenie gminy w bezpodstawnym przejęciu części gruntów mojej działki na rzecz sąsiedniej działki o powierzchni 520 m kw., gdyż gmina chciała część tej działki o powierzchni 100 m kw. przejąć pod drogę. Wobec czego działka o powierzchni 420 m kw. z dwóch stron przylegająca do drogi, nie nadawałaby się jako działka budowlana. Dlatego z mojej działki ujęto 307 m kw. i przyłączono do tej działki. Dodatkowo następną moją część 97 m kw. działki przejmując pod drogę spowodowało, że granica weszła w głąb działki poza ogrodzenie. Najciekawsze jest w zmianie ewidencji gruntów z 1986r., że przez budynek zrealizowany na mojej działce została wytyczona granica ukośna w stosunku do drogi, gdy tym czasem pierwotnie przebiegała prostopadle. Dlatego budynek istnieje na dwóch działkach. Nadmieniam, że w 2001r. przedsiębiorstwo geodezyjne w ostatniej zmianie ewidencji na podstawie moich dokumentów dostarczonych sprostowało częściowo zmianę przebiegu granicy z działką sąsiednią, lecz nie uznało zmiany przywrócenia położenia granicy mojej działki z pasem drogowym. Ojciec podpisał się ponownie za właścicielkę, od której kupił w 1980r. nieformalnie 1/2 część tej działki przyjmując jej stan przybliżony z prawnym. Na moją skargę w kwestii braku przywrócenia położenia granicy z pasem drogowym, przywrócono stan granic z położenia granic zewnętrznych z 1994r. z okresu podziału działki.

Skomplikowany stan prawny i stan ewidencji gruntów wymaga prawdziwego specjalisty z zakresu geodezji, administracji i prawa cywilnego. Wobec czego chciałbym, aby ktoś znający takiego specjalistę z terenu Łodzi podał mi namiary.

Z góry dziękuję !